Biomedicinák és az emberi jogok Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács Bioetikai Bizottsága elindította az emberi jogokkal és az orvosbiológiai technológiákkal kapcsolatos új cselekvési tervét.

Az ötéves stratégia középpontjában a technológiákkal kapcsolatos szabályozás, esélyegyenlőség az egészségügyi ellátásban, valamint a testi és szellemi épség biztosítása állnak.
„A koronavírus világjárvány rendkívül káros hatásokkal járt az egészségügyben is, ezért segítenünk kell a kormányokat a megfelelő eszközök megtalálásában, a bizalom helyreállításában és az egészségügyi ellátás fejlesztésében. Az egészségügyi ellátás elérhetőségére, az erőforrásokhoz való hozzáférésre, illetve a nyomkövető alkalmazások fejlesztésére is közös szabályokat kell kidolgozni ”- jelentette ki Marija Pejčinović Burić az Európa Tanács főtitkára.
Az emberi méltóság, az emberi jogok és az egyéni szabadságjogok védelme érdekében elfogadott cselekvési terv a biológia és az orvostudomány alkalmazásával összefüggésben a technológiai fejlődés és az orvosbiológiai gyakorlat trendjei által generált legfőbb kihívások kezelésére összpontosít.
A cselekvési terv négy fő területre terjed ki, ezek a technológia szabályozása, esélyegyenlőség az egészségügyben, testi és lelki egészség biztosítása, illetve az együttműködés és kommunikáció területe.

A technológia szabályozása

Az ET célja, hogy az emberi jogokat beépítsék a biomedicina technológiák fejlesztésébe, és elősegítsék a nyilvános párbeszédet a biomedicinák területén a nagyobb átláthatóság biztosítása érdekében.

Esélyegyenlőség az egészségügyben

Az ET ajánlástervezetet készít az innovatív kezelésekhez és a megfelelő technológiákhoz való megfelelő hozzáférés előmozdítása érdekében, valamint útmutatás tervezetet készít, amely fejlesztheti az idősek egészségügyi ismereteit;

A testi és lelki egészség

Ebben a témakörben a cselekvési terv a következőket írja elő:

  • útmutató készítése a gyermekek döntéshozatali folyamatokban való részvételével kapcsolatos bevált gyakorlatokról;
  • a bevált gyakorlatok összefoglalása, annak érdekében, hogy támogassák a mentális egészségre vonatkozó önkéntes intézkedéseket.

A cselekvési terv az 1997-ben elfogadott, az Európa Tanács emberi jogi és orvosbiológiai egyezményén (Oviedo-egyezmény) alapul, amely az egyetlen jogilag kötelező szabályozás ezen a jogterületen. Ebből az alkalomból a Bioetikai Bizottság két webináriumot tart a koronavírus nyomon követéséről (június 26-án) és az egészségügyi ismeretekről (június 30-án), az előadásokról készült videókat pedig a napokban teszik majd közzé az interneten. Ezeket az eseményeket a Miniszteri Bizottság görög elnöksége szervezi, amelynek középpontjában a közegészség védelme és az egészségügyi válságra adott válaszok állnak, tiszteletben tartva az emberi jogokat, a demokráciát és a jogállamiságot.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.