Biomedicinák és az emberi jogok Koronavírus

Az Európa Tanács Bioetikai Bizottsága elindította az emberi jogokkal és az orvosbiológiai technológiákkal kapcsolatos új cselekvési tervét.


Az ötéves stratégia középpontjában a technológiákkal kapcsolatos szabályozás, esélyegyenlőség az egészségügyi ellátásban, valamint a testi és szellemi épség biztosítása állnak.
„A koronavírus világjárvány rendkívül káros hatásokkal járt az egészségügyben is, ezért segítenünk kell a kormányokat a megfelelő eszközök megtalálásában, a bizalom helyreállításában és az egészségügyi ellátás fejlesztésében. Az egészségügyi ellátás elérhetőségére, az erőforrásokhoz való hozzáférésre, illetve a nyomkövető alkalmazások fejlesztésére is közös szabályokat kell kidolgozni ”- jelentette ki Marija Pejčinović Burić az Európa Tanács főtitkára.
Az emberi méltóság, az emberi jogok és az egyéni szabadságjogok védelme érdekében elfogadott cselekvési terv a biológia és az orvostudomány alkalmazásával összefüggésben a technológiai fejlődés és az orvosbiológiai gyakorlat trendjei által generált legfőbb kihívások kezelésére összpontosít.
A cselekvési terv négy fő területre terjed ki, ezek a technológia szabályozása, esélyegyenlőség az egészségügyben, testi és lelki egészség biztosítása, illetve az együttműködés és kommunikáció területe.

A technológia szabályozása

Az ET célja, hogy az emberi jogokat beépítsék a biomedicina technológiák fejlesztésébe, és elősegítsék a nyilvános párbeszédet a biomedicinák területén a nagyobb átláthatóság biztosítása érdekében.

Esélyegyenlőség az egészségügyben

Az ET ajánlástervezetet készít az innovatív kezelésekhez és a megfelelő technológiákhoz való megfelelő hozzáférés előmozdítása érdekében, valamint útmutatás tervezetet készít, amely fejlesztheti az idősek egészségügyi ismereteit;

A testi és lelki egészség

Ebben a témakörben a cselekvési terv a következőket írja elő:

  • útmutató készítése a gyermekek döntéshozatali folyamatokban való részvételével kapcsolatos bevált gyakorlatokról;
  • a bevált gyakorlatok összefoglalása, annak érdekében, hogy támogassák a mentális egészségre vonatkozó önkéntes intézkedéseket.

A cselekvési terv az 1997-ben elfogadott, az Európa Tanács emberi jogi és orvosbiológiai egyezményén (Oviedo-egyezmény) alapul, amely az egyetlen jogilag kötelező szabályozás ezen a jogterületen. Ebből az alkalomból a Bioetikai Bizottság két webináriumot tart a koronavírus nyomon követéséről (június 26-án) és az egészségügyi ismeretekről (június 30-án), az előadásokról készült videókat pedig a napokban teszik majd közzé az interneten. Ezeket az eseményeket a Miniszteri Bizottság görög elnöksége szervezi, amelynek középpontjában a közegészség védelme és az egészségügyi válságra adott válaszok állnak, tiszteletben tartva az emberi jogokat, a demokráciát és a jogállamiságot.

(coe.int)Kapcsolódó cikkek:


Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében
2021. június 17.

Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében

A médiaért és az információs társadalomért felelős európai miniszterek megállapodtak abban, hogy számos intézkedést hajtanak végre a szólásszabadság legsürgetőbb kihívásainak kezelése érdekében, ideértve az újságírók biztonságának növelését, a mesterséges intelligencia (AI) és a digitalizáció hatásának szabályozását a médiában és az információs környezetben a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatban.

Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina?
2021. június 17.

Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina?

A texasi szövetségi bíróság elutasította annak a 117 kórházi dolgozónak a keresetét, akik beperelték a Houston Methodist Kórházat, mert minden alkalmazottja számára kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltást.

Az Európai Unió Tanácsa az igazságszolgáltatás digitalizációjáról
2021. június 17.

Az Európai Unió Tanácsa az igazságszolgáltatás digitalizációjáról

„A Tanács ma jóváhagyta az e-CODEX-rendszerről szóló rendeletre vonatkozó általános megközelítést. E rendszer fő célja, hogy javítsa az illetékes igazságügyi hatóságok közötti, határokon átnyúló kommunikáció hatékonyságát, és megkönnyítse a polgárok és a vállalkozások számára az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést.

Interferenciák az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatban
2021. június 15.

Interferenciák az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatban

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Európai Jog – Az Európai Unió közjoga című kötet bemutatja az Unió közjogának alapvető kérdéseit, intézményeit, jogalkotását, ezek szervező elveit; ismerteti a legújabb uniós jogi fejleményeket, a megvalósítandó célkitűzéseket és alapértékeket, az uniós polgárság és az alapjogvédelem legfrissebb történéseit.