Aggasztó a belorusz sajtószabadság helyzete


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ET főtitkárának szóvivője által kiadott közleményben az Európa Tanács komoly aggodalmának adott hangot a fehéroroszországi emberi jogokra gyakorolt további nyomás miatt.


A TUT.by újságíróinak minszki őrizetbe vétele nyomán, a május 24-én hatályba lépett jogszabályi változások további aggodalmakat keltettek azzal kapcsolatban, hogy új büntetőintézkedéseket vezettek be a sajtószabadság és a gyülekezés szabadságának korlátozása érdekében.

Ezek a szabadságjogok az európai emberi jogi rendszer központi elemei, ezért Fehéroroszországnak, mint európai országnak tiszteletben kell tartania őket.

Az ET felszólította a belorusz jogalkotót, hogy vonja vissza ezeket a törvénymódosításokat.

Az újságírókat egész Európában védeni kell, Fehéroroszországban is. Az ET felszólította a belorusz hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék szabadon az összes őrizetbe vett újságírót. Roman Protasevich újságíró és aktivista sorsa különös aggodalomra ad okot, és az ET fokozott figyelemmel kíséri a helyzetét.

Ezzel egyidejűleg Stefan Schennach (Ausztria, SOC), az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) médiaszabadsággal és újságírók biztonságával foglalkozó jelentéstevője komoly aggodalmát fejezte ki Raman Pratasevich fehérorosz hatóságok általi letartóztatása és őrizetbe vétele miatt, a Nexta média egyik társalapítója és két olyan Telegram-csatorna főszerkesztője, amelyek Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök elleni tüntetésekről számoltak be.

“Egy nemzetközi repülőgép elterelésével és leszállásra kényszerítésével, az újságíró letartóztatása érdekében a belorusz hatóságok durván megsértették a légikommunikációval kapcsolatos nemzetközi normákat, és több száz utas életét kockáztatták.” – jelentette ki Schennach.

„A belorusz kormány alapvetően sértett meg Pratasevich úr alapvető emberi jogait. Ez a példátlan támadás a médiaszabadság ellen Fehéroroszországban teljesen elfogadhatatlan ”- tette hozzá.

„Felszólítom a belorusz hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon Raman Pratasevich újságírót, valamint Sofia Sapegát, az újságíró barátnőjét is, aki vele utazott ugyanazon a repülőgépen. ”- zárta nyilatkozatát Schennach.

(coe.int)

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2023. február 6.

Kié az antik kanál? – lopott műkincsek törvényes visszaszolgáltatása

Amichai Elijahu, Izrael jobboldali örökségvédelmi minisztere megvizsgáltatja a lopott műkincsek palesztinoknak való visszaadásának törvényességét, miután az Egyesült Államok a Palesztin Hatósághoz juttatott el egy Ciszjordániából származó, illegálisan birtokolt 2700 éves elefántcsont kanalat – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál pénteken.

2023. február 6.

Ukrán üzletemberek tulajdonát államosították a Krímben

A “barátságtalan államokhoz” kötődő külföldi tulajdon, köztük ukrán üzletemberek vagyontárgyainak államosításáról fogadott el pénteken határozatot az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím államtanácsa, a listán mintegy félezer objektum szerepel.