Aggasztó a belorusz sajtószabadság helyzete


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ET főtitkárának szóvivője által kiadott közleményben az Európa Tanács komoly aggodalmának adott hangot a fehéroroszországi emberi jogokra gyakorolt további nyomás miatt.

A TUT.by újságíróinak minszki őrizetbe vétele nyomán, a május 24-én hatályba lépett jogszabályi változások további aggodalmakat keltettek azzal kapcsolatban, hogy új büntetőintézkedéseket vezettek be a sajtószabadság és a gyülekezés szabadságának korlátozása érdekében.

Ezek a szabadságjogok az európai emberi jogi rendszer központi elemei, ezért Fehéroroszországnak, mint európai országnak tiszteletben kell tartania őket.

Az ET felszólította a belorusz jogalkotót, hogy vonja vissza ezeket a törvénymódosításokat.

Az újságírókat egész Európában védeni kell, Fehéroroszországban is. Az ET felszólította a belorusz hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék szabadon az összes őrizetbe vett újságírót. Roman Protasevich újságíró és aktivista sorsa különös aggodalomra ad okot, és az ET fokozott figyelemmel kíséri a helyzetét.

Ezzel egyidejűleg Stefan Schennach (Ausztria, SOC), az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) médiaszabadsággal és újságírók biztonságával foglalkozó jelentéstevője komoly aggodalmát fejezte ki Raman Pratasevich fehérorosz hatóságok általi letartóztatása és őrizetbe vétele miatt, a Nexta média egyik társalapítója és két olyan Telegram-csatorna főszerkesztője, amelyek Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök elleni tüntetésekről számoltak be.

„Egy nemzetközi repülőgép elterelésével és leszállásra kényszerítésével, az újságíró letartóztatása érdekében a belorusz hatóságok durván megsértették a légikommunikációval kapcsolatos nemzetközi normákat, és több száz utas életét kockáztatták.” – jelentette ki Schennach.

„A belorusz kormány alapvetően sértett meg Pratasevich úr alapvető emberi jogait. Ez a példátlan támadás a médiaszabadság ellen Fehéroroszországban teljesen elfogadhatatlan ”- tette hozzá.

„Felszólítom a belorusz hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon Raman Pratasevich újságírót, valamint Sofia Sapegát, az újságíró barátnőjét is, aki vele utazott ugyanazon a repülőgépen. ”- zárta nyilatkozatát Schennach.

(coe.int)

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.