Aggasztó a belorusz sajtószabadság helyzete


Az ET főtitkárának szóvivője által kiadott közleményben az Európa Tanács komoly aggodalmának adott hangot a fehéroroszországi emberi jogokra gyakorolt további nyomás miatt.


A TUT.by újságíróinak minszki őrizetbe vétele nyomán, a május 24-én hatályba lépett jogszabályi változások további aggodalmakat keltettek azzal kapcsolatban, hogy új büntetőintézkedéseket vezettek be a sajtószabadság és a gyülekezés szabadságának korlátozása érdekében.

Ezek a szabadságjogok az európai emberi jogi rendszer központi elemei, ezért Fehéroroszországnak, mint európai országnak tiszteletben kell tartania őket.

Az ET felszólította a belorusz jogalkotót, hogy vonja vissza ezeket a törvénymódosításokat.

Az újságírókat egész Európában védeni kell, Fehéroroszországban is. Az ET felszólította a belorusz hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék szabadon az összes őrizetbe vett újságírót. Roman Protasevich újságíró és aktivista sorsa különös aggodalomra ad okot, és az ET fokozott figyelemmel kíséri a helyzetét.

Ezzel egyidejűleg Stefan Schennach (Ausztria, SOC), az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) médiaszabadsággal és újságírók biztonságával foglalkozó jelentéstevője komoly aggodalmát fejezte ki Raman Pratasevich fehérorosz hatóságok általi letartóztatása és őrizetbe vétele miatt, a Nexta média egyik társalapítója és két olyan Telegram-csatorna főszerkesztője, amelyek Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök elleni tüntetésekről számoltak be.

“Egy nemzetközi repülőgép elterelésével és leszállásra kényszerítésével, az újságíró letartóztatása érdekében a belorusz hatóságok durván megsértették a légikommunikációval kapcsolatos nemzetközi normákat, és több száz utas életét kockáztatták.” – jelentette ki Schennach.

„A belorusz kormány alapvetően sértett meg Pratasevich úr alapvető emberi jogait. Ez a példátlan támadás a médiaszabadság ellen Fehéroroszországban teljesen elfogadhatatlan ”- tette hozzá.

„Felszólítom a belorusz hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon Raman Pratasevich újságírót, valamint Sofia Sapegát, az újságíró barátnőjét is, aki vele utazott ugyanazon a repülőgépen. ”- zárta nyilatkozatát Schennach.

(coe.int)

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.

2021. szeptember 16.

Magyarország megsértette a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmát

Az ügy középpontjában a magyar államhatárról szóló törvény által bevezetett “feltartóztatás és átkísérés” intézkedés áll, amely felhatalmazást nyújtott a rendőrség számára, hogy a Magyarország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgárokat határozat nélkül a határkerítés külső oldalára (a szerb határra) szállítsa. Az eljárás során Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, mivel egyedi határozat hiányában a kérelmezőt, magatartásától függetlenül, 11 társával együtt kitoloncolta anélkül, hogy valódi és hatékony módot biztosított volna számukra a Magyarországra való beutazásra, illetve a megfelelő jogorvoslatra.