Amerika a választások után Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikkünkben beszámolnuk az elnökválasztás óta történt legfontosabb eseményekről.

William Barr amerikai igazságügyi miniszter kedden bejelentette, hogy nem találtak a széleskörű választási csalásokra utaló bizonyítékot, annak ellenére, hogy Donald Trump elnök továbbra is jogi eljárásokat kezdeményez a választás eredményének megfordítása érdekében.

Trump igazságügyi tisztviselőjének észrevételei ellenére az elnök ügyvédjei új jogi indítványokat terjesztettek elő, amellyel megtámadják a választási eredményeket.

Barr, akit a demokraták gyakran vádoltak a bűnüldözés politizálásával, az Associated Press-nek elmondta, hogy az ügyészek nem találtak bizonyítékot Trump azon állítására, miszerint a november 3-i választásokat rendszerszintű csalások történtek.

„A mai napig nem tártunk fel olyan mértékű csalást, amely befolyásolhatta volna a választások eredményét” – mondta Barr a hírszolgálatnak.

A Trump-kampány máris visszavágott az Igazságügyi Minisztériumnak és azzal vádolták a Minisztériumot, hogy nem volt elég alapos a vizsgálat.

Biden 306-232 arányban győzött Trumppal szemben az elektori kollégiumban, amely ugyanolyan „földcsuszamlásszerű” győzelem, mint amelyet Trump ünnepelhetett négy évvel ezelőtt, amikor több mint 6,2 millió szavazattal győzött.

A Trump által bejelentett csalásokat az állami és szövetségi tisztviselők többször elutasították, és a kampányának több tucat bírósági ügyben sem sikerült ezen változtatnia. Ennek ellenére Trump kedden új ügyeket indított Wisconsinban, és arra kérte az állam legfelsőbb bíróságát, hogy fontolja meg 221.000 érvénytelen szavazólap megsemmisítését, mert Biden csak 20 000 szavazattal nyert az államban.

Egy másik perben Trump egyik volt ügyvédje indítványozta a bíróságnál, hogy Trumpot nyilvánítsák győztesnek Wisconsin államban. „Egyszer beszélgetettem egy ügyvéddel. Mondtam neki, hogy nagyon érdekes amit mondasz, térjünk vissza erre, és ennyi volt. ”- mondta a Reutersnek Derrick Van Orden, egy katonai veterán, aki nem tudott győzni a kongresszusi képviselőválasztáson. „Tudomásom nélkül kerültem be ebbe a perbe.” Sidney Powell, a pert indító ügyvéd, szerint csak félreértés ez egész. „Tisztázni fogjuk, hogy mi történt” – mondta a Reutersnek. Powellt közben menesztették Trump jogi képviselői közül, miután számos összeesküvés-elméletet lebegtetett Trump veszteségének magyarázatára.

Noha a bíróságon nem jártak sikerrel, úgy tűnik, Trump panaszai politikai hasznot hoztak, mivel a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a republikánusok nagy százaléka úgy véli, hogy a választás nem volt tisztességes.

A georgiai legfőbb választási tisztviselő arra kérte Trumpot, hogy állítsa le az alaptalan pereskedést, mert azok miatt fenyegetéseknek és akár erőszaknak teszi ki őt és más hatóságokat. „Valaki meg fog sérülni, valakit meglőnek, vagy megölnek” – mondta Gabriel Sterling, az állam választási szervének vezetője. – Le kell állnia. Trump azonban tovább folytatta kritikáját. „Ismerje el, hogy hatalmas választási csalás történt Georgiában” – írta a Twitteren az elnök.

Az Igazságügyi Minisztérium közben bejelentette, hogy egy lehetséges bűncselekményt vizsgál, mert a gyanú szerint „jelentős” politikai segítséget ígértek egy elnöki kegyelemért cserébe.

Trump a múlt héten kegyelmet adott korábbi nemzetbiztonsági tanácsadójának, Michael Flynn-nek, és várhatóan még több személy is kegyelmet kap majd a közeljövőben. A New York Times két forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Trump tanácsadóival arról egyeztetett, hogy előzetes kegyelmet fog adni három legidősebb felnőtt gyermekének, vejének, Jared Kushnernek és Rudy Giulianinak, aki a magánügyeiben ügyvédként járt el és aki irányítja a választási eredmény elleni jogi eljárásokat. A Fehér Ház nem kívánta kommentálni az értesülést.

Biden egyelőre a kormánya felállítására összpontosít, mielőtt január 20-án hivatalba lépne. Kedden felszólította a Kongresszust, hogy fogadja el a hónapokkal ezelőtt elakadt koronavírus-segélycsomagot, és további lépéseket ígért a gazdaság támogatására, amint hivatalba lépett.

A republikánusok és a demokraták a nyár óta nem tudnak megegyezni arról, hogyan lehetne több segítséget nyújtani azoknak az embereknek, vállalkozásoknak és helyi önkormányzatoknak, akiket a koronavírus nehéz helyzetbe sodort. A törvényhozók kedden több javaslatot is megfogalmaztak, hogy megpróbáljanak elmozdulni a holtpontról. Biden szerint minden ilyen segélycsomag, amelyet a kongresszus elfogad a hivatalba lépése előtt, „legjobb esetben csak a kezdet”.

A delaware-i Wilmingtonban rendezett eseményen Biden olyan emberekkel jelent meg, akiket a közigazgatásában a kulcsfontosságú pénzügyi pozíciók betöltésére választott ki, köztük Janet Yellennel a FED volt elnökével, aki várhatóan a pénzügyminiszteri posztot fogja betölteni. Ő lenne az USA első női pénzügyminisztere.
További tisztviselők: Cecilia Rouse, a Princetonon végzett közgazdász, aki az első fekete nőként vezetheti a kormány gazdasági tanácsadó testületét (Council of Economic Advisers), és Neera Tanden, aki az Amerikai Fejlesztési Központ vezetője , aki az Igazgatási és Költségvetési Iroda vezetője lesz. Ezt a posztot szintén először tölthetné be fekete nő.

Yellennek, Rouse-nak és Tandennek a Szenátus jóváhagyására van szüksége a poszt betöltéséhez, de több republikánus biztossági tag is jelezte, hogy ellenzi Tanden jelölését. A szenátus várhatóan január 5-én dönt majd a jelöltekről.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.