Hatályba lépett az ET információszabadság egyezménye

Az Egyezmény az első kötelező erejű nemzetközi jogi szabályozással biztosítja a közfeladatot ellátó szervek közérdekű dokumentumaihoz való hozzáférést.


Hatályba lépett az Európa Tanács információszabadsággal kapcsolatos egyezménye, amely az első kötelező erejű nemzetközi jogi szabályozással biztosítja a közfeladatot ellátó szervek közérdekű dokumentumaihoz való hozzáférést.

Az embereknek joguk van tudni, hogy mit csinálnak az ország vezetői. Ez volt az alapja annak, hogy több mint tíz évvel ezelőtt a norvégiai Tromsø-ben elfogadták az Európa Tanács információszabadsággal kapcsolatos egyezményét.

A Tromsøi Egyezmény névre keresztelt megállapodáshoz az Európa Tanács tíz tagállama – Bosznia és Hercegovina, Észtország, Finnország, Magyarország, Litvánia, Montenegró, Norvégia a Moldovai Köztársaság, Svédország és Ukrajna csatlakozott.

Az egyezmény, 2020. december 1-jén, három hónappal azután lépett hatályba, hogy idén Ukrajna tizedik tagállamként ratifikálta.

A hatóságok hivatalos irataihoz való hozzáférés elengedhetetlen az átláthatóság, a jó kormányzás, a szólásszabadság és a demokrácia biztosítása érdekében, illetve megkönnyíti az egyéb emberi jogok és alapvető szabadságok gyakorlását.

Az információszabadság lehetővé teszi a polgárok számára, hogy véleményt alkossanak a saját társadalmukról és az azt irányító hivatalos szervekről. Az információszabadság gyakorlásával az állampolgárok tudatosabbak lehetnek a közügyekben és hatékonyabban vehetnek részt a döntéshozatali folyamatokban.

Kiemelt szerepe van annak, hogy a szabad és független sajtó, újságírók és más médiaszereplők hozzáféréssel rendelkezzenek ezekhez a közérdekű információkhoz és a hivatalos iratokhoz, így biztosítva a nyilvánosság hiteles tájékoztatását.

A Tromsøi Egyezmény a demokratikus célok eléréséhez szükséges jogi alapelveket tartalmazza, és számos alapvető garanciát határoz meg a közérdekű adatokhoz való hozzáféréssel kapcsolatban.

Az Egyezmény többek között deklarálja a közérdekű adatokhoz való hozzáférés iránti kérelmek azonnali és tisztességes kezelésének minimális szabályait, beleértve az államok azon kötelezettségét, hogy a hozzáférés megtagadása esetén biztosítsák a hatékony és független jogorvoslatot.

Az Egyezmény rögzíti, hogy minden hivatalos dokumentum nyilvános, amely nyilvánosságot csak más jogok védelme érdekében lehet korlátozni. Habár az információs társadalom korát éljük, amelyben óriási mennyiségű vélemény és adat áll rendelkezésünkre, a minőségi információkhoz való hozzáférés továbbra is nehezen elérhető az Európa Tanács számos tagállamában.

(coe.int)

(coe.int)Kapcsolódó cikkek:


Lefolytatják a Trump elleni eljárást
2021. január 27.

Lefolytatják a Trump elleni eljárást

Az Egyesült Államok Képviselőháza hétfőn este adta át a Szenátusnak a Donald Trump elleni vádemelés eljárás kezdeményezését, megalapozva ezzel az egykori amerikai elnök ügyének tárgyalását.

A digitális társadalom olvasatai – X.
2021. január 27.

A digitális társadalom olvasatai – X.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal azt elemzi, a mesterséges intelligencia miként jelenik meg a jog közegében.

Többszörös Egyezménysértés a majdani tüntetéseken
2021. január 26.

Többszörös Egyezménysértés a majdani tüntetéseken

Az EJEB több cikk megsértését is megállapította, illetve feltárta, hogy az ukrán hatóságok a mai napig nem végeztek független és hatékony vizsgálatot a rendfenntartó erők és magánbiztonsági cégek által elkövetett bűncselekmények kivizsgálására.

Egy Facebook oldal “elrablásának” története
2021. január 21.

Egy Facebook oldal “elrablásának” története

A bizarr történet jól mutatja, hogy a Facebook-csoportok, amelyek egykor központi szerepet játszottak a közösségi médiacég azon törekvésében, hogy a tartalommoderálás nehéz részét a felhasználókra terheljék, hogyan vált egyre inkább a cég problémáinak fő forrásává.