Hatályba lépett az ET információszabadság egyezménye


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Egyezmény az első kötelező erejű nemzetközi jogi szabályozással biztosítja a közfeladatot ellátó szervek közérdekű dokumentumaihoz való hozzáférést.

Hatályba lépett az Európa Tanács információszabadsággal kapcsolatos egyezménye, amely az első kötelező erejű nemzetközi jogi szabályozással biztosítja a közfeladatot ellátó szervek közérdekű dokumentumaihoz való hozzáférést.

Az embereknek joguk van tudni, hogy mit csinálnak az ország vezetői. Ez volt az alapja annak, hogy több mint tíz évvel ezelőtt a norvégiai Tromsø-ben elfogadták az Európa Tanács információszabadsággal kapcsolatos egyezményét.

A Tromsøi Egyezmény névre keresztelt megállapodáshoz az Európa Tanács tíz tagállama – Bosznia és Hercegovina, Észtország, Finnország, Magyarország, Litvánia, Montenegró, Norvégia a Moldovai Köztársaság, Svédország és Ukrajna csatlakozott.

Az egyezmény, 2020. december 1-jén, három hónappal azután lépett hatályba, hogy idén Ukrajna tizedik tagállamként ratifikálta.

A hatóságok hivatalos irataihoz való hozzáférés elengedhetetlen az átláthatóság, a jó kormányzás, a szólásszabadság és a demokrácia biztosítása érdekében, illetve megkönnyíti az egyéb emberi jogok és alapvető szabadságok gyakorlását.

Az információszabadság lehetővé teszi a polgárok számára, hogy véleményt alkossanak a saját társadalmukról és az azt irányító hivatalos szervekről. Az információszabadság gyakorlásával az állampolgárok tudatosabbak lehetnek a közügyekben és hatékonyabban vehetnek részt a döntéshozatali folyamatokban.

Kiemelt szerepe van annak, hogy a szabad és független sajtó, újságírók és más médiaszereplők hozzáféréssel rendelkezzenek ezekhez a közérdekű információkhoz és a hivatalos iratokhoz, így biztosítva a nyilvánosság hiteles tájékoztatását.

A Tromsøi Egyezmény a demokratikus célok eléréséhez szükséges jogi alapelveket tartalmazza, és számos alapvető garanciát határoz meg a közérdekű adatokhoz való hozzáféréssel kapcsolatban.

Az Egyezmény többek között deklarálja a közérdekű adatokhoz való hozzáférés iránti kérelmek azonnali és tisztességes kezelésének minimális szabályait, beleértve az államok azon kötelezettségét, hogy a hozzáférés megtagadása esetén biztosítsák a hatékony és független jogorvoslatot.

Az Egyezmény rögzíti, hogy minden hivatalos dokumentum nyilvános, amely nyilvánosságot csak más jogok védelme érdekében lehet korlátozni. Habár az információs társadalom korát éljük, amelyben óriási mennyiségű vélemény és adat áll rendelkezésünkre, a minőségi információkhoz való hozzáférés továbbra is nehezen elérhető az Európa Tanács számos tagállamában.

(coe.int)

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.