Ártatlanul ült börtönben 27 évig


Felmentették az emberölés vádja alól, így 27 év után szabadult a börtönből egy kelet-kínai férfi, akit két fiatal fiú megölése miatt ítéltek el.


Zhang Yuhuan azt állította hogy a rendőrök megkínozták, és kényszerrel csikarták ki belőle a beismerő vallomást még 1993-ban.

Ő az eddig leghosszabb ideje jogtalanul fogvatartott személy Kínában, mert összesen 9,778 napot töltött a börtönben Jiangxi tartományban.

Az ügyet felülvizsgáló ügyészek szerint Zhang Yuhuan vallomása következetlen volt és nem vágott egybe a bűncselekmény körülményeivel.

Zhang Yuhuan azt követően engedték szabadon, hogy a bíróság megállapította, hogy nincs elegendő bizonyíték ellene.

A megfigyelők szerint Kína egyre többször semmisíti meg a jogellenes ítéleteket, de csak a büntetőügyekben, a politikaiakban nem.

A kínai média bemutatta, hogy Zhang úr újra találkozott 83 éves édesanyjával és volt feleségével a keddi szabadon bocsátást követően.

Korábbi feleségének, Song Xiaonyunak, két közös fia van Zhanggal, akik még a 11 évvel ezelőtti válásukat megelőzően születtek. Zhang felesége újraházasodott, de továbbra is segítette volt férjét a fellebbezésben.

“Nagyon izgatott voltam, amikor értesültem a bíróság döntéséről” – mondta a volt feleség.

A bíróság úgy rendelkezett, hogy Zhang kártérítésre is jogosult a jogellenes ítélet miatt.
“Az ügyfélemmel jelenleg is egyeztetünk a kártérítés pontos összegéről” – nyilatkozta Zhang úr ügyvédje, Wang Fei a China Daily-nak. “Azt is tervezzük, hogy kérjük azon személyek felelősségre vonását, akik az ügyben bírói tévedést követtek el.”

Zhang úr megpróbáltatása 1993 októberében kezdődött, amikor két fiú holttestét találták meg egy jinxiani faluban, Nanchang megyében.

Zhang úr az áldozatok szomszédja volt, és gyanúsítottként őrizetbe vették. 1995 januárjában a Nanchangi bíróság bűnösnek találta a fiúk meggyilkolásában és halálra ítélte őt, de két év után életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatták át a halálos ítéletet.

Zhang elmondta, hogy a kihallgatások során a rendőrök kínozták őt, és továbbra is ártatlannak vallotta magát.

Ennek ellenére fellebbezéseit elutasították. Ezután 2019 márciusában a legfelsőbb bíróság engedélyezte a perújrafelvételt és júliusban a tartományi ügyészek úgy találták, hogy nincs elegendő bizonyíték az ügyben, így kezdeményezték Zhang úr felmentését.

Tian Ganlin bíró kijelentette: “Miután áttekintettük az ügyet, úgy találtuk, hogy nincs közvetlen bizonyíték, amely bizonyítaná, hogy Zhang úr volt a tettes. Ezért elfogadtuk az ügyészek javaslatát és Zhang urat felmentettük a vádak alól. A két fiú gyilkosa azóta is ismeretlen.

(bbc.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. július 23.

A fegyveres önvédelemhez való jog bekerül a cseh alkotmányba

A cseh parlament felsőháza, a szenátus szerdán jóváhagyta, hogy az alkotmány részét képező Emberi Jogok Listáját kibővítsék egy bekezdéssel, mely szerint “az állampolgárnak a törvényben megállapított feltételek szerint joga van fegyverrel védelmeznie saját és más emberek életét”.

2021. július 22.

Veszélyben a brit sajtószabadság?

A brit civilek és újságírók szerint veszélybe kerülhet a sajtószabadság a szigetországban, ha elfogadják a titokvédelmi törvény szigorítását, amely a visszaélés-bejelentőket és a titkos információkat közlő újságírókat is börtönbüntetéssel sújtaná.