Szakvizsgázás járvány idején Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az USA-ban azért küzdenek, hogy a személyes megjelenés helyett online lehessen szakvizsgázni.

Az Amerikai Ügyvédi Kamara Képviselőháza 256-146 szavazattal fogadta el azt a határozatot, amelyben sürgette, hogy a szövetségi államok „legfelsőbb bíróságai és jogi szakvizsga lebonyolításáért felelős hatóságai a koronavírus ideje alatt ne tartsanak személyes megjelenési kötelezettséggel járó szakvizsgákat. A személyes megjelenést mindaddig mellőzni kell, ameddig a közegészségügyi hatóságok nem állapítják meg, hogy a vizsgákon való részvétel nem veszélyezteti a vizsgázók, az ügyintézők, egyéb résztvevők és a helyiek egészségét és biztonságát. ”A határozatot a Virgin-szigeteki Ügyvédi Kamara, az Amerikai Ügyvédi Kamara Joghallgatói Tagozata, az Amerikai Ügyvédi Kamara Ügyvédjelölti Tagozata és számos más tagozat együttesen terjesztette elő.

Az állásfoglalás a szövetségi szakvizsgát lebonyolító hatóságokat is felszólítja, hogy:

tegyenek meg minden sürgősségi intézkedést, annak érdekében, hogy a közelmúltban jogi végzettséget szerzők és más szakvizsgajelöltek időben le tudják tenni a vizsgáikat. Ha a közegészségügyi problémák miatt a szakvizsga személyes jelenléttel nem bonyolítható le biztonságosan, akkor tartsanak online vizsgákat, hozzanak létre vagy terjesszék ki a szakvizsgához szükséges felügyelt gyakornoki programok az, ha valamely oklevél megszerzése, vagy a személyes jelenlét feltétele a szakvizsga letételének, és ha a közegészségügyi előírások ezt lehetővé teszik.

Végül, az állásfoglalás felszólítja az online szakvizsgákért felelős hatóságokat, hogy „biztosítsák az online szoftverek megbízhatóságát és biztonságát, biztosítsanak megfelelő szállást minden kérelmező számára, és tegyék meg a megfelelő intézkedéseket a személyes adatok kezelése és védelme érdekében. ”

A határozat elfogadása meglepte a megfigyelőket. A Delegáltak Házában az éves közgyűlés harmadik napján heves vita folyt a kérdésben a tradicionális szakvizsga mellett álló Szakvizsgáztatók Nemzeti Tanácsának tagjai, valamint a határozatot támogató professzorok, dékánok, szakvizsgára készülő joghallgatók és ügyvédek között. A vitát többször is technikai problémák miatt kellett megszakítani. Michaela Posner, a határozati javaslatot támogató egyik joghallgató emlékeztette a Képviselőházat, hogy az Amerikai Ügyvédi Kamara történetében most először tartottak online közgyűlést, azért, mert aggódtak a személyes találkozó jelentette egészségügyi kockázatok miatt, amely a koronavírus világjárványra vezethető vissza.

A határozati javaslat kritikusai aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy ez az általános gyakorlat „trójai falóként” tenné lehetővé a diplomások joghallgatók számára, hogy bármilyen további vizsga nélkül jogászok legyenek az egyetem befejezése után. A diploma elsődlegességét hevesen támogatták a jogi diplomát szerző aktivisták, akik elérték már néhány államban, hogy fogadjanak el rendkívül intézkedéseket a koronavírusra tekintettel.

A vitát Conisha Hackett, az Amerikai Ügyvédi Kamara Joghallgató tagozatának Sokszínűségért felelős megbízottjának érzelmektől teljes nyilatkozata zárta. Hackett megosztotta a 2020 júliusában a Mississippi állam jogi szakvizsgájával kapcsolatos tapasztalatait, Elmondta, hogy miért választotta a jogi egyetemet:

Nem azért jártam egyetemre, hogy professzor legyek, de mindent köszönök nekik Nem azért jártam egyetemre, hogy mosolygós recepciósként dolgozzak, és nem is azért, hogy megszerezzem az ügyvédi tudást és know-how-t (vagy megtanuljam hogyan kell) és aztán gyakornoki fizetésért dolgozzam. Azért jártam egyetemre, hogy gyakoroljam a jogot.

Hangsúlyozta, hogy aki ügyvéd akar lenni, azt nem kellene arra kényszeríteni, hogy a világjárvány közepén személyesen tegye le a szakvizsgát:

Egyetlen vizsga sem éri meg annyira, hogy azzal veszélybe sodorjam a családom életét. Egyik vizsga sem éri meg a mentális egészség és józan ész károsodását. Nincs olyan vizsga, főleg az amely akár online vagy alternatív módokon is letehető, amely megérné az életünket. Mert legyünk őszinték, erről beszélünk. Olyan fiatal szakemberekről beszélünk, akik úgy döntöttek, hogy mindennel szembeszállnak, hogy gyakorolhassák a jogot.

A Képviselőház határozata nem kötelező erejű a legfelsőbb bíróságokra vagy más állami szakvizsgát lebonyolító hatóságokra, de rendkívüli erővel bír.

A koronavírus miatt július 16-án a New York-i Ügyvédi Kamara Szakvizsga Bizottsága visszavonta a szeptemberi szakvizsga időpontokat. Más államok az online vizsgákat választották, bár ezek szintén kérdésesek a technikai problémák és a vizsgázók megkésett értesítése miatt.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.