Az automatizált döntéshozatal kockázatai az emberi jogokra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tagállamoknak mindent meg kell tenniük az automatizált döntéshozatal okozta kockázatok kiszűrésére – foglalt állást az Európa Tanács.

Az emberi jogok, köztük a szociális jogok védelmének fontossága továbbra is aktuálisabb, mint eddig bármikor, mert a számítógép igénybevételével vagy a mesterséges intelligenciával támogatott döntéshozatal egyre terjed a hatóságok között a szociális szolgáltatások területén.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága nyilatkozatában felhívta a tagállamok figyelmét, többek között az alábbiakra:

  • az emberi jogokat, köztük a szociális jogokat érintő lehetséges kockázatok, amelyek a számítógépes vagy a mesterséges intelligenciával támogatott döntéshozatal hatóságok általi alkalmazásából származhatnak a szociális szolgáltatások területén;
  • szükséges biztosítani, hogy a számítógéppel támogatott vagy a mesterséges intelligenciával támogatott döntéshozatali rendszereket a jogbiztonság, a jogszerűség, az adatminőség, a megkülönböztetésmentesség és az átláthatóság elveivel összhangban dolgozzák ki és valósítsák meg;
  • a számítógéppel vagy a mesterséges intelligenciával támogatott döntések feletti emberi ellenőrzés szükséges a gépek hibáinak enyhítése és / vagy elkerülése érdekében hatékony intézkedéseket kell bevezetni a kiszolgáltatott személyek súlyos vagy helyrehozhatatlan károsodástól való megóvása érdekében.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2024. február 14.

Háttérzene sugárzása a repülőgépen

Az unió bírósága egy romániai szerzői jogi jogvitára tett pontot, melynek középpontjában a repülőgépeken és vonatokon háttérzeneként sugárzott zeneművek „jogállása”, és az attól függő díj megfizetése állt..

2024. február 13.

Új génkezelési technikák – Zöldátállás az EU-ban

A hagyományos növényekkel egyenértékű NGT-növények esetében leegyszerűsítené, más génszerkesztettek esetében viszont fenntartaná a jelenlegi szigorú engedélyeztetési eljárást az Európai Parlament.