Az Egyesült Királyság nem teljesíti a kínai kiadatási kérelmeket

Az Egyesült Királyság bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggeszti a Hongkonggal kötött kiadatási egyezmény alkalmazását, válaszul a Kína által nemrég elfogadott hongkongi nemzetbiztonsági törvényre.


Dominic Raab, az Egyesült Királyság külügyminisztere szerint a törvény az Egyesült Királyság és Kína által tett együttes nyilatkozat és Kína más nemzetközi kötelezettségeinek „egyértelmű és súlyos megsértése”.

A biztonsági törvény 55–59. cikkei bizonyos ügyekben joghatósággal ruházzák fel a kínai hatóságokat és ezeket az ügyeket Kína szárazföldi részén lévő bíróságokon tárgyalják. A brit külügyminiszter hangsúlyozta, hogy “a nemzetbiztonsági törvény ilyen esetekben nem nyújt jogi vagy bírósági garanciákat és az ügyek Hongkongból való elvitele aggodalomra ad okot”.

A brit kormány azt szeretné, hogy „pozitív, konstruktív, érett és kölcsönös” kapcsolat jöjjön létre Kínával. A jó viszony kialakítása során azonban biztosítani kell az Egyesült Királyság és Kína létfontosságú érdekeinek teljesülését, és nem veszélyeztethetik nemzetbiztonságukat.

A külügyminiszter aggodalmát fejezte ki az ujgur muszlimok elleni emberi jogi jogsértések miatt. Végül elítélte Kínát, hogy nem tartja be a nemzetközi kötelezettségeit, és kijelentette, hogy a kiadatás felfüggesztés „észszerű és arányos” válasz a Kína által elkövetett jogsértésekre.

A felfüggesztésre válaszul Kína kijelentette, hogy Hongkong ügyei kínai belügyek, amelybe az Egyesült Királyságnak nem avatkozhat be. “Az Egyesült Királyság vállalnia kell a rossz döntése következményeit, ha ragaszkodik a kiadatás felfüggesztéséhez.”

Ausztrália, az Egyesült Államok és Kanada már korábban felfüggesztette a Kínával kötött kiadatási egyezmények alkalmazását.

(jurist.org)Kapcsolódó cikkek:


USA – Szövetségi államból államszövetség?
2021. április 8.

USA – Szövetségi államból államszövetség?

A demokraták és a republikánusok kölcsönösen blokkolják egymást Washingtonban. A tagállamok a lehetőséget kihasználva egyre több életviszonyt maguk szabályoznak. Azt viszont nem szeretik, ha a helyhatóságok is ugyanezt teszik. Rendeleteiket gyakran megvétózzák a kormányzók.

A digitális társadalom olvasatai – XX.
2021. április 7.

A digitális társadalom olvasatai – XX.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal a munka világának jövőjéről értekezik.

EUB-döntés az osztrák mozdonyvezetői minősítésről
2021. április 2.

EUB-döntés az osztrák mozdonyvezetői minősítésről

A szerző az alábbiakban az Európai Unió Bíróságának ítéletét elemzi, mely egy kötelezettségszegési eljárás során született az osztrák mozdonyvezetők minősítését végző szervezet kapcsán, az Európai Bizottság kontra Osztrák Köztársaság-ügyben[1].

A német alkotmánybíróság vizsgálja az EU mentőcsomagját
2021. március 31.

A német alkotmánybíróság vizsgálja az EU mentőcsomagját

Később indulhatnak az Európai Újjáépítési Alap kifizetései a német alkotmánybíróság döntése miatt. A testület ugyanis felfüggesztette a közös hitelfelvétel ratifikálását, hogy kiderüljön, jogellenes-e a közös hitelfelvétel.