Az Egyesült Királyság nem teljesíti a kínai kiadatási kérelmeket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Egyesült Királyság bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggeszti a Hongkonggal kötött kiadatási egyezmény alkalmazását, válaszul a Kína által nemrég elfogadott hongkongi nemzetbiztonsági törvényre.

Dominic Raab, az Egyesült Királyság külügyminisztere szerint a törvény az Egyesült Királyság és Kína által tett együttes nyilatkozat és Kína más nemzetközi kötelezettségeinek „egyértelmű és súlyos megsértése”.

A biztonsági törvény 55–59. cikkei bizonyos ügyekben joghatósággal ruházzák fel a kínai hatóságokat és ezeket az ügyeket Kína szárazföldi részén lévő bíróságokon tárgyalják. A brit külügyminiszter hangsúlyozta, hogy „a nemzetbiztonsági törvény ilyen esetekben nem nyújt jogi vagy bírósági garanciákat és az ügyek Hongkongból való elvitele aggodalomra ad okot”.

A brit kormány azt szeretné, hogy „pozitív, konstruktív, érett és kölcsönös” kapcsolat jöjjön létre Kínával. A jó viszony kialakítása során azonban biztosítani kell az Egyesült Királyság és Kína létfontosságú érdekeinek teljesülését, és nem veszélyeztethetik nemzetbiztonságukat.

A külügyminiszter aggodalmát fejezte ki az ujgur muszlimok elleni emberi jogi jogsértések miatt. Végül elítélte Kínát, hogy nem tartja be a nemzetközi kötelezettségeit, és kijelentette, hogy a kiadatás felfüggesztés „észszerű és arányos” válasz a Kína által elkövetett jogsértésekre.

A felfüggesztésre válaszul Kína kijelentette, hogy Hongkong ügyei kínai belügyek, amelybe az Egyesült Királyságnak nem avatkozhat be. „Az Egyesült Királyság vállalnia kell a rossz döntése következményeit, ha ragaszkodik a kiadatás felfüggesztéséhez.”

Ausztrália, az Egyesült Államok és Kanada már korábban felfüggesztette a Kínával kötött kiadatási egyezmények alkalmazását.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.