Az EU maga sem tartja be a GDPR-t?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament az Amazon és a Microsoft felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásait használja, amely miatt két uniós adatvédelmi vizsgálatot is indítottak a személyes adatok Egyesült Államokba történő továbbításával kapcsolatos aggályok miatt.

Az adatvédelem azután került középpontba, hogy Edward Snowden volt amerikai hírszerző 2013-ban felfedte az Egyesült Államok tömegesen figyeli meg az elektronikus kommunikációt.

Erre válaszul az EUB tavaly megsemmisítette az EU-USA Adatvédelmi Pajzsról szóló transzatlanti megállapodást, a Facebook és az osztrák adatvédelmi aktivista, Max Schrems közötti peres eljárásban.

Az EU adatvédelmi biztosa (EDPS) csütörtökön vizsgálatot indított, miután tudomást szerzett az EU-intézmények és a két társaság közötti bizonyos típusú szerződéseket, amelyek különös figyelmet igényelnek.

adatvédelem

A vizsgálatok, közül az egyik a Microsoft Office 365 szolgáltatás Európai Bizottság általi használatára összpontosít, amelynek központi kérdése, hogy az uniós szervek betartják-e az adatvédelmi szabályokat és az EUB ítéletében foglaltakat. Az Unió adatvédelmi biztosa szerint az uniós szervek egyre több olyan amerikai felhőalapú szolgáltatást és infrastruktúrát, illetve platformot használnak, amelyeknél fennáll az amerikai hatóságok aránytalan megfigyelésének veszélye.

„Tudom, hogy a” Cloud II szerződéseket még „2020 elején írták alá a Schrems II ítélet előtt, és hogy az Amazon és a Microsoft Web Services is új intézkedéseket jelentett be az ítéletnek való megfelelés érdekében” – nyilatkozta Wojciech Wiewiorowski, az európai adatvédelmi biztos.

„Ezek a bejelentett intézkedések azonban nem elegendők az EU adatvédelmi jogszabályainak maradéktalan betartásához, ezért szükség van az ügy megfelelő kivizsgálására” – tette hozzá a biztos.

A piacvezető Amazon, a Google és a Microsoft uralja az adattárolás területét világszerte. A Microsoft bízott abban, hogy képes lesz gyorsan megoldani minden aggályt.

„Kötelezettséget vállaltunk arra, hogy megtámadunk minden kormányzati kérelmet az uniós közszféra vagy kereskedelmi ügyfelek adatai, ahol erre törvényes alapunk van” – jelentette be a Microsoft szóvivője.

„Pénzbeli kompenzációt nyújtunk ügyfeleink felhasználóinak, ha az adatvédelmi jogszabályok megsértésével olyan adatokat közölünk, amelyek kárt okoznak” – tette hozzá. Sem a Bizottság, sem a Parlament nem válaszolt még az adatvédelmi biztos észrevételeire.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.