Ukrajna felelősségre vonja a Krímben háborús bűncselekményeket elkövetőket


A krími megszállt területen háborús bűnöket elkövetőknek felelniük kell tetteikért foglalt állást az ukrán parlament.


Az ukrán Verhovna Rada (ukrán parlament) csütörtökön elfogadott egy törvénymódosítást a nemzetközi bűnözéssel és a humanitárius törvényekkel kapcsolatban.

A törvényjavaslat segíti a jogi felelősségre vonást a krími elfoglalt területen elkövetett háborús bűnökért. A törvényjavaslatot a Verhovna Rada 248 igen szavazattal fogadta el.

A törvényjavaslat módosította az ukrán büntető törvénykönyv rendelkezéseit. Az új törvény szerint megszűnik a népirtás vagy a háborús bűncselekmények elévülése. Ezenkívül a törvény immár „egyetemes joghatóságot engedélyez az agresszió, a népirtás, az emberiség elleni bűncselekmények és a háborús bűncselekmények esetén”. Ezen elv alapján bármely ország büntetőeljárást folytathat és elbírálhatja az ilyen bűncselekményeket, függetlenül a bűncselekmény elkövetésének helyétől.

Ukrajna büntető törvénykönyvében a háborús bűncselekményeket a nemzetközi jogi definícióknak megfelelően határozták meg.

Olexandra Matviychuk, az Ukrán Állampolgári Jogi Szabadságjogi Központ vezetője elmondta: „A törvényjavaslat elfogadása üzenet a megszállt területnek. A büntetőjogi felelősség egyéni, és akik atrocitásokat követnek el, rájönnek, hogy a helyzet megváltozhat, és felelniük kell tetteikért. Az új jogszabály életeket fog menteni.

”A törvényjavaslatot eredetileg 2019-ben terjesztette elő kilenc képviselő a Verhovna Radában. Az ukrán törvényhozók szerint a törvényjavaslat lehetővé teszi a vádemelést és igazságszolgáltatást.

Vladlen Nekliudov országgyűlési képviselő üdvözölte a törvényjavaslat elfogadását, kijelentve: „Mostantól minden katonai bűncselekmény elkövetője bíróság elé áll és felelősségre lesz vonva, aki rettenetes háborús bűncselekményeket és emberiség elleni bűncselekményeket követett el.”

A Krímet 2014 óta megszállta Oroszország. A terület, valamint a Donbas régió, számos állítólagos emberi jogi jogsértés helyszíne volt.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2021. július 23.

A fegyveres önvédelemhez való jog bekerül a cseh alkotmányba

A cseh parlament felsőháza, a szenátus szerdán jóváhagyta, hogy az alkotmány részét képező Emberi Jogok Listáját kibővítsék egy bekezdéssel, mely szerint “az állampolgárnak a törvényben megállapított feltételek szerint joga van fegyverrel védelmeznie saját és más emberek életét”.

2021. július 22.

Veszélyben a brit sajtószabadság?

A brit civilek és újságírók szerint veszélybe kerülhet a sajtószabadság a szigetországban, ha elfogadják a titokvédelmi törvény szigorítását, amely a visszaélés-bejelentőket és a titkos információkat közlő újságírókat is börtönbüntetéssel sújtaná.