Az eu-s állampolgárok többsége az Egyesült Királyságban maradna a Brexit után


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit belügyminisztérium közölte, hogy a Brexit után több mint 3.3 millió EU és az Európai Gazdasági Térség tagországából származó személy kapott engedélyt, hogy a Brexit után az Egyesült Királyságban maradjon.


A brit belügy tájékoztatása szerint 57% -uk kapott „EU-s letelepedett státusban”. Ők azok, akik igazolni tudták, hogy legalább öt éve élnek az országban.

Nincs pontos adat az országban élő EU-s állampolgárok számáról, de a korábbi becslések szerint 3 és 3,8 millió között lehet.

A csütörtökön közzétett adatok tehát azt mutatják, hogy a nagy részük letelepedett státuszt kapott, amellyel sokak vágya teljesült, akik a Brexit ellenére is maradni akartak, bár aggódnak az ország jövője miatt.

A számadatok néhány nappal azután jelentek meg, hogy Michael Gove az brit parlament alsóházában (House of Commons) aggodalmát fejezte ki az európai államokkal kötött kölcsönös megállapodások ügyében. A tervek szerint a 27 EU tagállamból 13 hasonló rendszert tervez bevezetni, köztük Franciaország is, amelynek a következő hónapban hasonló rendszert indít az ott élő britek számára.

Továbbra is a lengyel közösség maradt a legnagyobb az Egyesült Királyságban (697 000 fő), őket a románok, az olaszok, a portugálok és a spanyolok követik.

európai unió jogrendszere

Körülbelül a kérelmezők 41% -a kapta meg előre a letelepedett státuszt, mert ők még kevesebb, mint öt éve élnek az Egyesült Királyságban.

A fennmaradó kérelmek közül 28.900-at vontak vissza vagy minősítettek 14.100-at minősítettek érvénytelennek, illetve 900-at elutasítottak. A teljes elutasítások 99%-át a jogosultság hiánya eredményezte, 1% -át (9) pedig nem volt megfelelő – nyilatkozta a Belügyminisztérium. Ilyen ok volt a súlyos vagy többszöri bűncselekmény elkövetés.

A jelenleg az Egyesült Királyságban élő eu-s állampolgároknak automatikusan joguk van az országban maradni a Brexit után, és jövő júliusig igényelhetik a letelepedett státuszt.

Az átmeneti időszak alatt az eu-s polgároknak továbbra is joguk van Nagy-Britanniában letelepedni, az Egyesült Királyság állampolgárai pedig ezen idő alatt másik EU tagállamba költözhetnek és ott szabadon letelepedhetnek. Ezek a szabad mozgáshoz fűződő jogok az Egyesült Királyság egységes piaci tagságához fűződnek.

A jövőbeli határellenőrzési- és bevándorlásügyi miniszter, Kevin Foster elmondta: „Még mindig van elég idő 2021. június 30-ig és bátorítom azokat, akik még ezt eddig nem tették meg. Online és telefonon is segítünk azoknak, akiknek kérdése van, vagy segítségre van szükségük a jelentkezéshez.” A kormány szerint a 2020. május 31-ig összesen 3.612.400 kérelmet adtak be.

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 10.

Moneyball, avagy sport és jog: miben tud segíteni a sportelemzés módszertana a jogászi munka hatékonyabb mérésében és jobb döntések meghozatalában?

Az új típusú, kezdetben a baseballban használt elemző alkalmazások nemcsak a labdajátékokban, hanem a jog területén is hatékonyabb stratégiai döntések meghozatalát segíthetik – legyen szó egy ügyvédi perstratégia összeállításáról, a megfelelő érvelés megfogalmazásáról, egy új munkavállaló felvételéről vagy más döntések támogatásáról.

2022. augusztus 10.

A menekült kiskorú gyermekének helyzete

Az EUB azt vizsgálta, hogy ellentétes-e az uniós joggal, ha a tagállam menekült jogállást biztosít egy olyan harmadik országbeli állampolgár kiskorú gyermeke számára, aki az adott tagállam területén született, és másik szülője révén olyan harmadik ország állampolgárságával rendelkezik, amelynek területén nincs kitéve üldözés veszélyének.

2022. augusztus 1.

Milyen jogai vannak a légi utasoknak?

Késett a gépem, törölték a járatomat, nem vitt el a repülő, amire jegyem volt – egyre több légi utas kerül ilyen helyzetbe, a légitársaságok azonban nem minden esetben árulják el, hogy pontosan milyen kártérítésre és segítségre jogosult ilyenkor az utas – annak ellenére, hogy a szabályozás szerint kötelességük lenne. Kártérítési kisokos légi utasoknak a reptéri káosz útvesztőjében.