Az eu-s állampolgárok többsége az Egyesült Királyságban maradna a Brexit után


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit belügyminisztérium közölte, hogy a Brexit után több mint 3.3 millió EU és az Európai Gazdasági Térség tagországából származó személy kapott engedélyt, hogy a Brexit után az Egyesült Királyságban maradjon.

A brit belügy tájékoztatása szerint 57% -uk kapott „EU-s letelepedett státusban”. Ők azok, akik igazolni tudták, hogy legalább öt éve élnek az országban.

Nincs pontos adat az országban élő EU-s állampolgárok számáról, de a korábbi becslések szerint 3 és 3,8 millió között lehet.

A csütörtökön közzétett adatok tehát azt mutatják, hogy a nagy részük letelepedett státuszt kapott, amellyel sokak vágya teljesült, akik a Brexit ellenére is maradni akartak, bár aggódnak az ország jövője miatt.

A számadatok néhány nappal azután jelentek meg, hogy Michael Gove az brit parlament alsóházában (House of Commons) aggodalmát fejezte ki az európai államokkal kötött kölcsönös megállapodások ügyében. A tervek szerint a 27 EU tagállamból 13 hasonló rendszert tervez bevezetni, köztük Franciaország is, amelynek a következő hónapban hasonló rendszert indít az ott élő britek számára.

Továbbra is a lengyel közösség maradt a legnagyobb az Egyesült Királyságban (697 000 fő), őket a románok, az olaszok, a portugálok és a spanyolok követik.

európai unió jogrendszere

Körülbelül a kérelmezők 41% -a kapta meg előre a letelepedett státuszt, mert ők még kevesebb, mint öt éve élnek az Egyesült Királyságban.

A fennmaradó kérelmek közül 28.900-at vontak vissza vagy minősítettek 14.100-at minősítettek érvénytelennek, illetve 900-at elutasítottak. A teljes elutasítások 99%-át a jogosultság hiánya eredményezte, 1% -át (9) pedig nem volt megfelelő – nyilatkozta a Belügyminisztérium. Ilyen ok volt a súlyos vagy többszöri bűncselekmény elkövetés.

A jelenleg az Egyesült Királyságban élő eu-s állampolgároknak automatikusan joguk van az országban maradni a Brexit után, és jövő júliusig igényelhetik a letelepedett státuszt.

Az átmeneti időszak alatt az eu-s polgároknak továbbra is joguk van Nagy-Britanniában letelepedni, az Egyesült Királyság állampolgárai pedig ezen idő alatt másik EU tagállamba költözhetnek és ott szabadon letelepedhetnek. Ezek a szabad mozgáshoz fűződő jogok az Egyesült Királyság egységes piaci tagságához fűződnek.

A jövőbeli határellenőrzési- és bevándorlásügyi miniszter, Kevin Foster elmondta: „Még mindig van elég idő 2021. június 30-ig és bátorítom azokat, akik még ezt eddig nem tették meg. Online és telefonon is segítünk azoknak, akiknek kérdése van, vagy segítségre van szükségük a jelentkezéshez.” A kormány szerint a 2020. május 31-ig összesen 3.612.400 kérelmet adtak be.

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.