Bírósághoz fordult a Facebook


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Facebook bejelentette, hogy Európában és Kaliforniában összehangolt peres eljárásokat indít a Facebookon és az Instagramon a jogosulatlan tevékenységgel kapcsolatosan a felhasználási feltételek érvényre juttatása érdekében.

Jessica Romero, a Facebook végrehajtási és peres ügyekért felelős igazgatója egy vállalati blogbejegyzésben bejelentette a két peres eljárást, az egyiket a madridi kereskedelmi bíróságon indították, a másikat pedig a kaliforniai északi körzeti bíróságon csütörtökön  jelentették be.

„Ez az egyik első alkalom, amikor egy közösségi média társaság összehangolt, több bíróság előtt indított peres eljárásokat a feltételek érvényesítése és a felhasználók védelme érdekében” – írta Romero.

A spanyolországi pert, az MGP25 Cyberint Services és annak alapítója miatt indították, mert a vád szerint egy szoftverrel, hamis like-okat és Instagram hozzászólásokat generáló szoftvert működtettek. A Facebook szerint a szolgáltatás célja az volt, hogy megkerülje az Instagram szabályait, amelyek megakadályozzák, hogy megtévesztéssel emeljenek ki egy bejegyzést a közösségi médiában, az Instagramon hamis like-ok és hozzászólások generálásával. „Az alperesek ezt profit céljából hajtották végre, és akkor is folytatták, miután levélben szólítottuk fel őket a tevékenységük abbahagyására, illetve letiltottuk a profiljaikat” – írta Romero a csütörtöki közleményében. A Facebook és a Facebook Ireland nevében benyújtott spanyol ügyben a közösségi médiavállalat az alpereseknek a platformról történő végleges eltiltását kéri.

A kaliforniai peres eljárásban a Faceboo ügyvédei azt állítják, hogy a marokkói Mohammad Zaghar üzemelteti a Massroot8.com webhelyet, amely kaliforniai szervereken található. A Facebook azt állítja, hogy a webhely arra kérte a felhasználókat, hogy adja meg a Facebook bejelentkezési hitelesítő adatait, majd ezeket a hitelesítő adatokat felhasználva a Facebook felhasználói adatainak ellopására használta. A cég szerint Zaghar botok hálózatán keresztül gyűjtött felhasználói adatokat, amelyek utánozták a hivatalos Facebook alkalmazáshoz csatlakoztatott Android mobil eszközt. A Facebook szerint ez megsértette szolgáltatási feltételeit, és a Massroot8 akkor is folytatta tevékenységét, miután a Facebook levélben szólította fel őt a tevékenység abbahagyására, illetve letiltotta a Zaghar köthető fiókokat. A Zaghar és a Massroot8 nem válaszolt a megkeresésekre.

(law.com/legaltechnews)
Kapcsolódó cikkek

2023. május 11.

Az ordre public-elv tartalma és érvényesülése az európai büntetőjogban

Az „ordre public”, a magyar terminológiában „közrendi záradék” döntő jelentőségű a nemzetközi és a nemzeti jog találkozásánál. Egyrészről elengedhetetlen az államok jogrendszerének védelméhez. Másrészről, ha visszaélnek vele, ellehetetlenítheti a nemzetközi jog érvényre jutását.