Az EUB és az Európa Tanács együtt állt ki a lengyel bírák függetlenségéért

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

“Nem lehet tagja az Európai Uniónak, olyan ország, ahol nem biztosított a független és pártatlan bíráskodás, amely nem a tisztességes tárgyaláshoz való jog elvei szerint működik és nem biztosítja az uniós jog egységességét.” -jelentette ki az EUB elnöke.

Az Európai Unió Bíróságának (EUB) elnöke és az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa is kritikával illette a lengyel parlament (szejm) alsóháza által már elfogadott javaslatot, amely fegyelmi eljárás megindítását teszi lehetővé az igazságügyi reformot kritizáló bírákkal szemben.

A kormányzó Jog és Igazságosság Párt (PiS) szerint a javaslat célja, hogy biztosítsa a bíróságok hatékonyabb működését. Az ET emberi jogokért felelős biztosa, azonban a lengyel szejm szenátusa elnökének, Tomasz Grodzki-nak,  küldött levelében kritikával illette az elfogadott javaslatot.

Levelében így fogalmazott: “Kétség merült fel bennem arra vonatkozóan, hogy a javaslat valódi célja nem az-e, hogy a kritikus bírákat és ügyészeket elhallgatassa és korlátozza a függetlenségüket.”

A szejm felsőházaként működő Szenátusban az ellenzéknek van többsége, amely átírhatja vagy megsemmisítheti az alsóház által elfogadott javaslatot várhatóan még a héten, de a PiS által uralt alsóházban a javaslaton ezt követően bármilyen módosítást eszközölhetnek.

Dunja Mijatovic, emberi jogi biztos kiemelte, hogy a lengyel kormány keveset emelt át az ET által, a bírói függetlenségre vonatkozóan tavaly júniusban kiadott ajánlásokból.

Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter az ET emberi jogi biztosának levelére egy konferencián reagált, és azt a lengyel belügyekbe való elfogadhatatlan beavatkozásnak nevezte.

Az ET jogi szakértőkből álló Velencei Bizottsága is Varsóba látogatott és tárgyalásokat kezdeményeztek a lengyel vezetőkkel a javaslatról.

Szombaton tüntetéseket is tartottak Lengyelországban, amelyen lengyel bírák és külföldi kollégáik is részt vettek, hogy így tiltakozzanak az igazságügyi reformok ellen.

Az Európai Unió már korábban aggályainak adott hangot a javaslattal kapcsolatban és úgy értékelte, hogy az a jogállamot is veszélyezteti, ezért eljárást indított Lengyelország ellen a bíróságok függetlenségének védelme érdekében.

Brüsszel arra kérte Lengyelországot, hogy a Velencei Bizottsággal folytatott tárgyalások e héten esedékes lezárásáig ne léptessék hatályba az elfogadott javaslatot.

Az EUB elnöke, Koen Lenaerts, sokkal keményebben fogalmazott egy Varsóban tartott egyetemi kerekasztalbeszélgetésen.

Úgy foglalt állást, hogy “Nem lehet tagja az Európai Uniónak, olyan ország, ahol nem biztosított a független és pártatlan bíráskodás, amely a tisztességes tárgyaláshoz való jog elvei szerint működik és biztosítja az uniós jog egységességét.”

“A közösség bizalma, nem egy elvakult bizalom, azt ki kell érdemelni és amelyért napról-napra meg kell dolgoznia minden tagállamnak, Belgiumnak, Hollandiának és Luxemburgnak ugyanúgy, mint Lengyelországnak, Magyarországnak vagy a balkáni térségnek.”

Az EUB előtt az elmúlt években számos ügy indult Lengyelországgal szemben a bíróságok függetlenségére vonatkozó kötelezettségek megsértése miatt. Az EU kilátásba helyezte, hogy a jogállami normákat megsértő tagállamokat forráselvonással szankcionálja.

(reuters.com)

(reuters.com)

Kapcsolódó cikkek:


Mesterséges intelligencia és alapvető jogok
2021. június 23.

Mesterséges intelligencia és alapvető jogok

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) és az európai adatvédelmi biztos közös véleményt fogadott el az Európai Bizottságnak a mesterséges intelligenciára (MI) vonatkozó harmonizált szabályok megállapításáról szóló rendeletjavaslatáról.

A Tanács aktualizálta a szabad mozgás korlátozásáról szóló ajánlást
2021. június 22.

A Tanács aktualizálta a szabad mozgás korlátozásáról szóló ajánlást

„A Tanács módosította egy korábbi ajánlását, amely koordinált megközelítést javasol a szabad mozgásnak a Covid19-világjárvány miatti korlátozására vonatkozóan. Az aktualizált változat a változó járványügyi helyzetet, a folyamatban lévő oltási kampányokat és az uniós digitális Covid-igazolvány elfogadását tükrözi.

Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében
2021. június 17.

Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében

A médiaért és az információs társadalomért felelős európai miniszterek megállapodtak abban, hogy számos intézkedést hajtanak végre a szólásszabadság legsürgetőbb kihívásainak kezelése érdekében, ideértve az újságírók biztonságának növelését, a mesterséges intelligencia (AI) és a digitalizáció hatásának szabályozását a médiában és az információs környezetben a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatban.

Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina?
2021. június 17.

Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina?

A texasi szövetségi bíróság elutasította annak a 117 kórházi dolgozónak a keresetét, akik beperelték a Houston Methodist Kórházat, mert minden alkalmazottja számára kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltást.