Az Európai Bizottság elkötelezett a digitális átállás mellett


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Bizottság által elfogadott Digitális Európa program célja Európa technológiai szuverenitásának megerősítése, és a polgárok, a közigazgatási szervek és a vállalkozások javát szolgáló digitális megoldások piaci bevezetése.

„A Bizottság elfogadta a Digitális Európa program három munkaprogramját, felvázolva a célkitűzéseket és a konkrét témaköröket, amelyeknek összesen 1,98 milliárd eurós keretösszeget biztosít. A Bizottság célja, hogy évtizedünket Európa digitális évtizedévé tegye, és ebben az első három munkaprogram stratégiai beruházásainak döntő szerep jut.

Az 1,38 milliárd EUR értékű fő munkaprogram 2022 végéig a mesterséges intelligencia (MI), a felhő és az adatterek, a kvantumkommunikációs infrastruktúra, a fejlett digitális készségek, valamint a digitális technológiáknak a gazdaságban és a társadalomban való széles körű használata területén megvalósuló beruházásokra összpontosít. E fő munkaprogram mellett a Bizottság két célzott munkaprogramot tett közzé: az első a kiberbiztonság területén nyújtott finanszírozásra összpontosít, ennek költségvetése 2022 végéig 269 millió EUR; a második pedig az európai digitális innovációs központok hálózatának létrehozására és működésére összpontosít, 2023 végéig 329 millió eurós költségvetéssel.

Margrethe Vestager, a Bizottság digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnöke így nyilatkozott: „A Digitális Európa programmal biztonságos és fenntartható digitális infrastruktúrákat építünk ki. Megkönnyítjük a vállalkozások számára az adatokhoz való hozzáférést és a mesterséges intelligencián alapuló megoldások alkalmazását. A program beruházásainak egy része azt szolgálja, hogy az európai lakosság a megfelelő készségek birtokában aktívan részt vehessen a modern munkaerőpiacon. A cél az, hogy Európában mindenki – a polgárok, a vállalkozások és a közigazgatási szervek – élvezhesse a piackész technológiai megoldások előnyeit.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos hozzátette: „Ez Európa digitális évtizede. Az adatterek, a felhőalapú számítástechnika, a perem- és a kvantuminformatika új üzleti modellek születéséhez vezet és 2030-ra megújítja iparunkat és társadalmunkat. A ma bejelentett 2 milliárd eurós keretösszeg méretüktől függetlenül lehetővé teszi az európai vállalkozások – különösen a startup vállalkozások – számára, hogy e gyorsan növekvő piacokon megragadják a lehetőségeket. Az uniós polgárokat is hozzásegíti azokhoz a készségekhez, amelyek birtokában kiaknázhatják a biztonságos digitális környezet előnyeit. Mindez megerősíti technológiai szuverenitásunkat.”

A Digitális Európa program fő munkaprogramja többek között a következő beruházásokat foglalja magában:

  • közös adatterek (pl. gyártási, mobilitási és pénzügyi adatterek) telepítése, amelyek megkönnyítik a határokon átnyúló adatmegosztást a vállalkozások – köztük a kis- és középvállalkozások (kkv-k), valamint a startupok – és a közszféra számára, valamint egyesített felhőalapú és peremhálózati infrastruktúra és szolgáltatások, azaz a biztonságos adatáramlást biztosító digitális megoldások gerincének kiépítése;
  • a mesterséges intelligencián alapuló megoldások tesztelésére és kísérletezésére szolgáló létesítmények kiépítése a megbízható mesterséges intelligencia (akár kkv-k és startupok általi) kiaknázása céljából, a kulcsfontosságú társadalmi kihívásokra, többek között az éghajlatváltozásra és a fenntartható egészségügyi ellátásra való reagálás érdekében (pl. mesterségesintelligencia-tesztelő létesítmények telepítése az egészségügy és az intelligens városok és közösségek számára);
  • a kibertámadásokkal szemben nagy fokú ellenálló képességet biztosító, biztonságos kvantumkommunikációs infrastruktúra (EuroQCI) kiépítése az EU számára;
  • mesterkurzusok létrehozása és lebonyolítása a kulcsfontosságú fejlett digitális technológiák területén a digitális készségek európai fellendítése érdekében, ideértve olyan tevékenységeket, mint a kkv-k számára szervezett intenzív digitális tanfolyamok, amint az a 2020-as készségfejlesztési programban és kkv-stratégiában szerepel;
  • a közigazgatási szerveket támogató megoldások (pl. európai digitális személyazonosság) határokon átnyúló interoperabilitását támogató digitális szolgáltatások létrehozása, működtetése és folyamatos karbantartása.

A kiberbiztonsági munkaprogram keretében a fejlett kiberbiztonsági berendezések, eszközök és adatinfrastruktúrák kiépítése területén kerül sor beruházásokra. Ez a munkaprogram a kiberbiztonsággal kapcsolatos ismeretek és készségek fejlesztését és kiaknázását fogja támogatni, előmozdítva a bevált gyakorlatok megosztását, és biztosítva azt, hogy az európai gazdaságban széleskörűen alkalmazzák a legkorszerűbb kiberbiztonsági megoldásokat.

Céljai elérése érdekében a Digitális Európa program keretében kiépül az európai digitális innovációs központok hálózata, amely hozzáférést biztosít a technológiateszteléshez, és egész Európában támogatja a magán- és állami szervezetek digitális átalakulását, beleértve adott esetben a nemzeti, regionális vagy helyi szintű kormányzati szerveket is. Az európai digitális innovációs központok az uniós szakpolitikák – különösen az iparpolitika és a kis- és középvállalkozásokra, valamint a startupokra vonatkozó politika –, fontos eszközeiként támogatni fogják a vállalatokat és a közszférát a zöld és digitális kettős átállásban.

A következő lépések

A Digitális Európa program első pályázati felhívásait november végéig teszik közzé, és azokat 2022-ben további pályázati felhívások fogják követni. A munkaprogramokat főként vissza nem térítendő támogatások és közbeszerzés útján hajtják végre. Néhány intézkedést, például az „Irány a Föld” kezdeményezés témái keretében, közvetett irányítással hajtanak végre, azaz partnerszervezetek szerzik be a szükséges fejlesztéseket.

Háttér-információk

A Digitális Európa program az első olyan uniós pénzügyi keretprogram, amely arra összpontosít, hogy a digitális technológia előnyeit eljuttassa a vállalkozásokhoz és a polgárokhoz. A hét évet átfogóan (folyó árakon számított) 7,5 milliárd eurós tervezett teljes költségvetéssel rendelkező program fel fogja gyorsítani a gazdaságélénkítést, és formálni fogja az európai társadalom és gazdaság digitális átalakulását, előnyöket biztosítva ezáltal különösen a kis- és középvállalkozások számára. A Digitális Európa program végrehajtására többéves munkaprogramok révén kerül sor.

A Digitális Európa program olyan más uniós programok keretében megvalósított beruházásokat fog kiegészíteni, mint a Horizont Európa, „az EU az egészségért”, az InvestEU program, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz, valamint a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz. A Digitális Európa programot létrehozó rendeletet 2021. május 11-én tették közzé az Európai Unió Hivatalos Lapjában, ugyanazon a napon lépett hatályba, és 2021. január 1-jétől visszamenőleges hatállyal alkalmazandó.

(hirlevel.egov.hu)

(ec.europa.eu)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.