Az Európai Unió Tanácsa az igazságszolgáltatás digitalizációjáról Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

„A Tanács ma jóváhagyta az e-CODEX-rendszerről szóló rendeletre vonatkozó általános megközelítést. E rendszer fő célja, hogy javítsa az illetékes igazságügyi hatóságok közötti, határokon átnyúló kommunikáció hatékonyságát, és megkönnyítse a polgárok és a vállalkozások számára az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést.

„A Covid19-világjárvány rávilágított arra, hogy többek között fel kell gyorsítani igazságszolgáltatási rendszereink digitalizálását és interoperábilissá tételét. Ebbe az irányba tett fontos lépés, hogy az igazságügyi hatóságok számára fenntartható és biztonságos rendszert biztosítsunk a határokon átnyúló eljárásokkal kapcsolatos kommunikáció céljára.” – Francisca Van Dunem portugál igazságügyi miniszter

Az igazságszolgáltatás digitalizációja arra irányul, hogy könnyebbé váljon az igazságszolgáltatás igénybevétele, általában véve javuljon az igazságszolgáltatás hatékonysága, és az igazságszolgáltatási rendszerek ellenállóbbá váljanak az olyan válságok idején, mint például a Covid19-világjárvány. Az e-CODEX (e-igazságügyi kommunikáció online adatcsere révén) egy olyan kulcsfontosságú technológiai megoldás, amely a digitalizáció révén lehetővé teszi a határokon átnyúló bírósági eljárások keretében zajló kommunikáció korszerűsítését.

Elősegíti az igazságügyi hatóságok által használt informatikai rendszerek közötti interoperabilitást, és képessé teszi a különböző nemzeti e-igazságügyi rendszereket arra, hogy a polgári és büntetőügyekben folytatott, határokon átnyúló eljárások lebonyolítása végett egymással összekapcsolódjanak.

digitális igazságügyi együttműködés

Az e-CODEX lényegében egy olyan, különböző szoftverösszetevőkből álló csomag, amely lehetővé teszi a nemzeti rendszerek közötti összeköttetést. Lehetővé teszi a felhasználói (vagyis az illetékes igazságügyi hatóságok, a gyakorló jogászok és a polgárok) számára, hogy a dokumentumokat, jogi űrlapokat, bizonyítékokat és egyéb információkat gyorsan és biztonságosan, elektronikus úton küldjék és fogadják. Ezáltal az e-CODEX lehetővé teszi egy, a polgári és büntetőügyekhez informatikai támogatást nyújtó, a nemzeti informatikai rendszereket összekötő interoperábilis, biztonságos és decentralizált kommunikációs hálózat létrehozását. Az e-CODEX például már most is biztosítja a hátteret az elektronikus bizonyítékok digitális cseréjére szolgáló rendszerhez, valamint támogatja az európai nyomozási határozatokkal és a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés területén nyújtott kölcsönös jogsegéllyel kapcsolatos információcserét.

Ez a rendszer már több éve fejlesztés alatt áll egy tagállami konzorcium révén, amely 2024-ig látja el az irányításával kapcsolatos feladatokat. A rendelettervezet egy fenntartható, hosszú távú jogi keretet lesz hivatott biztosítani a rendszerhez, mégpedig azáltal, hogy annak irányítását az eu-LISA hatáskörébe utalja. A jóváhagyott kompromisszumos szöveg bevezet néhány, az igazságszolgáltatás függetlenségét védő rendelkezést, valamint meghatározza az eu-LISA-n belül létrehozandó kormányzási és irányítási struktúrával kapcsolatos részleteket.

(hirlevel.egov.hu)

(consilium.europa.eu)
Kapcsolódó cikkek