Brexit és letelepedés az Egyesült Királyságban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Észak-Írországban születetteket a Nagypénteki Megállapodás szerint írnek britnek vagy kettős állampolgárnak kell tekinteni. Egy bírósági ügy következtében a brit belügy ennek megfelelően módosította a bevándorlási szabályait.

Az Észak-Írországban született összes brit és ír állampolgárt eu-s állampolgárként kell kezelni a bevándorlási kérelmek elbírálása során – jelentette be a brit kormány azt követően, hogy a bíróság egy Derryben élő nő ügyében így határozott.

A lépés Emma de Souza számára egy hároméves jogvita végét jelenti, ezzel a brit Belügyminisztérium írnek ismerte el őt, a nagypénteki megállapodásban (Good Friday Agreeement) rögzítetteknek megfelelően.

De Souza így nyilatkozott: „Nagyszerű hír. Nem kis teljesítmény, hogy elértük a brit kormánynál a bevándorlási törvény megváltoztatását”. „Örömteli, ha uniós polgárnak tekintenek, és az ügyem nagy segítség jelent a többi hasonló helyzetben lévő család számára is.”

A döntés értelmében De Souza amerikai származású férje, Jake, most már határozatlan ideig elhagyhatja az Egyesült Királyságot ha jelentkezik az eu-s letelepedési programba, amely bevándorlási státuszt biztosít minden olyan uniós polgár számára, aki az Egyesült Királyságban kíván maradni a Brexit után.

A Belügyminisztérium csütörtökön terjesztette elő a jogszabály-módosítást a Parlamentnek, amellyel összhangba kerül a bevándorlási törvény és az 1998. évi írekkel kötött békemegállapodás, ezzel lehetővé téve, hogy az Észak-Írországban születetteket briteknek, íreknek vagy mindkettőnek tekintsék.

A bíróságon a Belügyminisztérium azt állította, hogy De Souza ügyét úgy kell tekinteni, mint aki „lemondott brit állampolgárságáról”.

Számos sikertelen jogvitát követően az ír külügyminiszter, Simon Coveney lépéseket tett az ügyben, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a brit bevándorlási törvényt nem hozták összhangba a Nagypénteki megállapodással.

Coveney „jó és fontos lépésnek” nevezte a brit belügy döntését, és tiszteletét fejezte ki Emma „elvei, elszántsága és hatásos kampánya miatt”.

A törvénymódosítás fontos következménye, hogy lehetővé teszi az észak-ír állampolgárok számára, hogy ha eu-n vagy EGT-n kívüli harmadik ország állampolgárával házasodnak össze, akkor házastársuk az Egyesült Királyságban maradjon anélkül, hogy kérelmezniük kellene letelepedésüket a Belügyminisztérium nehézkes és költséges bevándorlási rendszerében.

A döntés úgy is értelmezhető, hogy az Észak-Írországban élő brit állampolgárok automatikusan több joggal rendelkeznek, mint az Angliában, Walesben és Skóciában élők, akiknek továbbra is több ezer fontos eljárásokban kell részt venniük, ha együtt akarnak élni az EU-n vagy az EGT-n kívüli harmadik országból származó házastársukkal, amely eljárások a szigorú bevándorlási törvények miatt egyáltalán nem kecsegtetnek sikerrel.

A jelen döntés hatásai azonban csak ideiglenesen jelentenek könnyítést, mivel minden olyan harmadik országbeli állampolgárnak, aki az Egyesült Királyságban kíván letelepedni, csak 2021 júniusáig lesz lehetősége az eu-s állampolgárként való kérelem benyújtására.

„Noha az ügyemben hozott döntés kielégítő, de mégsem érvényesül a brit jogban a nagypénteki megállapodás hatása, amely alapján írnek kell elismerni. Írország még 1998-ban aktualizálta a bevándorlási törvényeit, hogy összhangba hozzák őket a Nagypénteki Megállapodással, de a britek ezt nem tették meg ”- tette hozzá de Souza. „Ez egy következő csata.”

A Belügyminisztérium csütörtökön a brit Parlament Alsóházában (House of Commons) a bevándorlási szabályok megváltoztatásáról szóló nyilatkozatával jelentette be a törvénymódosítást.

„A szabályváltozás azt is jelenti, hogy az észak-írországi brit vagy kettős brit-ír állampolgárok harmadik országból származó családtagjai az eu-s állampolgárokra vonatkozó rendelkezések szerint kérelmezhetik a letelepedésüket az Egyesült Királyságban.

„Ezzel a döntéssel az Egyesült Királyság kormánya teljesíti az” Új évtized, új megközelítés” című, 2020 januári megállapodásban vállalt kötelezettségeket, amely helyreállította a hatalommegosztáson alapuló vezetést Észak-Írországban” – tették hozzá.

A Belügyminisztérium bejelentése szerint augusztus 24-étől fogadják a kérelmeket, és csak azok lesznek jogosultak az ilyen letelepedésre, akik az országban élnek a Brexit átmenet végén, azaz december 31-én.

A Belügyminisztérium úgy értékelte, hogy De Souza elvesztette bírósági ügyet, mert a bíróság úgy döntött, hogy állampolgárságát abból a jogból kell levezetni, amely hatálya alatt a törvény szerint született.

A Belügyminisztérium  szerint a bevándorlási szabályok változásai „bizonyítják az Egyesült Királyság kormányának folyamatos és egyértelmű elkötelezettségét a Nagypénteki Megállapodás mellett”.

(theguardian.com)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.