Súlyos bírságokkal az online gyűlölet ellen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Franciaország által elfogadott új törvény lehetővé teszi magas bírságok kiszabását, ha a közösségi médiaszolgáltató 24 órán belül nem távolítja el a gyűlöletbeszédnek minősülő tartalmat.

A Francia Nemzetgyűlés által elfogadott új törvény pénzbírsággal sújtja azokat közösségi médiumokat, amelyek nem törlik a gyűlöletbeszédnek minősülő, illetve terrorizmusra, gyermekpornográfiára vagy népirtás tagadására vonatkozó tartalmakat a közzétételtől számított 24 órán belül. A törvény megerősíti a francia kormánynak a közösségi média platformok büntetésére vonatkozó felhatalmazását és a kiszabható bírságok összegét is növeli.

Az új szabályok szerint a közösségi médiaoldalak üzemeltetői 250 000 euró és 1,25 millió euró közötti pénzbírságra számíthatnak, ha nem törlik időben a gyűlöletbeszédnek minősülő tartalmakat, igaz az ellenőrzési mechanizmus egyelőre még nem ismert.

A francia törvényt megelőzően hasonló intézkedéseket fogadtak el többek között Etiópiában és Németországban.

A törvény kritikusai szerint túl sok hatalmat biztosít a francia kormánynak az online szólásszabadság korlátozására és a cenzúrára. Jordan Bardella, az Európai Parlament francia képviselője sajtóközleményben úgy reagált, hogy „minden „jogellenes” tartalom eltávolítása […] azzal a hatással jár majd, hogy a platformok automatikusan még a tartalmak közzététele előtt cenzúrázzák azokat anélkül, hogy az igazságszolgáltatás döntene a tartalom jogellenességéről. A véleménynyilvánítás szabadsága és a francia közügyek nyilvános megvitatása így magánplatformok kezébe kerül. ”

A Nemzetgyűlés, a törvény elfogadását követően kiadott sajtóközleményében úgy fogalmazott, hogy ezek az új szabályok „erősítik a digitális szolgáltatók közreműködését az online gyűlölet elleni küzdelemben […], és speciális vizsgálati jogkört és joghatóságot hoznak létre az internetes gyűlölet ellen”.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.

2021. szeptember 16.

Magyarország megsértette a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmát

Az ügy középpontjában a magyar államhatárról szóló törvény által bevezetett “feltartóztatás és átkísérés” intézkedés áll, amely felhatalmazást nyújtott a rendőrség számára, hogy a Magyarország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgárokat határozat nélkül a határkerítés külső oldalára (a szerb határra) szállítsa. Az eljárás során Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, mivel egyedi határozat hiányában a kérelmezőt, magatartásától függetlenül, 11 társával együtt kitoloncolta anélkül, hogy valódi és hatékony módot biztosított volna számukra a Magyarországra való beutazásra, illetve a megfelelő jogorvoslatra.