Brexit: Közeleg a letelepedési határidő!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit fellebbviteli bíróság elutasította az uniós letelepedési rendszer (EUSS) meghosszabbítására vonatkozó kezdeményezést, elutasítva ezzel az aktivisták azon aggályait, hogy azok az EU állampolgárok, akik nem jelentkeznek július előtt az Egyesült Királyságban való tartózkodásra jogosító engedélyért, a Windrush generációhoz hasonló negatív következményekkel számolhatnak.

A Bevándorlók Népjóléti Közös Tanácsa (JCWI) által indított eljárásban a Belügyminisztériumot kérték a határidő meghosszabbítására annak biztosítása érdekében, hogy azok, akik elmulasztják a június 30-i határidőt, ne legyenek illegálisan tartózkodók, és ne vegyék őrizetbe őket.

„2021. július 1-jétől bárki, aki még nem jelentkezett a rendszerbe, vagy nem bírálták el a kérelmét, bevándorlási státusz nélkül marad, és ki lesz téve az ellenséges környezet következményeinek; a munkahely, az otthon, az ellátásokhoz való hozzáférés és az egészségügyi ellátás, a vezetői engedély, az őrizetbe vétel, a kriminalizálás és a kiutasítás veszélye fennáll. Ez egy második Windrush botrány, de sokkal nagyobb mértékű. ”- nyilatkozta a bíróságon Paul Bowen, a JCWI munkatársa.

Az tárgyalás során a JCWI ügyvédjei úgy érveltek, hogy a belügyminiszter nem gyűjtött össze elegendő adatot annak biztosításához, hogy megfelelő intézkedéseket hozzanak az érintett csoportok határidőben történő jelentkezésének elősegítésére.

„Ezen adatok hiányában nagy valószínűséggel súlyos megkülönböztetéssel szembesülnek majd az érintett EU állampolgárok: vakon haladunk a szikla pereme felé” – tette hozzá Bowen. Úgy gondolják, hogy néhány érintett csoport alig fog jelentkezni a júniusi határidőig, így különösen az idősebbek, a gyermekek, testi vagy értelmi fogyatékossággal élők, a családon belüli bántalmazás áldozatai vagy a roma emberek – érvelt a JCWI a bíróság előtt.

Azonban Nathalie Lieven bíró elutasította a JCWI keresetét és kijelentette, hogy minden pályázati rendszerben a  jellegénél fogva szükség van egy végső határidőre, és elfogadta a Belügyminisztérium azon érvelését, miszerint lesz türelmi idő azok számára, akik igazolják, hogy nekik nem felróható okból késtek a kérelem benyújtásával.

Azt, hogy a türelmi időszak meddig tart, és a mentességet, hogyan alkalmazzák még nem tették közzé.

2020 decemberének végéig 4,9 millió kérelem érkezett a brit bevándorlási hatósághoz, és 4,6 millió ember kapott engedélyt az Egyesült Királyságban való tartózkodásra; 54% -uk állandó státuszt kapott, 43% -uk pedig ideiglenesen letelepedett státuszt.

A JCWI elismerte, hogy a pályázók túlnyomó többsége nem tapasztalt nehézségeket, de kijelentette, hogy egyes csoportok valószínűleg nehezebbnek igazodnak el az eljárásban, ezért nagyobb valószínűséggel utasítják el a kérelmüket.

A jótékonysági szervezet elfogadta, hogy a Belügyminisztérium tett néhány lépést a diszkriminatív következmények elhárítására, de kijelentette, hogy anélkül, hogy megpróbálna több adatot beszerezni annak megállapítására, hogy hány ember küzd a jelentkezéssel, „nem lehet megtudni, hogy ezek a lépések valóban megfelelők-e”.

A Belügyminisztérium elismerte, hogy bizonyos csoportok számára nehezebb lesz a jelentkezés, mint például a családon belül bántalmazásban élő nők, a gyermekek és a fizikai vagy szellemi fogyatékossággal élők számára, de David Blundell, aki a programért felelős osztályvezető, úgy nyilatkozott, hogy lépéseket tettek ezen csoportok jelentkezését megkönnyítésére.

Satbir Singh, a JCWI vezérigazgatója kifejtette: „Mélységesen csalódottak vagyunk a mai döntés miatt. Továbbra is fenntartjuk, hogy júniusban az uniós polgárok tízezreit fenyegeti majd annak veszélye, hogy kiesnek a rendszerből és illegálisan tartózkodó, okmányok nélküli lakosokká válnak.

Ha ez bekövetkezik ugyanazzal az ellenséges környezettel néznek szemben, amely már számtalan ember életét tönkretette, beleértve a Windrush generációt is.

„Boris Johnson és Priti Patel azt ígérték, hogy minden uniós polgár automatikus jogot kap az Egyesült Királyságban maradásra. Nemcsak megszegték ezt az ígéretet, hanem olyan rendszert hoztak létre, amely diszkriminálja az idős embereket, a fogyatékkal élőket, a gondozott gyermekeket és még sok mások csoportot.

A kormánynak helyesen kell cselekednie és meg kell hosszabbítania a júniusi határidőt. ” A belügyminisztérium szóvivője így reagált: „Az EU-s letelepedési rendszere alapján már 4,6 millió EU állampolgár kapott letelepedési státuszt, biztosítva, akiknek a jogait az Egyesült Királyság törvényei garantálják. A rendszer egyszerű és egyértelmű, széles körű támogatást kínál online, telefonon és személyesen azok számára, akiknek kérdésük van vagy segítségre van szükségük a jelentkezéshez. Továbbra is szorosan együttműködünk a munkaadókkal, a helyi hatóságokkal és a jótékonysági szervezetekkel, hogy felhívjuk a figyelmet a rendszerre, és továbbra is arra ösztönözzük az uniós polgárokat, hogy jelentkezzenek. ”

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.