Brit családok szakadnak szét a kitoloncolás miatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A belügyminisztérium nem hajlandó felülvizsgálni a büntetőeljárásban érintett fekete elítélteknek az Egyesült Királyságban élő családjuktól való elválasztását. Ez a gyakorlat az aktivisták szerint rasszista és legitimálja a gyermekbántalmazást.

A 13 éve elfogadott jogszabály értelmében azokat a személyeket, akik nem brit állampolgárok és akiket 12 hónapnál hosszabb börtönbüntetésre ítéltek, automatikusan kitoloncolják. Így több száz embert, főleg férfiakat toloncoltak ki, charter járatokkal Jamaicába, akiket arra kényszerítettek, hogy hagyják hátra brit állampolgár gyermekeiket az Egyesült Királyságban. Annak ellenére, hogy bizonyíték van a gyermekek lelki sérülésére, a Belügyminisztérium kizárta a kiskorúakra és a családokra gyakorolt ​​hatások kivizsgálását, a szülő kitoloncolásával kapcsolatosan.

Anyák, feleségek, élettársak, nővérek és nagynénik fogtak össze, beleértve a Windrush generáció (2018-ban robbant a botrány, amelyben fény derült arra, hogy több száz bevándorlót tévesen deportáltak az Egyesült Királyságból – szerk.) tagjait és leszármazottaikat, hogy kiálljanak a kötelező hazatelepítés gyermekekre gyakorolt hatásának vizsgálata mellett.

A Families for Justice szervezet nyilatkozata, amelyet a legutóbbi, decemberi jamaicai deportálás előtt nyújtott be a Belügyminisztériumhoz, így szól: „Gyermekeinket elhanyagolták, és megmagyarázhatatlanul elérték azt a céljukat, hogy ne érezzék jól magukat abban az országban, amelyet hazájuknak tekintenek. Gyermekeink brit születési jogait figyelmen kívül hagyták. Szomorúak vagyunk gyermekeink mentális egészségének teljes figyelmen kívül hagyása és a szüleiktől való elválasztás miatt. ” A 2007. évi brit határrendészeti törvény megfogalmazása szerint azoknak a családoknak, akik meg akarják támadni a kitoloncolási végzést, be kell mutatniuk, hogy az elválás milyen hatással van a gyermekre, amely „indokolatlanul súlyos” lenne.

A Belügyminisztérium ezt úgy értelmezi, hogy a kitoloncolás „túlzottan kegyetlen” – és túl sok bevándorló deportálnak. A kitoloncolások negatív hatásait a 14 éves David álnevű gyermek halálával összefüggésben mutatták be, aki 2019-ben bandatámadásban hunyt el. Apját egy évtizeddel korábban Jamaicába deportálták, miután munkája elvesztése után kábítószer-értékesítésbe kezdett, mert nem volt társadalombiztosítása.

David meggyilkolása előtt tizenéves nővére azt írta a Belügyminisztériumnak, hogy apjuk kitoloncolása „katasztrofális szívfájdalmat okozott” a családnak, de Davidre volt legrosszabb hatással. Bár az aktivista csoportban a Windrush túlélői is részt vesznek, de, amikor tavaly júniusban, a Windrush emléknapon Kevin Foster belügyminiszternél tettek panaszt „a brit családokat és közösségeket szétszakító törvény miatt”, nem kaptak választ.

Bella Sankey, az aktivisták vezetője elmondta: „Teljesen egyértelmű kegyetlenség, hogy elválasztják a gyermekeket a szerető szüleiktől, anélkül, hogy meghallgatnák véleményüket és gondosan felmérnék szükségleteiket. Priti Patel folyamatosan arról beszél, hogy megvédi a brit lakosságot: Akkor ebbe miért nem tartoznak bele ezek a gyerekek? A megfigyelő feltárták a kitoloncolás hatását. Sammy apját, Christ nem erőszakos bűncselekmény miatt tavaly Jamaicába deportálták. A 17 éves fiú előző nap tudta meg a hírt, amikor hazaért az iskolából, és édesanyja elmondta neki, hogy gyorsan csomagoljon össze egy táskát, hogy magával vihesse. Sammy öt percet kapott a búcsúzásra. „Lesokkolódtam és továbbra sem térek magamhoz. Olyan érzés, mintha valóban meghalt volna – mondta. „Bárcsak az emberek látnák, milyen lehet neki. Teljesen egyedül volt. Nem is ölelhetett meg, vagy nem vihetett haza az iskolából. ” Sammy azt mondja, hogy soha nem volt lehetősége elmondani a bíróságnak, hogy a deportálása milyen hatással lesz rá.

Az aktivista csoport másik tagja, Freya Roberts leírta ikertestvéreinek sorsát, akik annak ellenére, hogy Londonban születtek, különböző országokba fogják deportálni. A 24 éves Darrell Robertsnek a belügyminisztérium deportálási értesítést küldött, amely szerint a börtönbüntetést követően a Dominikai Köztársaságba fogják deportálni, – bár a család úgy véli, hogy a Belügyminisztérium valószínűleg Dominikára, apjuk szülőföldjére tervezi deportálni.

Másik ikertestvérét, Darrent pedig arról tájékoztatták, hogy Grenadába, anyjuk szülőföldjére deportálják majd.

Freya Roberts, egy 20 éves újságíró-hallgató elmondta: „Ez bizonyította számomra a rendszerszintű rasszizmust nemcsak a kormány bevándorlási politikájában, hanem a helyi önkormányzatoknál, a mentálhigiénés szolgálatoknál és az Egyesült Királyság egyéb hatóságainál is, amelyek kudarcot vallottak a testvéreim és sok hasonló ember ügyében.

” A testvéreket 13 éves korukban gondozásba vették, miután édesanyjuk rákban elhunyt, majd a nagybátyja, aki halálukig gondoskodott róluk. „Az önkormányzat ekkor nem támogatta testvéreimet abban, hogy állandó bevándorló státuszt szerezzenek, nem is tájékoztatták őket bizonytalan helyzetükről és annak komolyságáról. A hatóságok nem tájékoztatták a testvéreimet, hogy brit állampolgárként, illetve Windrush leszármazottként milyen jogaik vannak ”- tette hozzá Roberts.

A Belügyminisztérium közölte: „Hazánkban nincs helye a külföldi veszélyes bűnözőknek, akik megszegik törvényeinket és visszaélnek vendégszeretetünkkel. Az Egyesült Királyság csak azokat deportája, akiknek a Belügyminisztérium és adott esetben a bíróságok megállapítják, hogy nem szorulnak a védelmünkre, és nincs jogalapjuk az országban maradásra. Decemberben a bíróságok ismét felülvizsgálták a kitoloncolással kapcsolatos álláspontunkat és annak gyermekekre gyakorolt hatását, és azt törvényesnek találták. ”

(theguradian.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.