Jogellenesen osztották fel az online hirdetési piacot?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Facebook Inc. és a Google anyacége az Alphabet Inc. megállapodott abban, hogy „együttműködnek és segítik egymást” az online hirdetésekkel kapcsolatos megállapodásuk bírósági vizsgálata során – közölte a Wall Street Journal.


A Wall Street Journal emlékeztetett, hogy múlt héten 10 amerikai szövetségi állam indított pert a Google ellen.

A szövetségi államok szerint a Google és a Facebook együttműködése jogellenes, amellyel az online hirdetési piacon gazdasági erőfölényben lévő két cég megsértette a monopóliumellenes jogszabályokat, az online hirdetési üzletáguk fellendítése érdekében.

A szövetségi államok azt állítják a perben, hogy a Google és a Facebook tisztában volt azzal, hogy megállapodásuk alapot adhat a monopóliumellenes vizsgálatokra, és előre egyeztettek, hogy hogyan kezeljék a vizsgálatot.

A Google szóvivője a Wall Street Journalnak elmondta, hogy a monopóliumellenes vizsgálatokkal kapcsolatos ilyen megállapodások rendkívül gyakoriak. A Wall Street Journal szerint fény derült arra is, hogy a Facebook üzemeltetési igazgatója, Sheryl Sandberg írta alá a megállapodást a Google-lel.

A Wall Street Journal egy olyan e-mailt is idéz, amelyben Sandberg kifejtette Mark Zuckerbergnek, a Facebook vezérigazgatójának és más vezetőknek, hogy „ez stratégiai szempontból nagy ügy”. A Facebook nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. március 22.

Méhek EU-s jogvédelem alatt

Bár a növényvédő szerek EU-s jóváhagyási folyamata világszerte a legszigorúbbak közé tartozik, bizonyos ügyekben mégis szükséges a vonatkozó rendelkezések luxembourgi jogértelmezése.

2023. március 16.

Oroszország nem ismeri el az ICC joghatóságát

Oroszország nem ratifikálta az ICC-t létrehozó egyezményt és nem írta alá a szervezet alapító okiratát sem, ezért nem ismeri el a szervezet joghatóságát az orosz katonák által elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására.