Jogellenesen osztották fel az online hirdetési piacot?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Facebook Inc. és a Google anyacége az Alphabet Inc. megállapodott abban, hogy „együttműködnek és segítik egymást” az online hirdetésekkel kapcsolatos megállapodásuk bírósági vizsgálata során – közölte a Wall Street Journal.

A Wall Street Journal emlékeztetett, hogy múlt héten 10 amerikai szövetségi állam indított pert a Google ellen.

A szövetségi államok szerint a Google és a Facebook együttműködése jogellenes, amellyel az online hirdetési piacon gazdasági erőfölényben lévő két cég megsértette a monopóliumellenes jogszabályokat, az online hirdetési üzletáguk fellendítése érdekében.

A szövetségi államok azt állítják a perben, hogy a Google és a Facebook tisztában volt azzal, hogy megállapodásuk alapot adhat a monopóliumellenes vizsgálatokra, és előre egyeztettek, hogy hogyan kezeljék a vizsgálatot.

A Google szóvivője a Wall Street Journalnak elmondta, hogy a monopóliumellenes vizsgálatokkal kapcsolatos ilyen megállapodások rendkívül gyakoriak. A Wall Street Journal szerint fény derült arra is, hogy a Facebook üzemeltetési igazgatója, Sheryl Sandberg írta alá a megállapodást a Google-lel.

A Wall Street Journal egy olyan e-mailt is idéz, amelyben Sandberg kifejtette Mark Zuckerbergnek, a Facebook vezérigazgatójának és más vezetőknek, hogy „ez stratégiai szempontból nagy ügy”. A Facebook nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.