Diszkriminálta bizonyos franchise partnereit a McDonald’s?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Afroamerikai franchise partnerek szerint az étteremlánc faji alapon megkülönböztette őket, amikor olyan éttermei üzemeletetését adta át, amelyek nem termelnek elegendő profitot.


James és Darrell Byrd, testvérek, akik négy McDonald’s éttermet üzemeltetnek Tennesseeben. A részvételükkel csoportos pert indított az összesen 52 volt franchise partnert képviselő ügyvédi iroda.

A McDonald’s-t azzal vádolták, hogy az afroamerikaiak által vezetett franchise cégeknek az étteremlánc olyan belvárosi éttermeket adott át üzemeltetésre, amelyeknél magasak voltak a biztonsági és biztosítási költségek és átlag alatti forgalmat produkáltak, a McDonalds pedig nem adott megfelelő támogatást az éttermek üzemeltetéséhez, arra hivatkozva, hogy nem tud támogatást nyújtani, mert az adósság folyamatosan nő és nincs profit.

Jim Ferraro, a felperesek ügyvédje úgy becsülte, hogy a McDonald’s-nak 186 aforamerikai franchise partnere van az Egyesült Államokban, az 1998-as 377-hez képest, akik „több mint 700” éttermet működtetnek.

A chicagói szövetségi bíróságon benyújtott keresetben, üzletenként 4–5 millió dolláros kártérítést követelnek, így a teljes kártérítés meghaladhatja a 3 milliárd dollárt.

A McDonald’s közleményében úgy nyilatkozott, hogy a [cég] „nyilvánvaló érdeke” a franchise partnerek sikere, és miután a nehéz helyzetbe került a Byrds testvérek cége, az McDonald’s jelentős befektetéssel támogatta őket.

A McDonald’s lépéseket tett a munkahelyi kultúrával kapcsolatos aggodalmak kezelése érdekében, ideértve a vállalat etikai kódexének frissítését is.

Tagadta, hogy másként kezeli az afroamerikai franchise-tulajdonosokat, miközben elismerte, hogy franchise-vevői értékelése sok tényezőtől függ. A McDonald’s szintén tagadta a faji alapú megkülönböztetést abban a perben, amelyet januárban indított két afroamerikai vezető.

“Hatalmas PR kampányt folytattak, hogy helyreállítsák a becsületüket” – mondta Ferraro az újságírókkal tartott videókonferencián. “Ez jó, de nem elég jó.”

A McDonald’s a múlt héten arra törekedett, hogy a bíróság utasítsa el a volt franchise parterek keresetét, amelyben egymilliárd dolláros kártérítést követelnek, azért, mert az étteremlánc nyilvánosságra hozta az étteremtulajdonosok kockázatait.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. január 30.

Jogszerű az ügyvédeket távol tartó arcfelismerő rendszer?

A Madison Square Garden Entertainment Corp. nagyvállalat olyan arcfelismerő MI rendszert alkalmazott, amely azonosította a céggel perben álló ellenérdekű feleket képviselő ügyvédeket és így a cég megtagadhatta a magánszemélyként belépni kívánó ügyvédektől a helyszínre való belépést.