Egyenlő munkáért egyenlő bért kell fizetni


A Tesco brit kereskedelmi lánc többezer jelenlegi és volt alkalmazottja megnyerte a pert az EUB előtt, amely az egyenlő munkáért egyenlő bér elvével kapcsolatos és az ítélet más kiskereskedelmi láncokat is érinthet.


A Tesco azután került a figyelem középpontjába, hogy körülbelül 6000 jelenlegi, illetve volt alkalmazott perelte be a céget a watfordi munkaügyi bíróságon.

A dolgozók arra hivatkoztak, hogy a vállalat bolti dolgozói – főleg a nők – 2018 februárja óta nem kaptak a kiskereskedelmi lánc elosztó hálózatában dolgozókkal – főleg a férfi munkavállalókkal – azonos munkáért egyenlő bért, amellyel a Tesco megsértette az EU és az Egyesült Királyság jogszabályait.

A Tesco munkatársai szerint a céget a foglalkoztatási feltételek szempontjából egyetlen egységnek kell tekinteni. A Tesco azzal érvelt, hogy az uniós jogszabály, amely meghatározza az egyenlő munkáért járó egyenlő bért, vagy az azonos munkát, közvetlenül nem alkalmazhatók az ügyben.

A watfordi bíróság előzetes döntéshozatalért fordult a luxemburgi székhelyű Bíróságtól (EUB), amely elutasította a Tesco érveit.

“Az uniós jog által lefektetett, a férfi és női munkavállalók egyenlő díjazásának elvére közvetlenül lehet hivatkozni mind az” egyenlő munka “, mind az” azonos értékű munka “tekintetében a magánszemélyek közötti eljárásokban” – mondta ki az EUB.

A Tesco azzal érvelt, hogy az üzleteiben és az elosztóközpontjaiban dolgozók eltérő munkát végeztek, amely indokolta az eltérő fizetést.

“Ezek a munkák különböző készségeket igényelnek, amelyek indokolják az eltérő bért, azonban ennek semmi köze a dolgozók neméhez” – fogalmazott közleményében a Tesco szóvivője.

“Tisztességesen megfizetjük a kollégáinkat az elvégzett munkáért, és keményen dolgozunk annak érdekében, hogy az általunk kínált fizetés és juttatások igazságosak, versenyképesek és fenntarthatóak legyenek. A dolgozók követelése rendkívül összetettek és még évekbe telik amíg döntés születik az ügyben. Továbbra is határozottan védjük az álláspontunkat “- tette hozzá.

A watfordi bíróságnak az ítélethozatalkor figyelembe kell vennie az EUB döntését. Az EUB szerint van joghatósága dönteni az ügyben, a Brexit megállapodás alapján. Az EUB ítéletével szemben már nem lehet fellebbezni.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.

2021. szeptember 16.

Magyarország megsértette a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmát

Az ügy középpontjában a magyar államhatárról szóló törvény által bevezetett “feltartóztatás és átkísérés” intézkedés áll, amely felhatalmazást nyújtott a rendőrség számára, hogy a Magyarország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgárokat határozat nélkül a határkerítés külső oldalára (a szerb határra) szállítsa. Az eljárás során Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, mivel egyedi határozat hiányában a kérelmezőt, magatartásától függetlenül, 11 társával együtt kitoloncolta anélkül, hogy valódi és hatékony módot biztosított volna számukra a Magyarországra való beutazásra, illetve a megfelelő jogorvoslatra.