Egyenlő munkáért egyenlő bért kell fizetni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Tesco brit kereskedelmi lánc többezer jelenlegi és volt alkalmazottja megnyerte a pert az EUB előtt, amely az egyenlő munkáért egyenlő bér elvével kapcsolatos és az ítélet más kiskereskedelmi láncokat is érinthet.

A Tesco azután került a figyelem középpontjába, hogy körülbelül 6000 jelenlegi, illetve volt alkalmazott perelte be a céget a watfordi munkaügyi bíróságon.

A dolgozók arra hivatkoztak, hogy a vállalat bolti dolgozói – főleg a nők – 2018 februárja óta nem kaptak a kiskereskedelmi lánc elosztó hálózatában dolgozókkal – főleg a férfi munkavállalókkal – azonos munkáért egyenlő bért, amellyel a Tesco megsértette az EU és az Egyesült Királyság jogszabályait.

A Tesco munkatársai szerint a céget a foglalkoztatási feltételek szempontjából egyetlen egységnek kell tekinteni. A Tesco azzal érvelt, hogy az uniós jogszabály, amely meghatározza az egyenlő munkáért járó egyenlő bért, vagy az azonos munkát, közvetlenül nem alkalmazhatók az ügyben.

A watfordi bíróság előzetes döntéshozatalért fordult a luxemburgi székhelyű Bíróságtól (EUB), amely elutasította a Tesco érveit.

egyenlő munkáért egyenlő bér

„Az uniós jog által lefektetett, a férfi és női munkavállalók egyenlő díjazásának elvére közvetlenül lehet hivatkozni mind az” egyenlő munka „, mind az” azonos értékű munka „tekintetében a magánszemélyek közötti eljárásokban” – mondta ki az EUB.

A Tesco azzal érvelt, hogy az üzleteiben és az elosztóközpontjaiban dolgozók eltérő munkát végeztek, amely indokolta az eltérő fizetést.

„Ezek a munkák különböző készségeket igényelnek, amelyek indokolják az eltérő bért, azonban ennek semmi köze a dolgozók neméhez” – fogalmazott közleményében a Tesco szóvivője.

„Tisztességesen megfizetjük a kollégáinkat az elvégzett munkáért, és keményen dolgozunk annak érdekében, hogy az általunk kínált fizetés és juttatások igazságosak, versenyképesek és fenntarthatóak legyenek. A dolgozók követelése rendkívül összetettek és még évekbe telik amíg döntés születik az ügyben. Továbbra is határozottan védjük az álláspontunkat „- tette hozzá.

A watfordi bíróságnak az ítélethozatalkor figyelembe kell vennie az EUB döntését. Az EUB szerint van joghatósága dönteni az ügyben, a Brexit megállapodás alapján. Az EUB ítéletével szemben már nem lehet fellebbezni.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.