Egyházi visszaélések: szigorítások a kánonjogban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Módosítja a kánonjogot a Vatikán az egyházon belüli szexuális visszaélések visszaszorítása érdekében.

Az új büntetőjogi rendelkezések elítélik a papok, más egyházi személyek és laikusok által elkövetett szexuális visszaéléseket nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek sérelmére is. Másrészt kötelezővé teszik a főpapok számára az ilyen ügyek kivizsgálását.

– A gyermekek szexuális kihasználását mostantól az emberi méltóság elleni cselekménynek tekinti a kánonjog – magyarázta a főpapi kodifikációs tanács titkárságának vezetője, Juan Ignacio Arrieta. – Az új rendelkezés nem csak a Hittani Kongregációhoz tartozó papokra, hanem más egyházi személyekre és laikusokra is vonatkozik.

Korlátozott precedensjog

A módosításban komoly szerepet játszott a volt washingtoni érsek, Theodore McCarrick botránya, aki rendszeresen követett el szexuális visszaéléseket a szeminaristák sérelmére. Az új szabályok alapján a felnőttek közötti nemi kapcsolat is bűnösnek tekinthető, ha egyházi tekintéllyel való visszaéléssel jön létre

A perui Luis Figari katolikus mozgalma körében elkövetett szexuális visszaéléseit az egyház sokáig azért nem derítette fel, mert nem volt pap – most ezt a kiskaput is bezárták. Számos eljárási akadálya is volt a hatékony számonkérésnek, ezek egy részét is megszüntették.

Bár a püspökök a tudomásukra jutott nemi bűncselekményeket most már kötelesek jelenteni az egyházi hatóságoknak, de a világiaknak nem. A változásokat 14 éve készíti elő a Vatikán, és december 8-án lépnek életbe.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.