Egységes EU App kell a koronavírus tájékoztatásra Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adatvédelemért felelős európai biztos azt javasolta, hogy egyetlen, egységes koronavírus applikációt használjanak a tagállamok, ahelyett, hogy minden országnak sajátja lenne.


Több ország fejleszt a felhasználókat követő alkalmazásokat, de adatvédelmi szakértők szerint ez sértheti a magánélet védelméhez való jogot.

Az európai adatvédelmi biztos véleménye szerint a koronavírus világjárvány legjobb megoldása az egységes, megfelelő adatvédelmi biztosítékokkal ellátott eu-s alkalmazás.

“Ezt nem csak tagállami eszközökkel tudjuk megoldani.” – hívta fel a figyelmet Wojciech Wiewiorowski adatédelmi biztos.

Szerinte az EU fő adatvédelmi jogszabálya, a GDPR, lehetővé teszi közegészségügyi érdekből az érzékeny személyes adatok kezelését. Ugyanakkor felhívta a figyelemet, hogy: “a nagy mértékű adatkezelés egyben nagy felelősséget is jelent”.

Lengyelországot, ahonnan a biztos is származik, sok kritika éri a karanténalkalmazása miatt, amely nyomon követi a felhasználó tartózkodási helyét, annak érdekében, hogy a hatósági házikarantén és a kijárási korlátozás szabályainak betartását ellenőrizzék.

Az amerikai székhelyű digitális jogokat védő szervezet, az Electronic Frontier Foundation megkongatta a vészharangot amiatt, hogy a világ kormányai “rendkívüli új megfigyelési jogköröket vezettek be” a koronavírus visszaszorítására. Az ilyen jogosultságokat a válság elmúltával, haladéktalanul meg kell szüntetni.

Írország várhatóan egy olyan applikációt fog elindítani a következő két hétben, amelyhez önkéntesen lehet majd csatlakozni. Az Egyesült Királyság, amely már nem az EU tagja szintén fontolóra vette, hogy saját alkalmazást indít.

A biztos elmondta, hogy irodája “tisztában van azzal, hogy számos EU-tagállam már kidolgozott vagy jelenleg dolgozik a saját alkalmazása kifejlesztésén.”.

Néhány alkalmazás – például a Bluetooth-t használaja a kapcsolatok feltérképezéséhez – ” ez egy jó megoldásnak tűnik” – mondta a biztos.

Ideális esetben az Egészségügyi Világszervezet segítségével az egész világra kiterjedő appot is használhatnánk, a beépített adatvédelem így már a kezdetektől biztosított lenne, de jelenleg az egységes koronavírus mobilalkalmazást európai szinten kell létrehozni.

A biztos egyértelművé tette, hogy minden olyan intézkedésnek, amely sérti a magánélet védelméhez való jogot:

  • Ideiglenesnek kell lennie és “a válság után azonnal meg kell szüntetni”.
  • Csak olyan mértékben lehet alkalmazni, amilyen mértékben az feltétlenül szükséges.
  • Korlátozni kell az adatokhoz való hozzáférést és követhetően kell nyilvántartani, hogy ki férhet hozzá az adatokhoz.
  • Az intézkedésnek célja kell legyen, illetve “egyértelműnek kell lennie, hogy mi fog történni” a nyers adatokkal és azok eredményeivel.

Noha az Egyesült Királyságot már nem érintik az EU kezdeményezései, a biztos irodája “szoros kapcsolatban van” az Egyesült Királyság, valamint az Egyesült Államok, Latin-Amerika és Új-Zéland hatóságaival.

Az Egyesült Királyság tervei alapulhatnak a kormány tudományos tanácsadói véleményein, amelyek szerint a helymeghatározó technológia “kritikus szerepet játszhat” a szabad mozgást korlátozó intézkedések megfelelő alkalmazásábak, de senkit nem szabad a helyadatainak megosztására kötelezni.

Az Egyesült Királyság egészségügyi tisztviselői megerősítették, hogy “foglalkoznak” az ötlettel.

(bbc.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.

2021. szeptember 16.

Magyarország megsértette a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmát

Az ügy középpontjában a magyar államhatárról szóló törvény által bevezetett “feltartóztatás és átkísérés” intézkedés áll, amely felhatalmazást nyújtott a rendőrség számára, hogy a Magyarország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgárokat határozat nélkül a határkerítés külső oldalára (a szerb határra) szállítsa. Az eljárás során Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, mivel egyedi határozat hiányában a kérelmezőt, magatartásától függetlenül, 11 társával együtt kitoloncolta anélkül, hogy valódi és hatékony módot biztosított volna számukra a Magyarországra való beutazásra, illetve a megfelelő jogorvoslatra.