Elindult az ügyvédi irodák fellendülése a járvány után Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Thomson Reuters Peer Monitor Index hétfői jelentése szerint azokban az ügyvédi irodákban, amelyek átvészelték a járványt, az átlagos kereslet és termelékenység visszatér a járvány előtti normális szintre, míg egyes gyakorlatok még a 2019-es napokat is felülmúlják.

A Peer Monitor, amely a Reuters anyavállalat része a jogi szolgáltatások iránti kereslet összességében 0,6% -os növekedését és a termelékenység 0,5% -os csökkenését figyelte meg 2021 második és 2019 második negyedéve, a világjárvány előtti utolsó negyedév között.

„Ezek a számok meglehetősen összhangban vannak azzal, amit a kereslet és a termelékenység tekintetében a járvány előtt láttunk” – mondta William Josten, a Thomson Reuters Intézet vállalati jogi tartalmának menedzsere.

A növekedés még jobban kiemelkedik a tavalyi év második negyedévéhez képest, amikor a koronavírus lezárása javában zajlott. A jogi szolgáltatások iránti kereslet és a termelékenység egyaránt 7,3% -kal nőtt 2020 második és 2021 második negyedéve között. „Nagyon alacsonyról indultunk” az éves növekedésben, mondta Josten.

Ha az egyéni praxisokat nézzük, a vállalati és az M&A munka 2021 második negyedévében emelkedik, függetlenül attól, hogy 2019 -et vagy 2020 -at használják kiindulópontként. A 2019 második negyedévéhez képest a vállalati munka iránti kereslet 3,2%-kal, míg az M&A munkák iránti kereslet 11,2%-kal nőtt.

A világ az egyesülések és felvásárlások fellendülésének közepén van, rekordszintű, 1,5 milliárd dolláros ügyletekről számoltak be globálisan csak 2021 második negyedévében. Ennek eredményeképpen az ügyvédi irodák óriási versenyben vannak egymással.

Josten figyelmeztetett azonban arra, hogy a túlméretezett felvásárlási ügyletek értékei nem feltétlenül korrelálnak a vállalati és felvásárlási szolgáltatások iránti megnövekedett kereslettel, megjegyezve, hogy számos kisebb ügylet ugyanannyi munkát eredményezhet, mint pár nagy ügylet.

„Nincs egyenes arányosság” – mondta. A Peer Monitor megállapította, hogy az árak emelkedtek, és a költségek csökkentek 2021 második negyedévében, a 2019 második negyedévéhez képest.

Josten azonban azt mondta, hogy negyedévről negyedévre megugrott a költségek növekedése, megjegyezve, hogy az ügyvédi irodák egymást erősítették azzal, hogy bónuszokat és fizetésemelést kínáltak munkatársaiknak.

A perek iránti kereslet 2021 második negyedévében 0,9% -kal csökkent a 2019 második negyedévéhez képest. Josten szerint azonban ez a szám „nagyon magasról” indult.

2019 -ben ekkor „meglehetősen elhúzódó pereskedési időszak közepén voltunk” – mondta Josten. A PMI -számok nem a normál állapot teljes visszatérését mutatják.

A szabadalmi büntetőeljárások és szabadalmi perek iránti kereslet 5,5% -kal, illetve 10,8% -kal csökkent 2019 második negyedévétől 2021 második negyedévéig. Míg azonban az ügyvédi irodák felülvizsgálják az irodákba való visszatérési terveiket a Delta variánsra  reagálva, a jogi iparág nem állt le úgy, mint egy éve. „Az ügyvédi irodák továbbra is jobb helyzetben vannak, mint azt bárki várta egy évvel ezelőtt” – mondta Josten.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.