Felszólította a Bizottság Magyarországot a pénzmosási szabályok átültetésére

Magyarország mellett több eu-s tagállam sem ültette át a két évvel ezelőtt elfogadott eu-s pénzmosás elleni szabályokat.

Az Európai Bizottság figyelmeztetéseket küldött Ciprusnak, Portugáliának, Hollandiának és további öt EU tagállamnak a két évvel ezelőtt elfogadott eu-s pénzmosás elleni szabályok alkalmazásának elmulasztása miatt.

A 27 EU tagállamnak idén januárig kellett szigorúbb szabályokat elfogadnia a feketepénzek okozta kockázatok leküzdésére, amelyek több szektorra is kiterjednek, így például a kriptovaluta-váltásra, a feltöltős bankkártyákra és a fantomcégekre.

A szabályokat az Európai Bizottság 2016-ban kezdte el kidolgozni, a párizsi terrortámadások nyomán, amelyekben több mint 130 embert öltek meg. A szigorítás célja a terrorizmus finanszírozása és más pénzügyi bűncselekmények megakadályozása volt.

Az eu-s szervezetek és a tagállamok képviselői három évvel ezelőtt állapodtak meg az új szabályokról, majd 2018-ban hivatalosan elfogadták azokat, de Ciprus, Magyarország, Hollandia, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország még nem ültette át ezeket a nemzeti jogába – tájékoztatott az Európai Bizottság. Ezért „Felszólító levelet” küldtek a tagállamok számukra, amely egy hosszú jogi eljárás első lépése. Az eljárás pénzbírsággal is zárulhat, ha a tagállamok a szabályokat nem alkalmazzák megfelelően.

A figyelmeztetések mutatják, hogy az EU fokozott figyelmet fordít a pénzmosás elleni küzdelemre, mert korábban számos eu-s nagy bank keveredett pénzmosási botrányba.

Az eu-s képviselők kritikát fogalmaztak meg a pénzmosásért felelős biztos, Valdis Dombrovskis, volt lett miniszterelnök munkájával szemben, mert a Lettországban, Dániában, Észtországban, Máltán, Cipruson és más EU-államokban indított feketegazdaság elleni reformok lelassultak.

Az új szabályok alapján a kriptovaluta-váltó platformoknak azonosítaniuk kell felhasználóikat, véget vetve ezzel a pénzmosást elősegítő névtelenségnek. Ezenkívül könnyebb lesz azonosítani a társaságok és a vagyonkezelők végső tulajdonosait is.

(reuters.com)

Kapcsolódó cikkek:


Hibás mellimplantátumok uniós mérlegen
2020. szeptember 24.

Hibás mellimplantátumok uniós mérlegen

A szerző az alábbiakban az Európai Unió Bíróságának az R. B. és a TÜV Rheinland LGA Products GmbH, az Allianz IARD SA-ügyben hozott ítélete[1] kapcsán az MDR-[2] és IVDR-[3] rendeltek előírásait veszi górcső alá.

Az EUB döntése korlátozza az Airbnb-zést
2020. szeptember 23.

Az EUB döntése korlátozza az Airbnb-zést

Az EUB döntése szerint jogszerűen lehet korlátozni a lakóingatlanok rövidtávú bérbeadását, ha a közérdekű cél a megfizethető lakhatás biztosítása.