Feltételekhez köti az EU a brit szabadkereskedelmet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Parlament szerdán elfogadott határozata előírja, hogy a britek továbbra is kövessék a nemzeti jogszabályaikban azokat az eu-s rendeleteket, amelyeket 2020 előtt fogadtak el, noha már két hete nem az EU tagjai.

Az Európai Parlament felszólította Michel Barnier Brexit ügyi tárgyalóbiztost, hogy szabja feltételül az Egyesült Királyság számára, hogy a munkajog, a környezetvédelem és a versenyjog területén az eu-s szabályokat a Brexit után is tartsák be, ha a britek szabad kereskedelmi megállapodást akarnak kötni az EU-val..

Az Európai Parlament által 543 igen szavazat és 39 nem szavazat, valamint 69 tartózkodás  mellett elfogadott állásfoglalásban az európai parlamenti képviselők kijelentették, hogy számos kérdésben „dinamikus kell összehangolni” a brit jogszabályokat az EU standardokkal.

Mivel az EP-képviselők jóváhagyták a szabadkereskedelmi megállapodás feltételekhez kötését, az Európai Bizottság először gyakorolta Brexit megállapodáson alapuló hatáskörét amellyel előírja a brit kormányt kötelezze a brit törvények módosítására, annak ellenére, hogy az ország két hete kilépett az EU-ból.

Az átmeneti időszak feltételei szerint az Egyesült Királyság az egységes piacon és a vámunióban marad, de Brüsszelben egyetlen döntéshozó intézmény sem működik, az uniós jog továbbra is elsőbbséget élvez az Egyesült Királyság nemzeti jogával szemben.

európai unió jogrendszere

A Bizottság két hónapot adott a brit kormánynak a nehéz tehergépjárművekre kivetett illeték szabályainak módosítására, amely szerint az Egyesült Királyságban bejegyzett járművezetők illetékkedvezményt érvényesíthetnek. Az Európai Bizottság szerint az illetékkedvezmény hátrányos megkülönböztetést valósít meg az eu-s tagállamokkal szemben.

A brit kormánynak a következő 11 hónapos átmeneti időszak sok kellemetlenséget okozhat. Ezt az időszakot Boris Johnson miniszterelnök korábban „hűbérességnek” titulálta.

Az Európai Parlament szerdán elfogadott határozata előírja, hogy a britek továbbra is kövessék a nemzeti jogszabályaikban azokat az eu-s rendeleteket, amelyeket 2020 előtt fogadtak el. Az EP képviselők szerint el kell kerülni az „eu-s jog deregulációját”, mivel támogatták az Egyesült Királyság jogának dinamikus összehangolását az eu-s joggal.

Nathalie Loiseau, a volt francia uniós ügyekért felelős miniszter és a parlament Egyesült Királyságbeli koordinációs csoportjának képviselője azt mondta: „Az Európai Parlament széles körű, mély és fenntartható partnerséget javasolt, amely mind ez idáig példa nélküli és gyümölcsöző az Egyesült Királyság számára.

„Ez az ajánlat kiegyensúlyozott kötelezettségekkel jár: nem vagyunk kompromisszumkészek ezekben a kérdésekben: a fogyasztók, a munkavállalók, a magánélet és személyes adatok, valamint a környezet védelme továbbra is magas szintű kell legyen.”

(theguardian.com)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 20.

Az AI szabályozás jövője az USA-ban

Technológiai vezetők találkoztak az amerikai törvényhozókkal a Capitol Hillben, hogy megvitassák az AI szabályozás jövőjét.