Jogellenes adatkezelés az olasz telefonszolgáltatóknál

Az olasz adatvédelmi hatóság közel 17 millió euró bírságot szabott ki a Wind Tre SpA telefonszolgáltatóval szemben több jogellenes marketing célú adatkezelés miatt. Az olasz adatvédelmi hatóság már bizonyos adatkezelési tevékenységeket a cég számára, amely még a korábbi adatvédelmi rendelkezések hatálya alatt követett el hasonló jogsértéseket.


A bírságot kiterjedt vizsgálatok előzték meg. Sok panasz érkezett olyan érintettektől, akik kéretlenül kaptak marketing üzeneteket e-mailben, faxon és automatikus telefonhívások útján, amely a cég marketing stratégiájának része volt. A kérelmezők azt állították, hogy az adatkezelő nem biztosította az adatkezeléshez való hozzájárulás visszavonásának lehetőségét és nem reagált a személyes adataik marketing célú kezelése elleni tiltakozásra sem, részben azért, mert az adatkezelési tájékoztatóban nem voltak pontosak az adatkezelő kapcsolattartási adatai. Más esetekben az érintettek személyes adatait nyilvános telefonlistákba töltötték fel, annak ellenére, hogy az érintettek rendszeresen tiltakoztak az adatkezelés ellen.

Az adatvédelmi hatóság vizsgálata során fény derült arra, hogy a cég által működtetett MyWind és My3 alkalmazásokat úgy fejlesztették, hogy az érintett csak akkor tudja használni azokat, ha minden esetben hozzájárul a személyes adatai különféle célokból történő kezeléséhez, így például a cég marketing célból, profilozáshoz is használta az adatokat, továbbította azokat harmadik feleknek, az értékes adatokat felhasználta és helymeghatározást is alkalmazott. Az érintette a megadott hozzájárulását csak 24 óra múlva vonhatta vissza.

Ezen jogsértéseken túl az olasz adatvédelmi hatóság vizsgálata feltárta a Wind Tre üzleti partnereinek különböző jogsértéseit is. A jogsértések miatt az egyik ilyen üzleti partnerre 200.000 euró pénzbírságot szabott ki az olasz adatvédelmi hatóság, és megtiltotta azon személyes adatok kezelését, amelyeket a cég megbízottjai Olaszország területén, az adatvédelmi szabályok teljes figyelmen kívül hagyásával gyűjtöttek. Ez az üzleti partner – adatvédelmi garanciák nélkül – call centereket bízott meg az adatkezeléssel, amelyek a GDPR megsértésével gyűjtötték az adatokat.

A Wind Tre által benyújtott beadványokat és a társaság által végrehajtott intézkedéseket, amelyek szintén kapcsolódtak a marketing kampányok során alkalmazott törekvésekhez, az olasz adatvédelmi hatóság nem találta megfelelőnek, ezért összesen 16.729.600 euró pénzbírságot szabott ki a Wind Tre SA-ra, és megtiltották az érintettek hozzájárulása nélkül megszerzett személyes adatok további kezelését.

Az olasz adatvédelmi hatóság kötelezte a társaságot, hogy tegyen technikai és szervezési intézkedéseket az üzleti partnerei hatékony ellenőrzése érdekében, valamint biztosítsa, hogy az érintettektől érkező kérelmeket megfelelően kezelik.

A július 9-én az olasz adatvédelmi hatóság egy másik telefonszolgáltatóval, azaz az Iliaddal szemben is 800.000 euró bírságot szabott ki, többek között azért, mert a cég munkavállalói hozzáfértek az érintettek telefonforgalmához.

(edpb.europa.eu)Kapcsolódó cikkek:


A bírák szólásszabadsága korlátozható
2021. február 25.

A bírák szólásszabadsága korlátozható

Az EJEB elé került ügyben a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság bírája az akkori román főbíróval szemben kritikus véleménycikket publikált. Ebben a rendszerváltás előtt betöltött pozíciójára utalva Ügyész Elvtársnak nevezte a Semmítőszék elnökét, aki részt vett “a szocialista rendszer ellenségeinek kigyomlálásában”.

A digitális társadalom olvasatai – XIV.
2021. február 25.

A digitális társadalom olvasatai – XIV.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal az EU-szabályozás újabb elemeit veszi górcső alá.

Fizetni fog a Facebook az ausztrál hírekért
2021. február 24.

Fizetni fog a Facebook az ausztrál hírekért

Facebook a következő napokban helyreállítja a híroldalakat Ausztráliában, miután a kormánnyal megállapodott abban, hogy módosítják azt a törvényjavaslatot, amely arra kényszeríti a közösségi oldalt és a Google-t, hogy fizessen a hírtartalmak megjelenítéséért.

A hír, mint vagyoni érték
2021. február 24.

A hír, mint vagyoni érték

A Microsoft az európai kiadó szervezetekkel összefogva szólította fel az EU-t, hogy kötelezze a nagy techcégeket a híroldalakkal való tárgyalásra.

Ausztrália nem hátrál meg
2021. február 22.

Ausztrália nem hátrál meg

A Facebook elérhetetlenné tette az ausztrálok számára a hazai és külföldi média oldalait, és blokkolta a közösségi oldal felhasználói számára a hírtartalmak megosztását.