Jogellenes adatkezelés az olasz telefonszolgáltatóknál

Az olasz adatvédelmi hatóság közel 17 millió euró bírságot szabott ki a Wind Tre SpA telefonszolgáltatóval szemben több jogellenes marketing célú adatkezelés miatt. Az olasz adatvédelmi hatóság már bizonyos adatkezelési tevékenységeket a cég számára, amely még a korábbi adatvédelmi rendelkezések hatálya alatt követett el hasonló jogsértéseket.


A bírságot kiterjedt vizsgálatok előzték meg. Sok panasz érkezett olyan érintettektől, akik kéretlenül kaptak marketing üzeneteket e-mailben, faxon és automatikus telefonhívások útján, amely a cég marketing stratégiájának része volt. A kérelmezők azt állították, hogy az adatkezelő nem biztosította az adatkezeléshez való hozzájárulás visszavonásának lehetőségét és nem reagált a személyes adataik marketing célú kezelése elleni tiltakozásra sem, részben azért, mert az adatkezelési tájékoztatóban nem voltak pontosak az adatkezelő kapcsolattartási adatai. Más esetekben az érintettek személyes adatait nyilvános telefonlistákba töltötték fel, annak ellenére, hogy az érintettek rendszeresen tiltakoztak az adatkezelés ellen.

Az adatvédelmi hatóság vizsgálata során fény derült arra, hogy a cég által működtetett MyWind és My3 alkalmazásokat úgy fejlesztették, hogy az érintett csak akkor tudja használni azokat, ha minden esetben hozzájárul a személyes adatai különféle célokból történő kezeléséhez, így például a cég marketing célból, profilozáshoz is használta az adatokat, továbbította azokat harmadik feleknek, az értékes adatokat felhasználta és helymeghatározást is alkalmazott. Az érintette a megadott hozzájárulását csak 24 óra múlva vonhatta vissza.

Ezen jogsértéseken túl az olasz adatvédelmi hatóság vizsgálata feltárta a Wind Tre üzleti partnereinek különböző jogsértéseit is. A jogsértések miatt az egyik ilyen üzleti partnerre 200.000 euró pénzbírságot szabott ki az olasz adatvédelmi hatóság, és megtiltotta azon személyes adatok kezelését, amelyeket a cég megbízottjai Olaszország területén, az adatvédelmi szabályok teljes figyelmen kívül hagyásával gyűjtöttek. Ez az üzleti partner – adatvédelmi garanciák nélkül – call centereket bízott meg az adatkezeléssel, amelyek a GDPR megsértésével gyűjtötték az adatokat.

A Wind Tre által benyújtott beadványokat és a társaság által végrehajtott intézkedéseket, amelyek szintén kapcsolódtak a marketing kampányok során alkalmazott törekvésekhez, az olasz adatvédelmi hatóság nem találta megfelelőnek, ezért összesen 16.729.600 euró pénzbírságot szabott ki a Wind Tre SA-ra, és megtiltották az érintettek hozzájárulása nélkül megszerzett személyes adatok további kezelését.

Az olasz adatvédelmi hatóság kötelezte a társaságot, hogy tegyen technikai és szervezési intézkedéseket az üzleti partnerei hatékony ellenőrzése érdekében, valamint biztosítsa, hogy az érintettektől érkező kérelmeket megfelelően kezelik.

A július 9-én az olasz adatvédelmi hatóság egy másik telefonszolgáltatóval, azaz az Iliaddal szemben is 800.000 euró bírságot szabott ki, többek között azért, mert a cég munkavállalói hozzáfértek az érintettek telefonforgalmához.

(edpb.europa.eu)Kapcsolódó cikkek:


Mégis fotózhatók az intézkedő rendőrök
2020. december 2.

Mégis fotózhatók az intézkedő rendőrök

Teljesen átdolgozzák a nagy vitát kiváltó francia törvényjavaslatot, amely szerint a rendőri intézkedésről nem lehet tudósítani és a rendőrök képmását nem lehet azonosítható módon közzétenni. A törvényjavaslattal szembeni tiltakozásokat egy fekete férfit ért rendőri bántalmazás váltotta ki.

Mégsem vízálló az iPhone?
2020. december 2.

Mégsem vízálló az iPhone?

Az olasz versenyhatóság 10 millió euró bírságot szabott ki az Apple-re, mert a cég megtévesztette a fogyasztókat az iPhone vízállóságával kapcsolatban.

A Házassági Vagyonjogi Rendelet
2020. december 2.

A Házassági Vagyonjogi Rendelet

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Magyarázat a nemzetközi magánjogról című kiadvány a nemzetközi magánjog egészét átfogó jogszabálymagyarázat, mely a nemzetközi magánjogról szóló törvényt részletesen és tematikusan elemzi, együttesen a szabályozás gerincét adó uniós jogi aktusokkal és a vonatkozó nemzetközi egyezményekkel, valamint a kapcsolódó joggyakorlattal. Az alábbiakban a magyarázatnak a családi viszonyokkal foglalkozó fejezetéből olvashatnak egy részletet a Házassági Vagyonjogi Rendelet alapvonásairól, hatályáról és annak fogalmi készletéről. A fejezet szerzője dr. Szeibert Orsolya.