Jogellenes adatkezelés az olasz telefonszolgáltatóknál


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az olasz adatvédelmi hatóság közel 17 millió euró bírságot szabott ki a Wind Tre SpA telefonszolgáltatóval szemben több jogellenes marketing célú adatkezelés miatt. Az olasz adatvédelmi hatóság már bizonyos adatkezelési tevékenységeket a cég számára, amely még a korábbi adatvédelmi rendelkezések hatálya alatt követett el hasonló jogsértéseket.

A bírságot kiterjedt vizsgálatok előzték meg. Sok panasz érkezett olyan érintettektől, akik kéretlenül kaptak marketing üzeneteket e-mailben, faxon és automatikus telefonhívások útján, amely a cég marketing stratégiájának része volt. A kérelmezők azt állították, hogy az adatkezelő nem biztosította az adatkezeléshez való hozzájárulás visszavonásának lehetőségét és nem reagált a személyes adataik marketing célú kezelése elleni tiltakozásra sem, részben azért, mert az adatkezelési tájékoztatóban nem voltak pontosak az adatkezelő kapcsolattartási adatai. Más esetekben az érintettek személyes adatait nyilvános telefonlistákba töltötték fel, annak ellenére, hogy az érintettek rendszeresen tiltakoztak az adatkezelés ellen.

Az adatvédelmi hatóság vizsgálata során fény derült arra, hogy a cég által működtetett MyWind és My3 alkalmazásokat úgy fejlesztették, hogy az érintett csak akkor tudja használni azokat, ha minden esetben hozzájárul a személyes adatai különféle célokból történő kezeléséhez, így például a cég marketing célból, profilozáshoz is használta az adatokat, továbbította azokat harmadik feleknek, az értékes adatokat felhasználta és helymeghatározást is alkalmazott. Az érintette a megadott hozzájárulását csak 24 óra múlva vonhatta vissza.

Ezen jogsértéseken túl az olasz adatvédelmi hatóság vizsgálata feltárta a Wind Tre üzleti partnereinek különböző jogsértéseit is. A jogsértések miatt az egyik ilyen üzleti partnerre 200.000 euró pénzbírságot szabott ki az olasz adatvédelmi hatóság, és megtiltotta azon személyes adatok kezelését, amelyeket a cég megbízottjai Olaszország területén, az adatvédelmi szabályok teljes figyelmen kívül hagyásával gyűjtöttek. Ez az üzleti partner – adatvédelmi garanciák nélkül – call centereket bízott meg az adatkezeléssel, amelyek a GDPR megsértésével gyűjtötték az adatokat.

A Wind Tre által benyújtott beadványokat és a társaság által végrehajtott intézkedéseket, amelyek szintén kapcsolódtak a marketing kampányok során alkalmazott törekvésekhez, az olasz adatvédelmi hatóság nem találta megfelelőnek, ezért összesen 16.729.600 euró pénzbírságot szabott ki a Wind Tre SA-ra, és megtiltották az érintettek hozzájárulása nélkül megszerzett személyes adatok további kezelését.

Az olasz adatvédelmi hatóság kötelezte a társaságot, hogy tegyen technikai és szervezési intézkedéseket az üzleti partnerei hatékony ellenőrzése érdekében, valamint biztosítsa, hogy az érintettektől érkező kérelmeket megfelelően kezelik.

A július 9-én az olasz adatvédelmi hatóság egy másik telefonszolgáltatóval, azaz az Iliaddal szemben is 800.000 euró bírságot szabott ki, többek között azért, mert a cég munkavállalói hozzáfértek az érintettek telefonforgalmához.

(edpb.europa.eu)
Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A gyermekek jogellenes külföldre vitele

Európai előírások és konkrét nemzeti jogszabályok összevetéséről döntött az EU Bírósága egy különösen érzékeny témában, a gyermekek jogellenes külföldre vitelével kapcsolatban. Lényege a visszavitel iránti kérelmek elbírálására vonatkozó, a gyermekek érdekeit szolgáló gyors eljárások biztosítása.