Jogsértő a Microsoft kommunikációs platformja?

Az üzleti kommunikációval foglalkozó Slack Technologies versenyjogi bejelentést tett a Microsoft ellen az Európai Bizottságnál, amely a Microsoft Teams program Microsoft Officeba integrálásával megsérthette a versenyjogi szabályokat.


A Slack szerint a Microsoft korlátozta a versenyt azzal, hogy Microsoft Teams termékét a Microsoft Office felhasználói fiókkal kapcsolta össze. A Slack azt állítja, hogy a Microsoft jogellenes és versenyellenes magatartást folytatott, „visszaélt piaci erőfölényével a verseny kizárása érdekében, amellyel megsértette az Európai Unió versenyjogát”.

európai unió jogrendszere

A Slack bejelentésében azt állítja, hogy a Microsoft jogellenesen kapcsolta össze a Microsoft Teams termékét az Officeszal, így pedig több millió felhasználót kényszerített a Teams telepítésre, megakadályozta annak eltávolítását, és manipulálta a vállalati ügyfelek számára felmerülő valódi költségeket. A Microsoft Teams egy olyan kapcsolattartásra használt program, mint amilyet a Slack is üzemeltet. A Slack az ügyet a Microsoft korábbi eljárásához hasonlította, amikor azért marasztalták el az amerikai céget, mert az Internet Explorert alapértelmezett böngészőként használta a Windowsban.

Ezzel a bejelentéssel a Microsoft is bekerült az EU által a nagy technológiai vállalatok ellen indított vizsgálatok látókörébe, amelyek állítólag visszaélnek piaci dominanciájukkal. 2019 márciusában a Spotify tett bejelentést az Apple ellen az EU-ban. Az Európai Bizottság versenybiztosa, Margrethe Vestager pénzbírságot szabott ki a Google ellen, és más nagyobb amerikai technológiai vállalatokat, például az Amazont, az Applet és a Facebookot jelenleg is vizsgál.

Az Európai Bizottság most vizsgálja a panaszt, és eldönti, hogy indít-e hivatalos vizsgálatot a Microsoft állítólagos jogellenes gyakorlata miatt.

(jurist.org)Kapcsolódó cikkek:


A harapós utas és a légi utasok kártalanítása
2020. október 21.

A harapós utas és a légi utasok kártalanítása

A szerző az Európai Unió Bíróságának az L. E. kontra Transportes Aéreos Portugueses SA-ügyben hozott ítéletét[1] elemzi, mely a légi járat – egyik utas erőszakos magatartása miatti – késése esetén az utasoknak nyújtandó kártalanításról rendelkezik.

Kiskorúak eutanáziája
2020. október 16.

A holland kormány a koalíciós partnerekkel folytatott hónapokig tartó vita után lehetővé tette az orvosok számára, hogy a halálosan betegségben szenvedő egy és 12 év közötti gyermekek is élhessenek az eutanáziával.