Jogsértő a Microsoft kommunikációs platformja?

Az üzleti kommunikációval foglalkozó Slack Technologies versenyjogi bejelentést tett a Microsoft ellen az Európai Bizottságnál, amely a Microsoft Teams program Microsoft Officeba integrálásával megsérthette a versenyjogi szabályokat.


A Slack szerint a Microsoft korlátozta a versenyt azzal, hogy Microsoft Teams termékét a Microsoft Office felhasználói fiókkal kapcsolta össze. A Slack azt állítja, hogy a Microsoft jogellenes és versenyellenes magatartást folytatott, „visszaélt piaci erőfölényével a verseny kizárása érdekében, amellyel megsértette az Európai Unió versenyjogát”.

európai unió jogrendszere

A Slack bejelentésében azt állítja, hogy a Microsoft jogellenesen kapcsolta össze a Microsoft Teams termékét az Officeszal, így pedig több millió felhasználót kényszerített a Teams telepítésre, megakadályozta annak eltávolítását, és manipulálta a vállalati ügyfelek számára felmerülő valódi költségeket. A Microsoft Teams egy olyan kapcsolattartásra használt program, mint amilyet a Slack is üzemeltet. A Slack az ügyet a Microsoft korábbi eljárásához hasonlította, amikor azért marasztalták el az amerikai céget, mert az Internet Explorert alapértelmezett böngészőként használta a Windowsban.

Ezzel a bejelentéssel a Microsoft is bekerült az EU által a nagy technológiai vállalatok ellen indított vizsgálatok látókörébe, amelyek állítólag visszaélnek piaci dominanciájukkal. 2019 márciusában a Spotify tett bejelentést az Apple ellen az EU-ban. Az Európai Bizottság versenybiztosa, Margrethe Vestager pénzbírságot szabott ki a Google ellen, és más nagyobb amerikai technológiai vállalatokat, például az Amazont, az Applet és a Facebookot jelenleg is vizsgál.

Az Európai Bizottság most vizsgálja a panaszt, és eldönti, hogy indít-e hivatalos vizsgálatot a Microsoft állítólagos jogellenes gyakorlata miatt.

(jurist.org)Kapcsolódó cikkek:


Kényszermunka a textiliparban
2020. augusztus 11.

Kényszermunka a textiliparban

Az Apple – valószínűleg a hivatalos üzleteiben dolgozó munkatársainak egyenruháit egy olyan cégtől importálta, amelynek kínai leányvállalatát az Egyesült Államok kényszermunka miatt szankciókkal sújtotta.

Az EUB a menetíró készülék és az adatrögzítés kérdéseiről
2020. augusztus 10.

Az EUB a menetíró készülék és az adatrögzítés kérdéseiről

A szerző az alábbiakban az Európai Unió Bíróságának a V. O. kontra Bezirkshauptmannschaft Tulln-ügyben hozott ítéletét[1] elemzi, mely az „utazó” munkavállalók menetíró készülékben rögzített adatok alapján nem igazolható körülményeit vette górcső alá.

Ártatlanul ült börtönben 27 évig
2020. augusztus 7.

Ártatlanul ült börtönben 27 évig

Felmentették az emberölés vádja alól, így 27 év után szabadult a börtönből egy kelet-kínai férfi, akit két fiatal fiú megölése miatt ítéltek el.

Börtön járt az üzleti titkok ellopásáért
2020. augusztus 6.

Börtön járt az üzleti titkok ellopásáért

A bíróság 18 hónap börtönre ítélte a Google volt munkavállalóját, mert a cég üzleti titkait átmásolta a saját számítógépére, amelyet elvitt az Uber-hez.