Jogellenes újabb kérelemhez kötni a brit letelepedést


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit fellebbviteli bíróság jogellenesnek nyilvánította a Home Office (brit belügyminisztérium) által bevezetett szabályokat, amelyek uniós polgárok millióit sodorhatják munkahelyük elvesztéséhez vagy akár a a Brexit utáni kitoloncoláshoz.

A jelenlegi uniós letelepedési rendszer szerint azoknak az uniós polgároknak, akik kevesebb mint öt éve tartózkodtak az országban a Brexit előtt, és akik „előzetes letelepedési státusszal” rendelkeztek, újra kellett volna kérelmezniük a státuszuk „letelepedett státuszra” minősítését, miután elérték az öt év tartózkodást az Egyesült királyságban.

Ellenkező esetben a belügyminisztérium szabályai szerint automatikusan elveszítették volna a tartózkodási, munkavállalási, ingatlanbérlési vagy a közszolgáltatásokhoz való jogaikat, beleértve az egészségbiztosítást is.

A fellebbviteli bíróság által hozott ítéletében azonban Lane bíró úgy fogalmazott, hogy „hibás a jogszabály, és ennek megfelelően az EU letelepedési rendszere jogellenes”, mivel „a tartós tartózkodási jog megszerzésének ellehetetlenítését célozza”.

Lane bíró úgy ítélte meg, hogy a tartózkodási jogot csak nagyon speciális körülmények között lehet elveszíteni, amelyeket a kilépési megállapodás egyértelműen meghatároz.

A jogokat nem lehet tehát megvonni azért, mert valaki nem jelentkezett az ideiglenesen letelepedett státusz helyett a letelepedett státusza megszerzéshez.

A brexit-kilépési megállapodás értelmében az Egyesült Királyság és az EU megállapodott abban, hogy mind az Egyesült Királyságban tartózkodó uniós polgárok, mind az EU-ban tartózkodó brit állampolgárok jogszerűen maradhatnak azokban az országokban, ahol éltek, ha a Brexit előtt ott telepedtek le.

A bíróság tudomása szerint azonban csak az Egyesült Királyság és Szlovénia követelte meg az állampolgároktól, hogy másodszor is kérelmezzék a tartózkodásukat, ha öt évnél rövidebb ideig tartózkodtak az országban.

Lane bíró szerint nincs oka kételkedni abban, hogy a Belügyminisztérium támogatni fogja a kiszolgáltatott, ideiglenesen letelepedett státuszú embereket, de a kilépési megállapodás „kizárta” a belügyminisztérium számára, hogy további szabályozást írjon elő az országban való tartózkodás „feltételeként”

e jogok fenntartásáért”.

Lane bíró kiemelte, „ha a vádlottnak igaza van, nagyon sok ember szembesül a legkomolyabb bizonytalansággal.”

Lord Murray belügyminiszter kijelentette, hogy a kormány „nagyon komolyan veszi az [EU-polgárok] jogainak biztosítására vonatkozó kötelezettségeit.

Az uniós rendezési rendszer túlmutat a kilépési megállapodásban foglalt kötelezettségeinken, védi az uniós polgárok jogait, és utat biztosít számukra az Egyesült Királyságban való letelepedéshez.

„Csalódottak vagyunk az ítélet miatt, amely ellen fellebbezni kívánunk.”

A Home Office megállapodás-értelmezésének bírósági felülvizsgálatát a Független Ellenőrző Hatóság (IMA), az uniós polgárok jogainak védelmére létrehozott törvényes testület végezte el.

Az IMA vezérigazgatója, Kathryn Chamberlain szerint „örömteli, hogy a bíró felismerte, milyen jelentős hatást gyakorolhat a probléma az Egyesült Királyságban ideiglenesen letelepedett állampolgárok életére és megélhetésére”.

„Amikor megindítottuk ezt a bírósági felülvizsgálatot, az volt a szándékunk, hogy egyértelműséget biztosítsunk az ideiglenes letelepedett státusszal rendelkező polgárok számára, akikből több mint 2,4 millióan voltak, amikor 2021 decemberében elindítottuk ezt az ügyet. Ez az ítélet, miszerint a jelenlegi rendszer jogellenes, ezt az egyértelműséget biztosítja, ” – tette hozzáadta.

A the3million kampánycsoport a következőket mondta: „Nagyon üdvözöljük ezt az ítéletet, amely azon kiszolgáltatott polgárok védelmét szolgálja, akik az EU letelepedési rendszere alapján ideigelnes letelepedési státuszt kaptak, és akik elveszíthetik jogukat a munkához, a bérléshez, az utazáshoz, a juttatásokhoz, az egészségügyi ellátáshoz és egyebekhez.

– csak azért, mert az elkövetkező években nem nyújtanak be további kérelmet.

„Örülünk, hogy a bíró egyetért a the3millions-szal abban, hogy az uniós elszámolási rendszer lényege, hogy egyértelmű különbséget tegyen a kilépési megállapodás kedvezményezettjei és azok között, akik nem azok.

Ha egyszer a kilépési megállapodás garantálja a jogaikat az emberek nem veszíthetik el azokat, amiatt, hogy elfelejtenek benyújtani egy második brit bevándorlási kérelmet – a kilépési megállapodás ezt nem teszi lehetővé.”

Az ügyet támogató csoport szerint egy ilyen szabály hatással lenne a társadalom legsebezhetőbb rétegeire, köztük a gyermekekre és idősekre, a családon belüli erőszak áldozataira, akiknek nem voltak irataik, és azokra, akiknek valamilyen okból nem voltak irataik.

A belügyminisztérium szeptemberi negyedéves adatai szerint a Brexit utáni státusszal rendelkező 6 millió uniós polgár közül 2,7 milliónak voltak „ideiglenes letelepedett státusza”.

(theguardian.com)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.