Jogellenesen figyelte meg munkavállalóit egy német cég

Az LfD Niedersachsen (alsó-szászországi adatvédelmi hatóság) 10,4 millió eurós bírságot szabott ki a notebooksbilliger.de weboldal üzemeltetőjére, mert jogellenesen üzemeltetett videós megfigyelőrendszerrel titokban megfigyelte a munkavállalóit.


A cég legalább két évig folytatott videokamerás megfigyelést alkalmazottaival szemben, azonban az adatkezelésre nem volt megfelelő jogalapja nélkül.

Az adatkezelő által üzemeltetett titkos kamerák többek között a munkavégzési helyeket, az értékesítési helyiségeket, a raktárakat és közös helyiségeket is megfigyelték és a történteket rögzítették.

Az adatkezelő azzal érvelt, hogy a kamerás megfigyelőrendszer célja a bűncselekmények megelőzése és kivizsgálása, valamint a raktárakban folyó árumozgás nyomon követése.

Az adatvédelmi hatóság szerint az adatkezelőnek először azt kell megvizsgálnia, hogy nem áll-e rendelkezésére a személyiségi jogokba való kisebb beavatkozást lehetővé tevő eszköz (pl. a munkavállalók véletlenszerű ellenőrzése az üzlethelyiség elhagyásakor).

A bűncselekmények feltárása céljából végzett kamerás megfigyelés csak akkor jogszerű, ha megalapozott gyanú merül fel konkrét személyekkel szemben. Ebben az esetben megengedett lehet, hogy korlátozott ideig kamerákkal figyeljék őket.

Az adatkezelő által üzemeltetett megfigyelőrendszer azonban nem korlátozódott egy bizonyos időtartamra vagy bizonyos alkalmazottakra. A felvételeket sok esetben 60 napig tárolták, amely meghaladja a szükséges megőrzési időt.

Az általános gyanakvás nem elegendő a folyamatos megfigyeléshez

“Súlyos jogsértést tapasztaltunk a vállalatnál” – jelentette be az alsó-szászországi adatvédelmi hatóság vezetője, Barbara Thiel.

A kamerás megfigyelés állítólagos elrettentő hatása, amelyet többször is felvetnek, nem indokolja a munkavállalók személyiségi jogaiba való állandó beavatkozást.

„Ha ez jogszerű lenne akkor a vállalatok korlátlanul ellenőrizhetnék a munkavállalóikat. Az alkalmazottaknak nem kell lemondaniuk személyes jogaikról, csak azért, mert munkáltatójuk gyanakvó természetű ”- tette hozzá Thiel.

„A kamerás megfigyelés különösen súlyos beavatkozást jelent a magánélethez való jogba, mivel elméletileg lehetővé teszi egy személy viselkedésének teljes megfigyelését és elemzését.

A Szövetségi Munkaügyi Bíróság ítélkezési gyakorlata szerint ez azt jelentheti, hogy az érintettekre nyomást gyakorolnak, hogy a lehető legkevésbé feltűnően viselkedjenek, nehogy kritizálják vagy szankcionálják őket az eltérő viselkedésük miatt. ”

A notebooksbilliger.de ügyfeleit is érintette a jogellenes kamerás megfigyelés, mivel egyes kamerák az értékesítési területet is ellenőrizték. Azokon a helyeken, ahol az emberek általában hosszabb ideig tartózkodnak, például az árult eszközök kipróbálását lehetővé tevő terekben, az adatvédelmi törvény magasabb védelmi szintet határoz meg az érintettek részére. Ez különösen igaz azokra az ülősarokra, amelyek nyilvánvalóan arra hivatottak, hogy ott hosszabb időt töltsenek a vásárlók.

Ezért a notebooksbilliger.de által végzett kamerás megfigyelés nem volt arányos ezekben az esetekben.

A 10,4 millió euró a legmagasabb bírság, amelyet az alsó-szászországi adatvédelmi hatóság a GDPR hatályba lépése óta kiszabott. A GDPR lehetővé teszi a felügyeleti hatóságok számára, hogy 20 millió euróig, vagy akár egy vállalat teljes éves forgalmának legfeljebb 4 százalékáig terjedő bírságokat szabjanak ki – attól függően, hogy melyik magasabb.

A notebooksbilliger.de-re kiszabott bírság egyelőre nem jogerős. A vállalat átalakította és jogszerűvé tette a kamerás megfigyelőrendszerét, és ezt bizonyította is az alsó-szászországi adatvédelmi hatóságnak.

(lfd.niedersachsen.de)Kapcsolódó cikkek:


A kisebbségi nyelvhasználat elősegítése
2021. január 18.

A kisebbségi nyelvhasználat elősegítése

Az Egyesült Királyság és Németország kiterjesztette a kisebbségi nyelvek számára biztosított védelmet és többletkötelezettségeket vállalat az Európa Tanács Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája (ECRML) alapján. 2008 óta most először vállalt ilyen kötelezettséget valamely tagállam az ECRML-re hivatkozással.

Az unióban bárhol számonkérhető lesz a Facebook
2021. január 15.

Az unióban bárhol számonkérhető lesz a Facebook

Bármely EU országban vizsgálhatják a hatóságok a Facebook adatkezelési ügyeit, annak ellenére is, hogy a közösségi oldal európai székhelye Írországban van. Ezt az Európai Törvényszék főtanácsnoki indítványa mondta ki, amely általában megegyezik a később ítélettel.

A digitális társadalom olvasatai – VIII.
2021. január 14.

A digitális társadalom olvasatai – VIII.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal a jogrendszer tartóeleme, a döntés problematikáját veszi górcső alá.