Jogszerű az ügyvédeket távol tartó arcfelismerő rendszer?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Madison Square Garden Entertainment Corp. nagyvállalat olyan arcfelismerő MI rendszert alkalmazott, amely azonosította a céggel perben álló ellenérdekű feleket képviselő ügyvédeket és így a cég megtagadhatta a magánszemélyként belépni kívánó ügyvédektől a helyszínre való belépést.

Letitia James New York-i főügyész szerdán felszólította a Madison Square Garden Entertainment Corp. (MSG Entertainment) nagyvállalatot amiatt, hogy az arcfelismerő szoftvert a folyamatban lévő pereikben az ellenérdekű felet képviselő ügyvédi irodákkal kapcsolatban álló ügyvédek azonosítására és az MSG Entertainment által üzemeltetett rendezvényhelyszínekre való belépés megtagadására használta fel.

Az MI alapú arcfelismerő rendszer 90 ügyvédi irodát és több ezer ügyvédet érinthet. Az ügyésznő figyelmeztette az MSG Entertainmentet, hogy az arcfelismerő szoftverének használata „sértheti a New York-i polgárjogi törvényt és más városi, állami és szövetségi törvényeket, amelyek tiltják a diszkriminációt és a megtorlást védett tevékenységben való részvételért”.

Ezenkívül az MSG arcfelismerő szoftverének használata „elfogultságokkal és hamis pozitív eredményekkel járhat a színes bőrű emberekkel és nőkkel szemben”.

Az ügyésznő emellett aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az MSG Entertainment magatartása akadályozhatja az ügyvédeket abban, hogy olyan ügyeket fogadjanak el, amelyek az MSG Entertainment elleni peres eljárásra vonatkoznak.

Letitia James a kiadott sajtóközleményben úgy fogalmazott, hogy „[a]kinek jegye van egy rendezvényre, nem kell aggódnia amiatt, hogy jogtalanul megtagadják, hogy oda belépjen, ezért felszólítom az MSG Entertainmentet, hogy változtassa meg ezt az irányelvet.”

Az MSG Entertainmenttől 2023. február 13-ig várják a felszólításra a választ, valamint a jogi megfelelés biztosítására tett erőfeszítések bemutatását, illetve annak igazolását, hogy az MSG Entertainment által alkalmazott „arcfelismerő technológia használata nem vezet diszkriminációhoz”.

Az elmúlt néhány évben számos más vállalatnál is vizsgálták az arcfelismerő technológia alkalmazását, többek között például a Googlenél, a Clearview AI-nál és a Facebooknál.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.