Jogszerű az ügyvédeket távol tartó arcfelismerő rendszer?


A Madison Square Garden Entertainment Corp. nagyvállalat olyan arcfelismerő MI rendszert alkalmazott, amely azonosította a céggel perben álló ellenérdekű feleket képviselő ügyvédeket és így a cég megtagadhatta a magánszemélyként belépni kívánó ügyvédektől a helyszínre való belépést.

Letitia James New York-i főügyész szerdán felszólította a Madison Square Garden Entertainment Corp. (MSG Entertainment) nagyvállalatot amiatt, hogy az arcfelismerő szoftvert a folyamatban lévő pereikben az ellenérdekű felet képviselő ügyvédi irodákkal kapcsolatban álló ügyvédek azonosítására és az MSG Entertainment által üzemeltetett rendezvényhelyszínekre való belépés megtagadására használta fel.

Az MI alapú arcfelismerő rendszer 90 ügyvédi irodát és több ezer ügyvédet érinthet. Az ügyésznő figyelmeztette az MSG Entertainmentet, hogy az arcfelismerő szoftverének használata „sértheti a New York-i polgárjogi törvényt és más városi, állami és szövetségi törvényeket, amelyek tiltják a diszkriminációt és a megtorlást védett tevékenységben való részvételért”.

Ezenkívül az MSG arcfelismerő szoftverének használata „elfogultságokkal és hamis pozitív eredményekkel járhat a színes bőrű emberekkel és nőkkel szemben”.

Az ügyésznő emellett aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az MSG Entertainment magatartása akadályozhatja az ügyvédeket abban, hogy olyan ügyeket fogadjanak el, amelyek az MSG Entertainment elleni peres eljárásra vonatkoznak.

Letitia James a kiadott sajtóközleményben úgy fogalmazott, hogy „[a]kinek jegye van egy rendezvényre, nem kell aggódnia amiatt, hogy jogtalanul megtagadják, hogy oda belépjen, ezért felszólítom az MSG Entertainmentet, hogy változtassa meg ezt az irányelvet.”

Az MSG Entertainmenttől 2023. február 13-ig várják a felszólításra a választ, valamint a jogi megfelelés biztosítására tett erőfeszítések bemutatását, illetve annak igazolását, hogy az MSG Entertainment által alkalmazott „arcfelismerő technológia használata nem vezet diszkriminációhoz”.

Az elmúlt néhány évben számos más vállalatnál is vizsgálták az arcfelismerő technológia alkalmazását, többek között például a Googlenél, a Clearview AI-nál és a Facebooknál.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 22.

Méhek EU-s jogvédelem alatt

Bár a növényvédő szerek EU-s jóváhagyási folyamata világszerte a legszigorúbbak közé tartozik, bizonyos ügyekben mégis szükséges a vonatkozó rendelkezések luxembourgi jogértelmezése.

2023. március 16.

Oroszország nem ismeri el az ICC joghatóságát

Oroszország nem ratifikálta az ICC-t létrehozó egyezményt és nem írta alá a szervezet alapító okiratát sem, ezért nem ismeri el a szervezet joghatóságát az orosz katonák által elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására.