Jóváhagyta az EP a Brexit megállapodást

Az Európai Parlament elsöprő többséggel támogatta a Brexit kereskedelmi és biztonsági megállapodást, és mindkét fél vezetői a négyéves huzavona után most reménykedhetnek abban, hogy „új fejezetet” nyitnak a baráti kapcsolatokban.


Öt európai parlamenti képviselő szavazott a megállapodás ellen, ezért az Európai Parlament 660 igen és 32 tartózkodás mellett támogatta a Brexit megállapodást, bár egy kapcsolódó állásfoglalásban „történelmi hibának” minősítették a 2016. június 23-i népszavazást. Az szavazás eredményének kihirdetése után Boris Johnson kiadott egy nyilatkozatot, amelyben a szavazást annak a kihívásokkal teli Brexit-folyamatnak a végeként jellemezte, amely két elődjének (David Cameron és Theresa May – szerk.) is az állásába került.

Jonhson szerint: „Ez egy hosszú út utolsó lépése, amely stabilitást biztosít az EU-val, mint létfontosságú kereskedelmi partnerrel, szoros szövetségessel az egyenrangú szuverénekként fenntartott új kapcsolatunkban. Itt az ideje a jövőbe nézni és egy globálisabb Nagy-Britanniát építeni.”

Lord Frost, az Egyesült Királyság Brexit tárgyalócsoportjának vezetője, köszönetet mondott EU-s kollégájának, Michel Barniernek, de azt is megfogalmazta, hogy az Egyesült Királyság kiáll az érdekei mellett a jövőbeli tárgyalások során. Frost elmondta, hogy „A mai nap fontos pillanat, amikor az Európai Parlament megszavazta az EU-val kötött kereskedelmi és együttműködési megállapodásunkat. „Tavaly mindkét fél fáradhatatlanul dolgozott a barátságos együttműködésen és a szuverén egyenlő felek közötti szabad kereskedelemen alapuló megállapodás megkötésén. „A mai szavazás bizonyosságot hoz, és lehetővé teszi számunkra, hogy a jövőre összpontosítsunk. Az új partnerségi tanács révén sok dolgunk lesz, de elkötelezettek vagyunk a mindkét fél számára megfelelő megoldások megtalálása mellett. “Mindig arra törekszünk, hogy ebben a pozitív szellemben cselekedjünk, de akkor is mindig kiállunk érdekeink mellett, amikor erre szükség van – szuverén országként, saját sorsunkat teljesen kézben tartjuk.”

A szavazás előtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke biztosította az EP-képviselőket arról, hogy az 1 449 oldalas kereskedelmi megállapodás valódi biztosítékokkal garantálja, hogy mindkét fél teljesítse kötelezettségeit. Az Egyesült Királyság kormányát ebben az évben már azzal vádolták, hogy megszegte az Észak-Írországra és a halászatra vonatkozó kötelezettségvállalásokat, de a britek mindkettőt tagadják.

A kereskedelmi megállapodást, amelyben a halászati ​​hozzáférésről szóló megállapodás szerepel, január 1-jén ideiglenesen hatályba léptették, az EP-képviselők vizsgálata és a Brexit megállapodás megerősítése előtt.

Von der Leyen javasolta, hogy az EU és Nagy-Britannia kapcsolatait állítsák válaszút elé, azzal a kockázattal, hogy a megállapodás megkötése végső soron a felek közötti kapcsolat magas szintjének számít. Szerdán közzétett tweetjében azt írta: „Üdvözlöm az Európai Parlament szavazását az EU – Egyesült Királyság kereskedelmi és együttműködési megállapodásról. „A megállapodás egy erős és szoros partnerség alapja az Egyesült Királysággal, amely a kölcsönös bizalmon alapul.

„Charles Michel az Európai Tanács elnökeként az EU vezetőinek rendszeres csúcstalálkozóinak vezetője kijelentette: „Ez nagy előrelépést jelent az EU és az Egyesült Királyság kapcsolataiban, és új korszakot nyit. Az EU továbbra is konstruktív együttműködést folytat az Egyesült Királysággal, mint fontos baráttal és partnerrel. ”

578 igen szavazattal, 51 nem ellenében és 68 tartózkodás mellett elfogadták az Európai Parlament állásfoglalását, amelyben a képviselők a Brexitet „történelmi hibának” minősítették.

Christophe Hansen luxemburgi európai parlamenti képviselő, aki az állásfoglalás megfogalmazásán dolgozott, így nyilatkozott: „A megállapodás megerősítése nem jelent vak bizalmat az Egyesült Királyság kormányának felé abban, hogy jóhiszeműen hajtsák végre megállapodásainkat. „Inkább az EU biztosítása a közös megállapodástól való további egyoldalú eltérések ellen. A Parlament éber marad. Most összehívjuk a parlamenti partnerség közgyűlését, hogy folytassuk a hidak felépítését a Csatornán. A kereskedelmi és biztonsági megállapodást hivatalosan csak az EU minisztertanácsa által elfogadott, április 30-ig esedékes jóváhagyás után fogják ratifikálni.

(theguardian.com)Kapcsolódó cikkek:


Az újságíró forrásvédelemhez való joga
2021. május 14.

Az újságíró forrásvédelemhez való joga

A kérelmező újságíró telefonjának metaadataihoz kért és kapott hozzáférést az ügyészség. Ő a forrásvédelem biztosítása érdekében nem szerette volna átadni az összesen tizenhat hónapot felölelő adatokat. Az EJEB a forrásvédelmet a kommunikációs jogokat védő 10. cikk hatálya alá tartozó védendő értéknek minősítette. A hozzáféréssel érintett adatkör súlyosan aránytalan, erre tekintettel egyezménysértő volt.

Jogszerűen nem fizetett adót az Amazon Luxemburgban?
2021. május 13.

Jogszerűen nem fizetett adót az Amazon Luxemburgban?

Az Amazon megnyerte a pert az Európai Bizottsággal szemben, amelyben a Bizottság azt állította, hogy az amerikai technológiai vállalat 250 millió euró „illegális állami támogatást” kapott adókedvezmények formájában Luxemburgtól.

A határmenti szerencsejáték és a vállalkozás szabadsága
2021. május 12.

A határmenti szerencsejáték és a vállalkozás szabadsága

Az EUB egy cseh lottóértékesítési ügyben vizsgálta a szolgáltatásnyújtás szabadságát és arra a következtetésre jutott, hogy azt csak akkor lehet alkalmazni, ha az adott tagállam az EU-s tagországok vállalkozásaira eltérő szabályozást alkalmaz, mint a hazai cégekre.

Kína megszállja a nemzetközi szervezeteket
2021. május 11.

Kína megszállja a nemzetközi szervezeteket

Az új világhatalom, Kína egyre nagyobb befolyásra tesz szert az ENSZ-ben. Pozícióival gazdasági-politikai érdekeit érvényesíti és próbálja saját képére formálni a világot.