Koronavírus az európai börtönökben Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

November 9-én és 10-én online tanácskoznak az Európa Tanács 47 tagállamának börtön- és pártfogó felügyeleti szolgálatainak vezetői a területen elismert szakértőinek és kutatóinak részvételével.

A tanácskozáson áttekintik a büntetés-végrehajtási intézmények által a koronavírus járvány kezelésére hozott intézkedéseket és az alternatív büntetés-végrehajtási intézkedéseket (például feltételes szabadlábra helyezés, közérdekű munka, elektronikus megfigyelés vagy házi őrizet).

A tagállamok börtön- és pártfogó szolgálatainak vezetői részvételével tartott 25. konferenciája alkalmat kínál arra, hogy megvizsgálja a vezetői és egészségügyi döntéseket, azok gyakorlati végrehajtását és a járvány kezelésből eddig levonható tanulságokat. A résztvevők azt is megvizsgálják, hogy mely lépésekre van szükség a hasonló helyzetek emberi jogok teljes tiszteletben tartása melletti jövőbeni kezeléséhez.

Napirenden szerepel továbbá az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága által 2020 júliusában elfogadott európai börtönszabályok felülvizsgálatáról szóló jelentés, amely a közös büntetés-végrehajtási alapelvek elfogadását követő tíz év gyakorlatát tekinti át.

Az eseményt november 9-én 14 óra 30 perckor Christos Giakoumopoulos, az Európa Tanács emberi jogi és jogállamiságért felelős főigazgatója nyitotta meg, és számos előadó vesz részt rajta, köztük Mykola Gnatovskyy, az Európa Tanács Kínzásellenes Bizottságának elnöke.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.