Koronavírus az európai börtönökben Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

November 9-én és 10-én online tanácskoznak az Európa Tanács 47 tagállamának börtön- és pártfogó felügyeleti szolgálatainak vezetői a területen elismert szakértőinek és kutatóinak részvételével.

A tanácskozáson áttekintik a büntetés-végrehajtási intézmények által a koronavírus járvány kezelésére hozott intézkedéseket és az alternatív büntetés-végrehajtási intézkedéseket (például feltételes szabadlábra helyezés, közérdekű munka, elektronikus megfigyelés vagy házi őrizet).

A tagállamok börtön- és pártfogó szolgálatainak vezetői részvételével tartott 25. konferenciája alkalmat kínál arra, hogy megvizsgálja a vezetői és egészségügyi döntéseket, azok gyakorlati végrehajtását és a járvány kezelésből eddig levonható tanulságokat. A résztvevők azt is megvizsgálják, hogy mely lépésekre van szükség a hasonló helyzetek emberi jogok teljes tiszteletben tartása melletti jövőbeni kezeléséhez.

Napirenden szerepel továbbá az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága által 2020 júliusában elfogadott európai börtönszabályok felülvizsgálatáról szóló jelentés, amely a közös büntetés-végrehajtási alapelvek elfogadását követő tíz év gyakorlatát tekinti át.

Az eseményt november 9-én 14 óra 30 perckor Christos Giakoumopoulos, az Európa Tanács emberi jogi és jogállamiságért felelős főigazgatója nyitotta meg, és számos előadó vesz részt rajta, köztük Mykola Gnatovskyy, az Európa Tanács Kínzásellenes Bizottságának elnöke.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2023. május 11.

Az ordre public-elv tartalma és érvényesülése az európai büntetőjogban

Az „ordre public”, a magyar terminológiában „közrendi záradék” döntő jelentőségű a nemzetközi és a nemzeti jog találkozásánál. Egyrészről elengedhetetlen az államok jogrendszerének védelméhez. Másrészről, ha visszaélnek vele, ellehetetlenítheti a nemzetközi jog érvényre jutását.