Koronavírus az európai börtönökben Koronavírus

November 9-én és 10-én online tanácskoznak az Európa Tanács 47 tagállamának börtön- és pártfogó felügyeleti szolgálatainak vezetői a területen elismert szakértőinek és kutatóinak részvételével.


A tanácskozáson áttekintik a büntetés-végrehajtási intézmények által a koronavírus járvány kezelésére hozott intézkedéseket és az alternatív büntetés-végrehajtási intézkedéseket (például feltételes szabadlábra helyezés, közérdekű munka, elektronikus megfigyelés vagy házi őrizet).

A tagállamok börtön- és pártfogó szolgálatainak vezetői részvételével tartott 25. konferenciája alkalmat kínál arra, hogy megvizsgálja a vezetői és egészségügyi döntéseket, azok gyakorlati végrehajtását és a járvány kezelésből eddig levonható tanulságokat. A résztvevők azt is megvizsgálják, hogy mely lépésekre van szükség a hasonló helyzetek emberi jogok teljes tiszteletben tartása melletti jövőbeni kezeléséhez.

Napirenden szerepel továbbá az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága által 2020 júliusában elfogadott európai börtönszabályok felülvizsgálatáról szóló jelentés, amely a közös büntetés-végrehajtási alapelvek elfogadását követő tíz év gyakorlatát tekinti át.

Az eseményt november 9-én 14 óra 30 perckor Christos Giakoumopoulos, az Európa Tanács emberi jogi és jogállamiságért felelős főigazgatója nyitotta meg, és számos előadó vesz részt rajta, köztük Mykola Gnatovskyy, az Európa Tanács Kínzásellenes Bizottságának elnöke.

(coe.int)Kapcsolódó cikkek:


A bírák szólásszabadsága korlátozható
2021. február 25.

A bírák szólásszabadsága korlátozható

Az EJEB elé került ügyben a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság bírája az akkori román főbíróval szemben kritikus véleménycikket publikált. Ebben a rendszerváltás előtt betöltött pozíciójára utalva Ügyész Elvtársnak nevezte a Semmítőszék elnökét, aki részt vett “a szocialista rendszer ellenségeinek kigyomlálásában”.

A digitális társadalom olvasatai – XIV.
2021. február 25.

A digitális társadalom olvasatai – XIV.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal az EU-szabályozás újabb elemeit veszi górcső alá.

Fizetni fog a Facebook az ausztrál hírekért
2021. február 24.

Fizetni fog a Facebook az ausztrál hírekért

Facebook a következő napokban helyreállítja a híroldalakat Ausztráliában, miután a kormánnyal megállapodott abban, hogy módosítják azt a törvényjavaslatot, amely arra kényszeríti a közösségi oldalt és a Google-t, hogy fizessen a hírtartalmak megjelenítéséért.

A hír, mint vagyoni érték
2021. február 24.

A hír, mint vagyoni érték

A Microsoft az európai kiadó szervezetekkel összefogva szólította fel az EU-t, hogy kötelezze a nagy techcégeket a híroldalakkal való tárgyalásra.

Ausztrália nem hátrál meg
2021. február 22.

Ausztrália nem hátrál meg

A Facebook elérhetetlenné tette az ausztrálok számára a hazai és külföldi média oldalait, és blokkolta a közösségi oldal felhasználói számára a hírtartalmak megosztását.