Lengyelország kilépne az Isztambuli Egyezményből?

Lengyelország alkotmánybírósága meg fogja vizsgálni a nők elleni erőszakról szóló európai egyezményt – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön.


Korábban a lengyel kabinet egyik tagja kijelentette, hogy Varsónak ki kell lépnie az Iszamtbuli Egyezményből, amelyet a nacionalista kormány túl liberálisnak tart és amelyet Lengyelország még az előző, centrista, kormány alatt 2015-ben ratifikált.

Az Isztambuli Egyezményt érintő viták súlyosbítják a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) Párt és az Európai Unió (EU) intézményei közötti nézeteltéréseket, amelyek további aggodalomra adnak okot a lengyel demokrácia helyzetével kapcsolatban.

„Úgy döntöttem, hogy felkérem az Alkotmánybíróságot, hogy vizsgálja meg, hogy az [Isztambuli] Egyezmény összhangban áll-e a lengyel alkotmánnyal” – jelentette be a lengyel miniszterelnök egy sajtótájékoztatón.

A PiS és koalíciós partnerei támogatják a katolikus egyház álláspontját és ellenzik az Európa Tanács égisze alatt létrejött Egyezményt, amely megsérti a vallási alapelveket és potenciálisan aláássa a családi értékeket, miközben az emberi nemeket „társadalmi” szerepként írja le.

Morawiecki szerint Lengyelország nagy lépéseket tett a nők védelme érdekében jogszabályok és egyéb eszközök útján, és elismerte, hogy az Isztambuli Egyezménnyel kapcsolatos aggodalmak elsősorban „ideológiai” jellegűek. “Az aggodalmaink komolyak, ezért nem hagyhatjuk őket figyelmen kívül” – tette hozzá.

A hét elején Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter felkérte a Munkaügyi Minisztériumot, hogy készítse elő Lengyelország kilépését az Egyezményből. Morawiecki nem tisztázta, hogy a kilépést végrehajtják-e, vagy megvárják azzal az alkotmánybíróság döntését.

európai unió jogrendszere

A kilépési szándékot azt követően jelentették be, hogy  a PiS támogatásával indult, Andrzej Duda a hónapban megnyerte a lengyel elnökválasztást, amelyben az ellenfelei azzal vádolták Dudát, hogy homofób megnyilvánulásokat tett.

A jogvédőket és az EU testületeit egyaránt aggodalommal tölti el, hogy Lengyelországban rossz irányba változtak a nők és az LMBT közösség jogai.

A hét elején tett nyilatkozatban Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács vezetője azt mondta, hogy Lengyelország kilépése a nők elleni erőszak ellen küzdő egyezményéből jelentős visszalépés lépés lenne.

“Ha bármilyen félreértés vagy koncepcionális probléma merül fel az Egyezménnyel kapcsolatban, készek vagyunk konstruktív párbeszéd útján tisztázni őket” – tette hozzá.

Egy francia tisztviselő azt mondta, hogy Lengyelország az EU költségvetésében szereplő új mechanizmusoknak köszönhetően „a pénztárcáján érezheti”, ha kilép az Isztambuli Egyezményből.

Július elején az a tagállamok kormányfőiből álló Európai Tanács megvitatta egy olyan mechanizmust, amely összekapcsolná az eu-s forrásokat a jogállamisággal, amely elsősorban Lengyelországot és Magyarországot érintheti..

(reuters.com)Kapcsolódó cikkek:


Mégis fotózhatók az intézkedő rendőrök
2020. december 2.

Mégis fotózhatók az intézkedő rendőrök

Teljesen átdolgozzák a nagy vitát kiváltó francia törvényjavaslatot, amely szerint a rendőri intézkedésről nem lehet tudósítani és a rendőrök képmását nem lehet azonosítható módon közzétenni. A törvényjavaslattal szembeni tiltakozásokat egy fekete férfit ért rendőri bántalmazás váltotta ki.

Mégsem vízálló az iPhone?
2020. december 2.

Mégsem vízálló az iPhone?

Az olasz versenyhatóság 10 millió euró bírságot szabott ki az Apple-re, mert a cég megtévesztette a fogyasztókat az iPhone vízállóságával kapcsolatban.