Lezárják az Azerbajdzsánnal kapcsolatos kötelezettségszegési eljárásokat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ET Miniszteri Bizottsága lezárta az Azerbajdzsán ellen indított kötelezettségszegési eljárásokat, amelyeket az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) Ilgar Mammadov ellenzéki politikus ügyében hozott ítéletének végrehajtásának elmulasztása miatt indított.

Az EJEB döntését követően az Azerbajdzsáni Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette Mammadov úr és honfitársa, Rasul Jafarov ítéletét, akik szintén nyertek az EJEB előtt, és kártérítést kaptak a jogellenes letartóztatásukból és bebörtönzésükből eredő káraikért.

„Az Emberi Jogok Európai Egyezménye értelmében az Európa Tanács tagállamai kötelesek végrehajtani a strasbourgi bíróság ítéleteit. A kötelezettségszegési eljárás példátlanul sikeres alkalmazása azt mutatja, hogy tagjaink nagyon komolyan veszik ezt a kötelezettséget. ”- jelentette ki Marija Pejčinović Burić az ET főtitkára. „Ez ismételten bizonyítja, hogy a emberi jogok európai rendszere képes arra, hogy valódi változást hozzon az emberek életében, és segítsen pozitív változásokat véghez vinni az egész kontinensen.”

Az EJEB 2014-ben meghozott ítéletében megállapította, hogy Mammadov úr letartóztatására és őrizetbe vételére bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja nélkül került sor, és hogy a büntetőeljárás tényleges célja a kormánykritikus politikussal szembeni megtorlás volt. A kérelmező szabadon bocsátása és az ellene elkövetett jogsértések következményeinek elhárítása terén nem történt előrelépés, ezért a Miniszterei Bizottsága – amely az EJEB ítéleteinek végrehajtását felügyeli – 2017 decemberében kötelezettségszegési eljárást indított, és arra kérte az EJEB-t, hogy állapítsa meg, hogy Azerbajdzsán nem teljesítette a bíróság 2014. évi ítéletének végrehajtására vonatkozó kötelezettségét.

Az EJEB 2019 májusában adott válaszában hangsúlyozta, hogy az azerbajdzsáni hatóságok intézkedéseit az emberi jogi egyezménnyel ellentétben nem jogszerű indokok vezérelték, és Azerbajdzsánnak orvosolnia kellett a kérelmező által elszenvedett jogsértéseket. Az azerbajdzsáni hatóságok 2020 áprilisában arról tájékoztatták a Miniszteri Bizottságot, hogy Azerbajdzsán Legfelsőbb Bírósága az EJEB 2019 májusi ítélete alapján újra megvizsgálta Mammadov és Rasul Jafarov ügyeit, és megsemmisítette a korábbi ítéleteket.

Azerbajdzsán kormánya azt kérte, hogy a Mammadov és Jafarov úr ítéleteivel kapcsolatos összes folyamatban lévő ügyet zárják le. Ezt a kérést Mammadov úr is támogatta az EJEB-hez, 2020 júniusában benyújtott beadványában.

A Miniszteri Bizottsága az EJEB ítéleteinek végrehajtásának felügyelete érdekében tartott legutóbbi rendes ülésén megállapodott ezeknek az ügyeknek, ideértve a kötelezettségszegési eljárásoknak a megszüntetéséről.

Ugyanakkor komoly aggodalmuknak adott hangot amiatt is, hogy hat kérelmező megítélése továbbra is fennáll egy hasonló ügycsoportban, és a kérelmezők továbbra is szembesülnek az ellenük felhozott vádak negatív következményeivel.

További információt kértek egy hetedik kérelmező ügyéről.

A Miniszteri Bizottság azt is hangsúlyozta, hogy a hatékony intézkedések elengedhetetlenek ahhoz, hogy kézzelfogható előrelépést érjünk el az azerbajdzsáni igazságszolgáltatás és az ügyészség függetlenségének biztosításában, és biztosítékokat építsünk ki a büntetőjog kormányzati kritikusokkal és emberi jogi jogvédőkkel szembeni esetleges visszaéléseivel szemben.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.