Fakenews ügynökséget kapcsolt le a Facebook


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy orosz befolyásoló kísérlet keretében független híroldalt üzemeltettek, amely az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában volt elérhető és a baloldali szavazókat célozta, illetve szabadúszó újságírókat toborozott a belpolitikáról rovatba – tájékoztatott kedden a Facebook.

A Facebook közölte, hogy a befolyásolási kísérlet – amely részben az amerikai politikára és a faji feszültségekre összpontosított a november 3-i elnökválasztás előtt – a Peace Data nevű álmédiaszervezeten keresztül történt.

A weboldal 13 Facebook-fiókot és két oldalt működtetett, amelyeket májusban hoztak létre, és Amelyeket a Facebook hétfőn függesztette fel, hamis profilok használata és egyéb „összehangolt félrevezető magatartások” miatt.

A Facebook közölte, hogy vizsgálata „kapcsolatokat talált olyan személyekkel, akik az orosz internetes kutatási ügynökség múltbeli tevékenységéhez kapcsolódtak”, egy szentpétervári székhelyű társasághoz, amely az amerikai hírszerző tisztviselők szerint központi szerepet játszott a 2016-os elnökválasztás megingatására irányuló orosz erőfeszítésekben.

A Twitter is bejelentette, hogy a művelet részeként öt fiókot is felfüggesztettek, amelyekről „ alappal feltételezhető, hogy az orosz állami szereplőkhöz kapcsolódtak”.

A Peace Data nem válaszolt a Reuters e-mailben küldött megkeresésére, és az orosz tisztviselőket sem érték el, mert az ügy kirobbanásakor már véget ért a moszkvai munkaidő. Oroszország korábban cáfolta az Egyesült Államok állításait, amelyek a választások befolyásolásával vádolták az oroszokat, és szerinte nem avatkoznak be más országok belpolitikájába.

A Graphika közösségi média elemző cég nyomozói tanulmányozták a műveletet, és elmondták, hogy a Peace Data túlnyomórészt progresszív és baloldali csoportokat célzott meg az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, ugyanakkor más országokban történt eseményekről is beszámolt.

A jelentés szerint a weboldal a jobboldali és a balközép nyilatkozatok kritikájával kapcsolatos üzeneteket terjesztette, és az Egyesült Államokban „különös figyelmet fordított a faji és politikai feszültségekre”, ideértve az állampolgári jogi tiltakozásokat és Donald Trump elnök, illetve demokrata riválisa, Joe Biden kritizáló cikkek is megjelentek.

A Graphika szerint a Peace Data angol nyelvű cikkeinek csak körülbelül 5% -a érinti közvetlenül az Egyesült Államok választásait, de „a művelet ezen aspektusa arra utal, hogy megpróbálnak egy baloldali közönséget összekovácsolni, és el akarják téríteni őt Bidentől.”

Az eredmények alátámasztják az Egyesült Államok legfelsőbb hírszerzési vezetőjének múlt havi bejelentését, amely szerint Moszkva online dezinformációval próbálta aláásni Biden kampányát, és félő, hogy az oroszok további erőfeszítéseket tesznek, hogy beavatkozhassanak a novemberi elnökválasztásba.


Trump kampánystábjának egyik szóvivője szerint az elnököt újra fogják választani „tisztességes versenyben, ezért nincs szükségünk semmiféle külföldi beavatkozásra, és nem is akarunk ilyet”. Biden kampánystábja nem válaszolt azonnal a Reuters megkeresésére.

Az Egyesült Államok Nemzeti Hírszerzési Igazgatójának Hivatala kérdéseket intézett az FBI-hoz. Az FBI közleményében közölte, hogy figyelemmel kísérte a tevékenységet a Facebookon.

„Az FBI információkat szolgáltatott ebben az ügyben, hogy jobban megvédje a nemzetbiztonságot és felvegye a küzdelmet a demokratikus folyamatainkat fenyegető veszélyekkel szemben” – áll a közleményben.

A Facebook kiberbiztonsági részlegének vezetője, Nathaniel Gleicher elmondta, hogy csapata az FBI-tól kapott tipp szerint járt el, és felfüggesztette a felhasználói fiókokat, mielőtt jelentős online követőtábort tudtak volna toborozni. A közbelépésig 14.000 ember követte a felfüggesztett oldalak közül egyet vagy többet.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy tudjunk erről” – mondta Gleicher a Reuters hírügynökségnek. „Azt akarom, hogy az emberek tudják, hogy az orosz beavatkozók még mindig próbálkoznak, és a taktikájuk fejlődik, de nem szeretném, ha az emberek azt hinnék, hogy ez egy sikeres kísérlet volt.”

A Peace Data angol és arab nyelven tett közzé anyagokat, és a honlapján azt állította, hogy egy nonprofit hírszervezet, amely az „igazságot mondja a legfontosabb világeseményekről”.

Az online felsorolt ​​három állandó alkalmazott azonban nem volt valós személy – állítja a Graphika elemzése. A profilokon nem létező emberek számítógéppel generált fényképei voltak, amelyek hamis felhasználói fiókokhoz kapcsolódtak a Facebookon, a Twitteren és a LinkedInen.

A szabadúszó újságírói weboldalakon és a Twitteren írók számára ezek a hamis profilok azt hirdették, hogy akár 75 dollárt is kaphatnak egy cikkért, számolt be a Reuters a látott hirdetések képernyőmentései alapján.

A Peace Data honlapján 22 „közreműködő” szerepel, többnyire szabadúszó újságírók az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. A Facebook és a Graphika szerint semmi nem utal arra, hogy az írók tudták, ki áll a weboldal mögött.

A Peace Data „munkatársai” ezután a politikai kérdések széles skáláját taglaló cikkeket osztották meg baloldali csoportokban – mondta a Graphika. A weboldal több mint 700 cikket tett közzé angol és arab nyelven február és augusztus között.

Ben Nimmo, a Graphika vizsgálatvezetője szerint a valós személyek alkalmazásával nehezebb lett volna felismerni a politikai befolyásoló műveletet.

„A közelmúltban felfedezett akciók, sokkal kisebb intenzitásúak voltak és sokkal kevesebb embert értek el” – mondta. „Úgy tűnik, egyre jobban próbálnak elrejtőzni.”

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek