Mire számíthat Trump?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Donald Trump ellen nem szabad szövetségi eljárást indítani, ha elhagyja a Fehér Házat, függetlenül attól, hogy mennyi bizonyítékot gyűjtöttek ellene – írja az FBI volt igazgató, James Comey új könyvében, amellyel sokaknak meglepetést okozott.

A Joe Biden elnök által kinevezett új amerikai igazságügyi miniszternek nem szabad „folytatnia Donald Trump elleni büntetőeljárást” – jelentette ki Comey függetlenül attól, hogy mennyire jelent kényszerpályát a Robert Mueller különleges megbízott által folytatott eljárás, vagy „milyen erős bizonyítékat tárt fel a pornósztárokkal és a pénzügyi csalásokkal kapcsolatban ”.

Ezek az ügyek nem maradhatnak büntetlenül egy légüres térben” – írja Comey -, de a következő igazságügyi miniszter küldetése, hogy visszaszerezze és megerősítse az amerikai nép bizalmát.

Ez a vélemény valószínűleg sokakat meg fog lepni – talán magát Trumpot is-, mivel Comey Trump egyik legfőbb kritikusa, és az elnök fenyegetéseinek és sértéseinek egyik legfőbb célpontja volt.

Trump 2017 májusában menesztette Comey-t, amely cselekedet arra késztette Muellert, hogy vizsgálja meg az amerikai választásokba való orosz beavatkozást és Trump orosz kapcsolatait.

Comey új könyve, az Igazságszolgáltatás megmentése: Igazság, Átláthatóság és Bizalom Comey második könyve, amely január 12-én jelenik meg.

Comey 2018-ban jelentette meg első könyvét, a Nagyobb Lojalitás címmel, amelyből tavaly egy kétrészes HBO-film is készült, A Comey Szabály (The Comey Rule) címmel, Jeff Daniels főszereplő alakítja Comeyt, Brendan Gleeson pedig Trumpot.

Comey FBI igazgatói székből való távozása óta nagy népszerűségnek örvend, annyi kritikust szerzett, mint amennyi támogatója van, és új könyvét is alaposan górcső alá veszik.

Comey a könyvét a „hétköznapi polgároknak szánja, nem jogi szakértőknek vagy történészeknek”, és útmutatóként szolgál a Trump által megtépázott intézmények újjáépítéséhez.

Joe Bident január 20-án iktatják be hivatalába, de még nem nevezte meg az igazságügyminiszter jelöltjét. Szerdán a New York Times arról számolt be, hogy Biden azt tervezi, hogy Merrick Garlandot jelöli igazságügyi miniszternek. Garland az a bíró, akit Barack Obama javasolt a Legfelsőbb Bíróság tagjának, de a republikánusok blokkolták jelölését a Szenátusban.

A volt igazságügyminiszter-helyettes, Sally Yates is esélyes a posztra, aki röviden vezette a minisztériumot, mialatt Comey vezette az FBI-t, de Trump őt is kirúgta. Esélyesek közé tartozik még, a volt alabamai szenátor, Doug Jones.

Comey új könyvében a munkája első éveit tekinti át, a nagy horderejű maffiaügyekkel kapcsolatos korai munkájától kezdve egészen Hillary Clinton e-mail botrányának kivizsgálásáig és a Trump elnökség alatti munkájáig, így kitér a Michael Flynn elleni nyomozásának elutasítására is. Trump első nemzetbiztonsági tanácsadójáról kiderült, hogy szoros szálak fűzik Oroszországhoz.

Comey nem hagyta ki William Barr-t, Trump második igazságügyminiszterét sem, akit Mueller végső jelentésének befolyásolásával vádolnak. Barr azt állította, hogy Trumpot felmentették az igazságszolgáltatás akadályozásának vádja alól, de ez akkor még nem történt meg. Barr igyekezett megszüntetni a Flynn elleni nyomozást, akit azért ítélet el, mert hazudott az FBI-nak, de Trump kegyelmet adott volt segítőjének.

Comey szerint Flynn ügyét sem kell tovább vizsgálni. Kételkedik abban is, hogy Bidennek kegyelmet kell adnia Trumpnak, ahogy Gerald Ford kegyelmezett meg Richard Nixonnak, az elnöknek, aki 1974-ben a Watergate-botrány miatt kényszerült lemondásra.

Trump állítólag előzetes kegyelmet akart adni önmagának. Jogi vita várható arról, hogy ehhez joga van-e.

Comey rámutat egy 1915-ös legfelsőbb bírósági ítéletre, amely szerint az elnöki kegyelem a vallomásnak felel meg. De így ír: „A lemondott elnök kegyelmével Ford felelősségre vonta [Nixont] oly módon, ahogy azt Trump nem tette meg, még akkor sem, ha kegyelmet kap a választás elvesztése után. Trump esetében ez nem biztos, hogy elég lesz. Előfordulhat, hogy a new york-i helyi ügyészség pénzügyi csalás elkövetésével vádolja majd Trumpot.” Az elnöki kegyelem nem terjed ki a tagállami törvényekre.

Cyrus Vance, a manhattani kerületi ügyész Trump pénzügyeit vizsgálja, beleértve a 2016-os kampány során azoknak a nőknek fizetett összegeket, akik büntetőeljárást indítottak Trump ellen, egyikük Stormy Daniels pornósztár volt.

Letitia James, new york-i legfőbb ügyész a Trump Cégcsoport ellen folytat nyomozást.

A Saving Justice című könyvét Comey azután fejezte be, hogy Trump elvesztette a választást Bidennel szemben. Az elnök ebbe nem hajlandó belenyugodni. Ez az álláspont a múlt hétvégi felhívásban csúcsosodott ki, amikor Trump felszólította az egyik georgiai tisztviselőt, hogy semmisítse meg az állam választási eredményét. Trump ezen törekvésével újabb bűncselekmény miatti nyomozásra vagy akár egy második impeachment eljárásra is számíthat.

Dicsérve Edward Levi munkáját, a jogászprofesszort Ford nevezte ki igazságügyi miniszternek, hogy a Watergate botrány után helyreállítsa az igazságügyi minisztériumba vetett bizalmat,

Comey szerint az Egyesült Államok igazságszolgáltatási rendszerének következő vezetőjének az a feladata, hogy visszaadja az igazságügybe vetett hitet „a partizán akciók után”.

Comey lamentál Trump partizánságán és hazugságain, de az apolitikus tisztviselőkre is kitér, köztük kiemelten foglalkozik a Barral is, aki a múlt hónapban távozott posztjáról.

Comey szerint a „Justitia hagyományos szemkötőjét” „Make America Great Again baseball sapkára cserélték”. A megújult átláthatóság mellett szólva hozzáteszi: „Függetlenül attól, hogy következő elnökünk kegyelmet nyújt-e Donald Trumpnak, vagy sem, és az Igazságügyi Minisztérium vizsgálja-e vagy sem, meg kell mondani az amerikai népnek, hogy miért történik mindez.”

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. február 14.

Háttérzene sugárzása a repülőgépen

Az unió bírósága egy romániai szerzői jogi jogvitára tett pontot, melynek középpontjában a repülőgépeken és vonatokon háttérzeneként sugárzott zeneművek „jogállása”, és az attól függő díj megfizetése állt..

2024. február 13.

Új génkezelési technikák – Zöldátállás az EU-ban

A hagyományos növényekkel egyenértékű NGT-növények esetében leegyszerűsítené, más génszerkesztettek esetében viszont fenntartaná a jelenlegi szigorú engedélyeztetési eljárást az Európai Parlament.