Világjogász


2021. augusztus 31.

Jogsértő műsor miatt bírságolta a brit médiahatóság a kínai állami médiát

Az Kommunikációs Iroda (Office of Communications, röviden: Ofcom), az Egyesült Királyság kommunikációs szolgáltatásait szabályozó hatóság pénteken kétszer 100 ezer fontos bírságot szabott ki a Star China Media Limited (SCML) kínai állami műsorszolgáltatóra, mert nem tartották be az tisztességes médiaszolgáltatásra és adatvédelemre vonatkozó műsorszórási szabályokat.

Az EUB a pénzérmékkel történő fizetés korlátozásáról
2021. augusztus 31.

Az EUB a pénzérmékkel történő fizetés korlátozásáról

Alábbi cikkében a szerző az Európai Unió Bíróságának ítéletét elemzi, mely a Johannes Dietrich, Norbert Häring kontra Hessischer Rundfunk-ügyben[1] született, lényegében górcső alá véve az euró, illetve az euróalkalmazás jogi státuszát.

2021. augusztus 30. Koronavírus

AB: nem alkotmányellenes az általános gyülekezési tilalom, de rendszeres felülvizsgálatra szorul az indokoltsága

Az Alkotmánybíróság egy, a jogalkotónak címzett alkotmányos követelmény megfogalmazásával elbírálta a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdése, valamint 5. § (1) és (2) bekezdése elleni alkotmányjogi panaszt, amelynek tárgya az általános gyülekezési tilalom fennállása volt a veszélyhelyzet idején. A döntéshez Horváth Attila, Hörcherné Marosi Ildikó, Juhász Miklós, Schanda Balázs és Szalay Péter alkotmánybírók párhuzamos indokolást, valamint Czine Ágnes, Dienes-Oehm Egon, Handó Tünde, Juhász Imre és Szívós Mária különvéleményt csatoltak.

2021. augusztus 25.

Novembertől hatályos a kínai GDPR

A kínai Nemzeti Népi Kongresszus múlt pénteken fogadta el azt a törvényt, amelynek célja az online felhasználók személyes adatainak védelme, és amely idén november 1 -től lép hatályba – közölte a Xinhua állami médiaügynökség.

2021. augusztus 25.

Egy afgán joghallgató beszámolója

Egy kabuli joghallgató beszámolt az általa tapasztaltakról, de adatvédelmi és biztonsági okokból anonim módon közölték a cikket. A szöveget csak a legszükségesebb esetben szerkesztették, hogy tiszteletben tartsák a szerző által elmondottakat.

Pókerjáték az interneten
2021. augusztus 23.

Pókerjáték az interneten

A szerző az alábbiakban az Európai Unió Bíróságának az A. B., B. B. és a Personal Exchange International Limited-ügyben hozott ítéletét[1] elemzi, mely egy internetes pókerjátékkal kapcsolatos bírósági eljárás joghatósági kérdésében született.

2021. augusztus 13.

Nincs jogi alapja annak, hogy pert indítson a magyar kormány a támogatásokért a norvégok szerint

Nincs alapja semmilyen jogi eljárásnak Norvégia ellen ebben az ügyben – válaszolta a 444.hu kérdésére Ine Marie Eriksen Soreide norvég külügyminiszter. Július 22-én sajtóhírekből derült ki, hogy Magyarország elesik a 77 milliárd forintos támogatástól, mert nem sikerült a donor országokkal (Norvégi, Izland és Liechtenstein) megállapodni arról, hogy ki dönthet az ebből az összegből a civileknek szánt 4 milliárd sorsáról. A norvég külügyminisztérium augusztus elején erősítette meg, hogy nem elérhetők Magyarország számára a Norvég Alap forrásai, a magyar kormány jogi lépéseket ígért.

2021. augusztus 12. Koronavírus

Elindult az ügyvédi irodák fellendülése a járvány után

A Thomson Reuters Peer Monitor Index hétfői jelentése szerint azokban az ügyvédi irodákban, amelyek átvészelték a járványt, az átlagos kereslet és termelékenység visszatér a járvány előtti normális szintre, míg egyes gyakorlatok még a 2019-es napokat is felülmúlják.