Világjogász


Terítéken az uniós kiváltságok és mentességek hatálya
2022. november 2.

Terítéken az uniós kiváltságok és mentességek hatálya

Az Európai Unió kiváltságairól és mentességeiről szóló jegyzőkönyve értelmében az unió tisztviselői és egyéb alkalmazottai hivatalos minőségükben végrehajtott cselekedeteik tekintetében valamennyi tagállamban mentességet élveznek a bírósági eljárások alól. A szóban forgó ügy lehetőséget kínált az EUB-nak e mentesség hatályának meghatározására.

2022. október 28.

Diplomáciai siker – Izrael és Libanon aláírta a tengeri határukat rögzítő egyezményt

Izrael és Libanon csütörtökön aláírta a két ország közötti földközi-tengeri határt rögzítő egyezményt – jelentette az izraeli média. Az egyezség lehetővé teszi Libanonnak, hogy a Földközi-tengernek egy olyan részén termeljen ki gázt, amelyet Izrael és Libanon is sajátjának vallott. Izrael átengedte az egész vitatott zónát, de megkapja az onnan felszínre hozott földgáz hasznának tizenhét százalékát.

2022. október 28.

Vádemelés nélkül lezárták Romániában az úgynevezett Ponta-Blair aktát

Ejtették a vádakat, és lezárták az ügyészek Romániában az úgynevezett Ponta-Blair aktát, amelyben a korrupcióellenes ügyészség (DNA) befolyással való visszaéléssel és pénzmosással gyanúsította Victor Ponta volt miniszterelnököt – derült ki a román politikus közösségi oldalán csütörtökön közzétett bejegyzésből.