Szír lázadókat fegyverzett fel a CIA?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Trump Twitteren elismerte a program létezését a CIA mégsem akarja beismerni.

A New York-i második körzet fellebbviteli bírósága csütörtökön hatályában fenntartotta a CIA és a The New York Times közötti perben hozott elsőfokú ítéletet.

A The New York Times információszabadsági pert indított a CIA ellen, abban reménykedve, hogy a bíróság kötelezi a hírszerző ügynökséget annak elismerésére, hogy olyan programot működtetett, amelynek célja a szír lázadók felfegyverzése és kiképzése volt.

A New York Times a Donald Trump amerikai elnök tweetjével kapcsolatban fordult információkéréssel a CIA-hoz. A CIA válaszában sem megerősíteni sem cáfolni nem akarta a program létezését. Ez az úgynevezett Glomar válasz, amelyet akkor adhatnak az amerikai hatóságok, ha a kérdéses információt törvény vagy rendelet titkosnak minősítette.

Ezenkívül a New York Times azzal érvelt, hogy Trump tweetje elismerte a program létezését, ezáltal lemondva a Glomar válasz alkalmazásáról.

A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy a program létezésének Trump általi elismerése nem elegendő a Glomar válaszhoz mellőzéséhez. A Glomar válasz kizárásához a nyilvántartások létezésének elismerésére lett volna szükség. Ezért Trump elnök tweetjei nem fedték fel a kért információkat.

Katzmann főbíró különvéleményében úgy fogalmazott, hogy „a többséggel ellentétben úgy gondolom, hogy Trump elnök nyilvános nyilatkozatait logikailag nem lehet másként értelmezni, mint a „szíriai lázadóknak történő kifizetések” elismerését. A CIA Glomar válaszra hivatkozása nem „logikus és nem is megalapozott”, tekintettel arra, hogy az elnök nyilvános elismerte annak a program létezését, amelyet a CIA állítólag titokban tart.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2023. május 11.

Az ordre public-elv tartalma és érvényesülése az európai büntetőjogban

Az „ordre public”, a magyar terminológiában „közrendi záradék” döntő jelentőségű a nemzetközi és a nemzeti jog találkozásánál. Egyrészről elengedhetetlen az államok jogrendszerének védelméhez. Másrészről, ha visszaélnek vele, ellehetetlenítheti a nemzetközi jog érvényre jutását.