Szír lázadókat fegyverzett fel a CIA?

Trump Twitteren elismerte a program létezését a CIA mégsem akarja beismerni.


A New York-i második körzet fellebbviteli bírósága csütörtökön hatályában fenntartotta a CIA és a The New York Times közötti perben hozott elsőfokú ítéletet.

A The New York Times információszabadsági pert indított a CIA ellen, abban reménykedve, hogy a bíróság kötelezi a hírszerző ügynökséget annak elismerésére, hogy olyan programot működtetett, amelynek célja a szír lázadók felfegyverzése és kiképzése volt.

A New York Times a Donald Trump amerikai elnök tweetjével kapcsolatban fordult információkéréssel a CIA-hoz. A CIA válaszában sem megerősíteni sem cáfolni nem akarta a program létezését. Ez az úgynevezett Glomar válasz, amelyet akkor adhatnak az amerikai hatóságok, ha a kérdéses információt törvény vagy rendelet titkosnak minősítette.

Ezenkívül a New York Times azzal érvelt, hogy Trump tweetje elismerte a program létezését, ezáltal lemondva a Glomar válasz alkalmazásáról.

A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy a program létezésének Trump általi elismerése nem elegendő a Glomar válaszhoz mellőzéséhez. A Glomar válasz kizárásához a nyilvántartások létezésének elismerésére lett volna szükség. Ezért Trump elnök tweetjei nem fedték fel a kért információkat.

Katzmann főbíró különvéleményében úgy fogalmazott, hogy „a többséggel ellentétben úgy gondolom, hogy Trump elnök nyilvános nyilatkozatait logikailag nem lehet másként értelmezni, mint a „szíriai lázadóknak történő kifizetések” elismerését. A CIA Glomar válaszra hivatkozása nem „logikus és nem is megalapozott”, tekintettel arra, hogy az elnök nyilvános elismerte annak a program létezését, amelyet a CIA állítólag titokban tart.

(jurist.org)Kapcsolódó cikkek:


Kényszermunka a textiliparban
2020. augusztus 11.

Kényszermunka a textiliparban

Az Apple – valószínűleg a hivatalos üzleteiben dolgozó munkatársainak egyenruháit egy olyan cégtől importálta, amelynek kínai leányvállalatát az Egyesült Államok kényszermunka miatt szankciókkal sújtotta.

Az EUB a menetíró készülék és az adatrögzítés kérdéseiről
2020. augusztus 10.

Az EUB a menetíró készülék és az adatrögzítés kérdéseiről

A szerző az alábbiakban az Európai Unió Bíróságának a V. O. kontra Bezirkshauptmannschaft Tulln-ügyben hozott ítéletét[1] elemzi, mely az „utazó” munkavállalók menetíró készülékben rögzített adatok alapján nem igazolható körülményeit vette górcső alá.

Ártatlanul ült börtönben 27 évig
2020. augusztus 7.

Ártatlanul ült börtönben 27 évig

Felmentették az emberölés vádja alól, így 27 év után szabadult a börtönből egy kelet-kínai férfi, akit két fiatal fiú megölése miatt ítéltek el.

Börtön járt az üzleti titkok ellopásáért
2020. augusztus 6.

Börtön járt az üzleti titkok ellopásáért

A bíróság 18 hónap börtönre ítélte a Google volt munkavállalóját, mert a cég üzleti titkait átmásolta a saját számítógépére, amelyet elvitt az Uber-hez.