Ukrajna a Hágai Nemzetközi Bíróághoz fordult


Ukrajna a Covington & Burling amerikai ügyvédi irodát bízta meg azzal, hogy a Hágai ​​Nemzetközi Bíróságon terjessze az Oroszországgal szembeni keresetét a folyamatban lévő orosz invázió miatt – jelentette be kedden az iroda szóvivője.


Ukrajna egy vasárnapi bírósági beadványban úgy fogalmazott, hogy Oroszország „hamisan állította, azt, hogy Ukrajna egyes részein népirtások történtek” annak érdekében, hogy a támadásra ürügyet kreáljon.

Ukrajna felkérte az Hágai ​​Nemzetközi Bíróságot, az ENSZ elsődleges bíróságát, hogy kötelezze Oroszországot az ukrajnai hadműveleteinek leállítására.

“Megerősíthetem, hogy Covington keresetet nyújtott be a Nemzetközi Bírósághoz ügyfelünk, Ukrajna nevében” – fogalmazott az iroda szóvivője egy keddi e-mailben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök többször hangoztatta, hogy Ukrajna “népirtást” követett el a kelet-ukrajnai Donbassz térségében, azonban bizonyítékokat nem szolgáltatott, erre hivatkozva állította, hogy az orosz tisztviselők által “különleges hadműveletnek” nevezett invázió indoka a népirtás megakadályozása.

A Covington, egy prominens washingtoni székhelyű iroda, amelynek csapatár Eric Holder volt amerikai főügyész is erősíti és számos más ügyben képviselte már Ukrajnát, többek között a Hágai ​​Nemzetközi Bíróság előtti korábbi ügyben is.

A Hágai ​​Nemzetközi Bíróságon 2019-ben állapította meg, hogy hatáskörébe tartozik Ukrajna azon követeléseinek elbírálása, amelyek szerint az oroszok megsértették a nemzetközi jogot a faji megkülönböztetéssel és a terrorizmus finanszírozásával kapcsolatban a Krímben. Az ügy elbírálása jelenleg is folyamatban van.

A Hágai ​​Nemzetközi Bíróságon hétfőn tárgyalja Ukrajna érveit az orosz invázióval kapcsolatos ügyben, Oroszország képviselőivel pedig kedden vitáznak majd arról, hogy az ügy elég sürgős-e ahhoz, hogy azonnali intézkedést igényeljen.

A bíróság döntései kötelező érvényűek, bár az államok, köztük Oroszország, korábban figyelmen kívül hagyták azokat.

Hat nappal az orosz invázió után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította Oroszországot, hogy hagyja abba az ukrán városok bombázását, mielőtt folytatnák a béketárgyalásokat. Az orosz erők azonban továbbra is erősen bombázták Harkiv városát, de az amerikai hatóságok szerint az orosz csapatok egy részét logisztikai problémák miatt leállították.

A Reuters egyelőre nem tudta kideríteni, hogy ki képviseli Oroszországot az eljárásban. A washingtoni orosz nagykövetség szóvivője nem válaszolt a kérdésre.

A Covington szóvivője nem válaszolt azokra a kérdésekre, hogy mennyit számláz az iroda Ukrajnának, és mikor vették fel a megbízást.

A Covingtonnál 1100 ügyvéd dolgozik, az ukrán jogi csapatot jelenleg a washingtoni partnerek Marney Cheek és David Zionts, valamint a londoni székhelyű Jonathan Gimblett vezetik – jelentette be a szóvivő.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2020. március 20.

2020. március 20. Az új Rendelet könnyít mind a védekezésre fordítandó költségek finanszírozásán, mind a koronavírus elleni védekezéssel összefüggő beszerzések szabályokon. A Rendelet a veszélyhelyzettel összefüggésben felmerült, a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs által indokoltnak ítélt költségek terén vezet be könnyítéseket. Ahhoz, hogy az új szabályokat alkalmazni lehessen, fontos, hogy azokra az Operatív Törzs […]