„Valóságos helyzetben, komfortzónán kívül” – Interjú a Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny nyerteseivel


A korábbiakhoz hasonlóan a bronzmérkőzéssel és a döntővel ért véget az idei, immár kilencedik alkalommal megrendezett Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny, melynek szóbeli szakaszára március 20-án és 21-én került sor. A négy díjazott az ünnepélyes eredményhirdetés után adott gyorsinterjút a Jogászvilágnak. Abban mindannyian egyetértenek, hogy a joghallgatónak érdemes megmérettetniük magukat, felmérendő az érvelési képességeiket egy megtisztelő, szakmai közegben.

Idén is a hagyományos díjátadó ünnepséggel zárult a kilencedik alkalommal megrendezett Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny. Az elismeréseket az első négy helyezett vehette át a zsűri döntése alapján, további egy induló pedig különdíjban részesült. (A versenyről és a díjátadóról szóló tudósításunkat itt, a szervezőkkel készült interjúnkat pedig itt olvashatják.) A korábbi évekhez hasonlóan a megmérettetés második napján – alig másfél órás felkészülési idő után – kezdődött az utolsó két fordulót jelentő bronzmeccs Pszota Eszter és Berki Tünde, majd a döntő a két finalista, Kozma Gábor és Megyeri Zsófia között. Végül az eredményhirdetés és az ünnepélyes díjátadó zárta az eseményt.

A sorrend az alábbiak szerint alakult: az aranyérmes az idén ötödéves Kozma Gábor lett, aki ezzel a verseny első győztese lett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről. Ő amellett, hogy átvehette az alapítvány kuratóriuma által felajánlott Dr. Nagy László Díjat (Flohr János csípős paprikát ábrázoló alkotását), szakmai gyakorlaton vehet részt a Bird & Bird budapesti irodájában, melyből egy hetet a Bird & Bird madridi irodájában tölthet el. Utazásának és szállásának költségeit az iroda állja. A képzeletbeli dobogó második fokára ellenfele, az ugyancsak ötödéves Megyeri Zsófia (Eötvös Loránd Tudományegyetem) állhatott fel, a bronzérmet pedig a negyedéves Pszota Eszter (Szegedi Tudományegyetem) vihette haza ellenfelével, a szintén negyedéves Berki Tündével (Szegedi Tudományegyetem) szemben. A három, dobogós versenyző továbbá az alapítvány által kifizetendő pénzjutalomban részesül, melynek összege az első helyezett esetében bruttó 250, a másodikéban 200, a harmadikéban pedig 150 ezer forint.

9. Dr. Nagy László Érvelési Verseny 2024, győztesek, Kozma Gábor, Megyeri Zsófia, Pszota Eszter, Berki Tünde, kurátorok, dr. Gál Enikő, dr. Siegler Konrád

A nyertesek az ünnepélyes díjátadón, középen dr. Gál Enikővel, a Dr. Nagy László Alapítvány kuratóriumi elnökével és dr. Siegler Konrád kurátorral, a versenybizottság elnökével

A rendezvény szakmai támogatói több értékes különdíjat, illetve szolgáltatást is felajánlottak az arra érdemesnek tartott versenyzők részére. Így a Wolters Kluwer Hungary Kft. a verseny szóbeli szakaszába bejutott 16 versenyzőnek március 17-étől a 2023/2024-es tanév végéig exkluzív hozzáférést biztosít a Jogtár prémium online platformjához. Emellett felajánlotta a „Wolters Kluwer Future Ready Lawyer” elnevezésű különdíjat is, amit Megyeri Zsófiának ítéltek oda, aki emellett térítésmentes részt vehet a 2024. május 8-án, a Portfolio és a Wolters Kluwer közös szervezésében megrendezendő LegalTech & Digital Compliance by Design konferencián. A Wolters Kluwer Hungary Kft. további különdíját, a Jogtár online platformján kiszolgált jogi szakkönyv-modult, a szervezők javaslata alapján, Tomasics Anna (Pázmány Péter Katolikus Egyetem) érdemelte ki, akit az első szóbeli összecsapás során éppen a verseny későbbi aranyérmese, Kozma Gábor ejtett ki szoros küzdelemben.

A Pro/Lawyer Consulting könyv- és konferenciacsomagját szintén Megyeri Zsófia kapta, míg az Arsboni a szóbeli fordulókba jutott 16 versenyző számára különböző ingyenes karrierépítési lehetőségeket ajánlott fel, ezen belül a legjobb négy közé került hallgatónak külön angol nyelvű felkészítő programot biztosít.

Alábbi cikkünkben a négy döntőssel a rendezvény után készített gyorsinterjúinkat olvashatják. Egyaránt azt kérdeztük tőlük: miért, milyen motivációval indultak a versenyen; a döntésüket visszaigazolta-e a rendezvény hangulata, színvonala; tervezik-e az újbóli indulást; esetleg ajánlják-e másoknak is ezt a megmérettetést?

9. Dr. Nagy László Érvelési Verseny 2024, döntő, Kozma Gábor, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Megyeri Zsófia, Eötvös Loránd Tudományegyetem

Egymással szemben – A Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny döntősei: Kozma Gábor és Megyeri Zsófia

Kozma Gábor (első helyezett – ötödéves): Mivel ötödéves vagyok, jövőre sajnos már nem indulhatok a versenyen. Jóllehet évek óta terveztem a nevezést, de valamiért végül sosem sikerült jelentkeznem. Mivel az egyetemünkről több szakkollégista is jelentkezett, akik szervezőként vannak itt, ők motiváltak, hogy idén ne mulasszam el az indulást. Nagy megtiszteltetés az elért első helyezésem. Természetesen érdemes volt elindulni, különösen azért, mert hamarosan polgári jogból záróvizsgázom, így egy képzelt, de mégis valóságos helyzetben lehetett teljesíteni, átgondolni egy konkrét jogi ügyet, és felsorakoztatni, a tanulmányaim során elsajátított tudással alátámasztani az érveimet. Remek érzés volt végigvinni fordulóról fordulóra a különböző feladatokat, beszélni, érvelni gyakorló jogászok előtt. Mindez nagy kihívás, ugyanakkor nagy megtiszteltetés is. Számomra pozitív élményt jelentett a verseny, ezért a joghallgatóknak feltétlenül ajánlom, hogy ők is kipróbálják magukat ezen az egyedi szakmai megmérettetésen.

Megyeri Zsófia (második helyezett – ötödéves): Ötödévesként jövőre már én sem indulhatok el újra. Én azért neveztem be erre a versenyre, mert sokat adott a száraz tananyag mellé. Itt ugyanis azokat a képességeket lehet kamatoztatni, melyeket az egyetemen nem. Bár alapvetően szeretek emberek előtt beszélni, de a komfortzónámon belül. Itt viszont abból egy kicsit kilépve lehetett megnyilvánulni. A verseny egésze jó élmény volt, ezért én is ajánlom, hogy a joghallgatók induljanak és kipróbálják magukat.

9. Dr. Nagy László Érvelési Verseny 2024, bronzmeccs, Pszota Eszter, Szegedi Tudományegyetem, Berki Tünde, Szegedi Tudományegyetem

A verseny bronzmeccse Berki Tünde (jobbra) és Pszota Eszter között

Pszota Eszter (harmadik helyezett – negyedéves): Szerettem volna korábban is indulni, azonban túl későn értesültem a versenyről. Így tekintettel arra, hogy nem szerettem volna egy rövid idő alatt összecsapott beugrófeladattal jelentkezni, nem neveztem a versenyre. Idén már negyedéves vagyok, így jövőre akár újra indulhatnék. De 2025-ben az államvizsga miatt már nem tudnám vállalni a versenyzést. A megmérettetés azonban önbizalmat adott, páratlan élmény volt ekkora plénum, ráadásul gyakorló szakemberek előtt felmérni a képességeimet. Ezért számomra is nagy megtiszteltetés az elért helyezésem. Mindenképp ajánlani fogom az indulást a hallgatótársaimnak, hiszen nagy bátorság kell ahhoz, hogy az egyetemen tanultakat egy ilyen versenyen összemérjük a valósággal.

Berki Tünde (negyedik helyezett – negyedéves): Én harmadévesen, azaz már tavaly terveztem az indulást, de a beugrófeladat végül elriasztott. Ám mivel érvelésben van még mit tanulnom, ezért mindenképp ki kellett próbálnom magam. Mivel ügyvédi irodában is dolgoztam már, így tapasztaltam az érvelés fontosságát, azt, hogy annak mennyire fontos szerepe lehet egy-egy konkrét esetben. Erre pedig most önállóan volt lehetőségem egy olyan helyzetben, amikor egyedül állok szemben az „ellenféllel”. Számomra is nagy megtiszteltetés volt a részvétel, gyakorló jogászok előtt megtapasztalni azt, hogyan kell felépíteni egy jó érvelést. Ez magabiztosságot ad. Mivel jövőre én is ötödéves leszek, a záróvizsga miatt meggondolom az újbóli indulást, elképzelhető, hogy újra nevezek. Ajánlani viszont biztosan fogom másoknak.

A cikk a Wolters Kluwer Hungary Kft., a Pro/Lawyer Consulting és az Arsboni termékeire/szolgáltatásaira vonatkozó reklámot tartalmaz. A Jogászvilág kiadója a Wolters Kluwer Hungary Kft.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 25.

A jövő jogásza podcast: folyamatautomatizálás a jogi munkafolyamatokban

A Wolters Kluwer LegalTech Meetup sorozatának nemrégiben megtartott eseményén a folyamatautomatizálásról volt szó. A témát folytatjuk podcastunkban, ahol tovább boncolgatjuk hogyan tudjuk hatékonyabbá tenni jogi munkafolyamatainkat is a Power Automate és a Copilot segítségével.

2024. április 22.

Az ELTE ÁJK csapata kiemelkedően szerepelt a médiajogi és adatvédelmi perbeszédmondó verseny Világdöntőjén

Az idei tanévben ismét megmérettette magát az ELTE ÁJK csapata a legnevesebb médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi nemzetközi perbeszédmondó versenyen, a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition-ön. Az idei Világdöntőn az ELTE – legjobb európaiként – a világ legjobb nyolc csapata közé jutott, és emellett megnyerte a verseny írásbeli beadványainak összesített első helyezését (Best Memorials Award).