Főtanácsnok: nem az EUB dönt

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az Európai Unió Bírósága nem rendelkezhet arról, hogy egy nemzeti hatóság megtagadhatja-e az elfogatóparancs végrehajtását. A tagállamok igazságügyi hatóságai kötelesek határozni valamennyi európai elfogatóparancsról - ismertette az uniós főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága szerdán.

Az ügy előzménye, hogy egy magyar állampolgár ellen - akit a főtanácsnok A. Y. monogrammal azonosított - vesztegetés miatt büntetőeljárás indult Horvátországban. A gyanú szerint megegyezett egy magas rangú horvátországi tisztségviselővel abban, hogy jelentős pénzösszeget fizet számára az általa képviselt magyar vállalat és a horvát kormány közötti szerződéskötés fejében. A horvát hatóságok európai elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene, amelynek végrehajtását a magyar igazságügyi hatóságok azzal az indokkal tagadták meg, hogy a cselekmény miatt korábban már büntetőeljárás indult Magyarországon, amelyet azóta megszüntettek.

Az európai elfogatóparancsot kibocsátó horvát bíróság a magyar hatóságok jogaival és kötelezettségeivel kapcsolatban vár iránymutatást az uniós bíróságtól.

Maciej Szpunar főtanácsnok véleménye szerint a horvát bíróság eljárásának lefolytatása szempontjából nincs szükség az uniós bíróság arra a kérdésre adandó válaszára, hogy a végrehajtó nemzeti hatóságok megtagadhatják-e az elfogatóparancs végrehajtását. Hozzátette, a nemzeti bíróságok hatáskörébe tartozik, hogy fenntartják-e az európai elfogatóparancsot, vagy pedig visszavonják azt.

Európai közjog és politika

Az Európai Unió teljes közjogi és politikai felépítményét átfogó első magyar nyelvű tudományos igényű szakkönyv. Szemléletes ábrák és táblázatok könnyítik meg az eligazodást az anyagban.

Megrendelés >>

 

A bírósági tájékoztatás szerint a főtanácsnok indítványában hangsúlyozta, egy európai elfogatóparancsot kibocsátó hatóság nem léphet egyetlen nemzeti végrehajtó hatóság helyébe sem, ezért nem terjeszthet olyan kérdéseket sem az uniós bíróság elé, amelyeket csak a végrehajtó hatóság jogosult feltenni.

Az uniós főtanácsnok feladata, hogy - pártatlanul és függetlenül eljárva - a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen az uniós bíróság elé. Véleménye nem köti a bíróságot, de a végső ítélet az esetek jelentős részében egybeesik vele.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • Európai Unió

    Az európai jog sokat vitatott alapelve, a határozatok kölcsönös elismerése először a 2002-ben elfogadott európai elfogatóparancsról szóló kerethatározatban került alkalmazásra. A főszabály szerint automatikus kiadatást lehetővé tevő európai jogszabály elfogadása után – alapjogi relevanciája miatt – erősen vitatott volt. Néhány napja pedig a katalán tartományi elnök kapcsán ismét reflektorfénybe került: Carles Puigdemont és kormányának négy, Brüsszelben tartózkodó tagja ellen az illetékes spanyol bíróság november 3-án európai elfogatóparancsot adott ki; lázadás, ellenszegülés hatósági rendelkezésnek és közpénzzel visszaélés a vád.

  • Unió

    A T/11232. számú törvényjavaslat jogharmonizációs célú törvénymódosításai között a személyi szabadsághoz való jog szempontjából lényeges rendelkezések a kiadatási és az átadási eljárásban is lehetőséget biztosítanak a hatályos rendszer kötelező szabadságelvonásával szemben helyettesítő intézmények alkalmazására. Jelen írás kizárólag az európai elfogatóparancs végrehajtási eljárásában vizsgálja a lehetséges új szabályozás jelentőségét.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!