Hamarosan jön az e-jogászok kora

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az Egyesült Államokban mára a jogi oktatás részévé vált a gyakorlat elsajátítása is. Az egyetemek törekednek arra, hogy megismertessék a diákjaikkal a jogi informatikai programokat, amelyeket munkájuk során majd használniuk kell, illetve azokat, amelyek a jövőben teljesen átalakítják a jogi munkát.

Bill Hamilton a floridai jogi egyetem professzora például naponta használja az oktatás során az előzetes bizonyítási eljáráshoz szükséges számítógépes programokat, mint a Nuix, a Catalyst vagy az iConnect.

A professzor tanterve elsősorban a gyakorló jogászok számára jelent segítséget a szakmai fejlődésben, azonban nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy sokan az egyetem elvégzése után nem gyakorló jogászként, ügyvédként helyezkednek el, hanem például kormányzati vagy tanácsadó szerveknél, illetve kereskedőknél, ahol a jogi eljárásokban működnek közre.

Kapcsolódó linkek

Hamilton óráin nemcsak a programok használatát sajátíthatják el a diákok, hanem gyakorlati tapasztalatot szereznek a komplex munkafolyamatok kifejlesztésében az adatelemzési módszerekben, a továbbfejlesztett logikai keresésben, az adatfeldolgozásban és a néhány könnyebb programozást is elsajátítanak. Ezeket az eszközöket a professzor saját maga hozta létre, mert véleménye szerint nagy a pedagógiai értékük, könnyű hozzáférést biztosít a felhőhöz, és a tulajdonosok jóvoltából díjmentesen elérhető az iskola, illetve a diákok számára.

Ezek a szoftverek teljeskörű szolgáltatást nyújtanak. Idő, erőforrások, energia és technológia befektetéssel fogadják, elemzik és létrehozzák az előzetes bizonyításhoz szükséges okiratokat. Ezzel pedig alkalmassá válnak arra, hogy kielégítsék a vállalkozói szféra rendkívüli mértékben növekvő a jogi szolgáltatásnyújtás iránti elvárásait.

A tanúsított weboldalak és programok tulajdonosainak évente kell minősíttetniük oldalaikat, mivel az informatikai biztonság területén hatalmas technológiai fejlesztések zajlanak. Más cégek active directory címtárukat összehangolják a belső protokolljaikkal, kétszintű azonosítási rendszerükkel, illetve a videoelemző szoftverükkel, valamint a végfelhasználók számára biztosítják az véleményezés lehetőségét.

A programoknak elsősorban az az előnye, hogy bárkinek könnyű használni, mivel letölthetőek hozzájuk oktatóvideók és az egyetemek számára is egész évben elérhetőek online.

A fejlett informatikai szolgáltatásokat még egyelőre kevesen veszik igénybe, ezért a fejlesztőcégek száma is korlátozott. Ez problémát jelent, mert kevés az olyan éves konferencia, ahol az érdeklődők találkozhatnak a techcégek legújabb fejlesztéseivel, ez pedig gátolja a technológia elterjedését. 2018-tól elindul egy ösztöndíjprogramban, amelynek keretében a cégek ingyenesen bocsátják a tanúsítványcsomagokat az olyan szakemberek rendelkezésére, akik speciális tudásukkal akarnak kiemelkedni.

A fejlesztőcégek eddig nem igazán törekedtek arra, hogy olyan embereknek biztosítsanak tanúsítványokat, akik még nem használják a programjaikat, ez azonban az elmúlt pár évben megváltozott. A techcégek rájöttek, hogy az egyetemi oktatásban is van keresnivalójuk és feladatuknak tekintik az olyan jogászok képzését, akik az egyetem elvégzését követően már tudják használni a legújabb technológiával dolgozó programokat.  Ez a cégek számára is előnyös, hiszen többen fogják tudni kezelni az általuk fejlesztett programokat és a szoftverek a mindennapi életükbe is beépülnek, ezáltal a diákok az egyetem elvégzése után potenciális vásárlókká is válnak.

paragrafusjel és egér

A fejlesztőcégek tapasztalata szerint az új felhasználóik általában a régebbi felhasználókhoz fordulnak, ha a program futtatásához segítség. Nyilatkozataik szerint elsősorban azért döntöttek az egyetemi oktatás mellett, mert az új programok használatának elsajátításával csökken a jogi piacra való bejutás akadálya és versenyelőnyt is jelent a frissen végzettek számára. Másrészt azért is előnyös a technológia posztgraduális képzéseken való oktatása, mert a jogászok meg tudják győzni az ügyfeleiket, hogy érdemes beruházni az új programokra és segítséget tudnak nyújtani a használathoz is.

Hamilton professzor szerint az új technológia meg fogja változtatni a jogászképzést és a jogi gyakornokok munkáját is. Egy programban mentorként vett részt, ahol ügyvédjelöltek gyakorlati oktatásával foglalkozott. Az ott tapasztalt modell szerint az ügyvéd leültette maga mellé a jelöltet és megmutatta neki többször, hogy a gyakorlatban ezt és ezt hogyan is kell csinálni, aztán egy idő után a jelöltre bízta a feladat elvégzését, ő pedig ott ült mellett és instrukciókkal segítette, ha elakadt a feladatban, illetve utólag kijavította a munkáját. Ennek a modellnek azonban lassan vége, mivel olyan technológiai újdonságokra lehet számítani az elkövetkező évtizedekben, amelyekben a régóta ügyvédkedéssel foglalkozók sem találkoztak még (gondoljunk csak nálunk az e-perre – szerk.).

Az Amerikai Ügyvédi Kamara (ABA) előírta már a gyakorló jogászok posztgraduális képzési kötelezettségét, amely során meghatározott számú CLE, azaz jogi tanulmányok folytatására vonatkozó kreditet kell szerezniük (Az ügyvédi tevékenységről szóló új törvény elfogadásával összhangban, ennek bevezetése nálunk is várható –szerk.). Floridában például 3 kreditet informatikai ismeretekkel kapcsolatos képzésekkel lehet csak teljesíteni.  Azonban az USA-ban is problémát jelent, hogy sok ügyvéd elfoglalt és ez nem teszi lehetővé a képzéseken való részvételt, valamint az új szoftverek használatának elsajátítását. Ezek az ügyvédek általában a jelöltjeiktől tanulják meg a programok használatát, akik ezt az egyetemi oktatás során sajátították el. Ez okozza elsősorban, hogy az informatikailag is jól képzett jogászok nagyon keresettek az USA munkaerőpiacán.

Jogászvilág hírlevél

Friss hírek, szakmai cikkek, bírósági döntések, jogszabályfigyelő.

Kéthetente megjelenő hírlevelünkben összefoglaljuk az elmúlt időszak aktuális változásait, válogatunk értékes szakmai tartalmainkból, valamint tájékoztatjuk a legújabb szakirodalmakról, szolgáltatásokról, képzésekről.

Feliratkozás >>

 

Hamilton professzor szerint azonban elődlegesen a gyakorlati tudás számít, nem a gyakorlati tudás papírral való igazolása. A joghallgatók többsége elsősorban a peres ügyek iránt érdeklődik Hamilton professzor tapasztalatai szerint. Egy ügyvédi irodában nem a bizonyítvány, hanem a pernyertesség vagy az abban való segédkezés és az ügyfelek céljainak elérésében való közreműködés számít.

A mérleg másik oldalán ott vannak az elméleti jogászok (Judicial Doctor, J.D.), akik nem végeznek általában gyakorlati munkát, de konzultációs támogató szerepük van az ügyvédi irodákban.

A J.D. szerepe pedig várhatóan úgy alakul majd át, hogy a szakmai tudásukat adják hozzá a technikai ismeretekkel rendelkezők munkájához, amellyel eset alapú, specifikus, konzultációs szolgáltatásokat nyújthatnak az ügyfeleknek és a cégeknek.

A program használatát tanúsító bizonyítványnak elsősorban akkor érezhető az előnye, ha az elektronikus bizonyítással kapcsolatos munkára projekt menedzserként, elemzőként, technikusként vagy salesesként jelentkezik az ember egy olyan céghez, amelyik éppen azt a szoftvert használja.

 (legaltechnews.com)

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!