Úttörő tranzakció szanálási eljárásban

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A DLA Piper Horváth és Társai Ügyvédi Iroda a 2016-os Wolters Kluwer Jogászdíj pályázaton két pályaművel is indult „Az év ingatlanjogi jogásza/csapata”, illetve a 2016-os év „M&A jogásza/csapata” címért. Utóbbi kategóriában el is nyerték a legjobb ügyvédi irodának járó díjat. A bemutatott ügyben a DLA Piper a szanálási hatóságként működő Magyar Nemzeti Bank tanácsadójaként járt el az MKB szanálási eljárás keretében megvalósított reorganizációja, továbbá többfordulós, nemzetközi versenyértékesítés során történt eladása kapcsán. A tranzakciós munkában részt vettek: dr. Molnár Gábor, Dr. Nemescsói András, dr. Kimmel Jenő, dr. Hollós Gábor, Dr. Kőhegyi Dávid.

A tranzakció európai szinten is precedens értékű volt, hiszen ebben az ügyben került sor először bankmentésre és sikeres értékesítésre a bankszanálásról szóló uniós irányelv alapján. Mitől vált úttörő jellegűvé az ügy?

A jogalkalmazási gyakorlat teljes hiánya különösen nagy szakmai kihívást jelentett. A túl általános szövegezésű irányelv alkalmazása során az ügyvédi irodának számtalan alapvető fontosságú kérdésben kellett állást foglalnia. 

A DLA Piper budapesti irodája az MKB Bank Zrt. reorganizációjába először az MKB Bank Zrt. tanácsadójaként kapcsolódott be az egyik meghatározó leányvállalat értékesítése során. Ezen értékesítésre is már a bank szanálása alatt került sor, a tranzakció a bank tőkehelyzetének rendezését, a portfóliótisztást célozta. Az ügyben szanálási hatóságként eljáró Magyar Nemzeti Bank ezen megbízás után kérte fel az irodát, hogy az MNB tanácsadójaként a teljes szanálási folyamat spektrumában nyújtson jogi tanácsadást a hatóság részére.

A megbízás főbb területeihez tartozott többek között az MKB Bank nem teljesítő és piacon nem értékesíthető, bruttó 214 milliárd forint értékű hitelportfoliójának a Szanálási Alap részére történő átruházásához kötődő szanálási jogi kérdésekkel kapcsolatos tanácsadás.  Az MKB Bank nemteljesítő portfóliójának az átruházásban szerepet játszó állami támogatásnak, illetve az ehhez kapcsolódó szerkezetátalakítási tervnek Európai Bizottság általi engedélyezésével kapcsolatban is támogatta az MNB-t jogi tanácsaival a DLA Piper.  Az MKB Banknak a reorganizációját követő értékesítése során szintén a budapesti iroda látta el az eladói oldal jogi képviseletét. A sikeres eladásra többfordulós, nemzetközi versenyértékesítés keretében került sor, amely során pénzügyi tanácsadóként a JP Morgan, jogi tanácsadóként pedig a DLA Piper járt el.

A szanálási rezsimmel kapcsolatos tapasztalataikat megosztották más hazai vagy külföldi irodákkal?

A DLA Piper budapesti irodájának munkatársai az európai uniós szanálási rezsimmel kapcsolatos általános tapasztalataikról más európai uniós szanálási hatóság tisztviselői, illetve a DLA Piper külföldi kollégái számára is tartottak prezentációt.  

 

 

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • Szalóki Gergely

    A Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szervezési és jogi innovációjának köszönhetően a tranzakciós határidők és költségek mindkét fél számára csökkenhettek.

  • WK Jogászdíj 2016 - dr. Szecskay András és dr. Keller Anikó

    Dr. Keller Anikó partner, a Szecskay Ügyvédi Iroda versenyjogi és compliance csapatának vezetője, aki kollégáival a Wolters Kluwer 2016. évi Jogászdíj Az év versenyjogi jogásza/csapata kategóriájának győztese lett. A csoport a versenyjog valamennyi részterületén tanácsol és lát el jogi képviseletet, így versenykorlátozó megállapodásokkal, erőfölénnyel történő visszaéléssel, állami támogatások megfelelőségével, összefonódások engedélyezésével, valamint tisztességtelen versennyel és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal kapcsolatban is. A munkanyelv magyar, angol és német. Keller Anikó számos versenyjogi témájú cikk szerzője. A Jogászdíjra beadott pályamunka a versenyjogi csapat által kialakított megfelelési rendszert mutatta be az általuk képviselt nemzetközi kozmetikai vállalkozás ügyével összefüggésben, ami a GVH előtt indult tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértésével kapcsolatban, és jogsértés megállapítása nélkül zárult.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!