A jegybank megbíságolta a Wáberer Biztosítót


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Wáberer Biztosítóra, egyebek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) és a lakásbiztosítás problémás kárrendezése, a kgfb állománykezelése és díjkalkulációja, az IT-biztonság szintje, illetve egyes biztosítási termékek kapcsán az ügyfelek tájékoztatása és a panaszkezelés miatt.

Az MNB szerdai tájékoztatása szerint átfogó vizsgálatot végeztek a Wáberer Hungária Biztosító Zrt.-nél. A felügyelet megállapította, hogy a kgfb kapcsán a biztosító több esetben nem határidőben tájékoztatta a kötvény- és kárnyilvántartó szervet, illetve az üzembentartót, például a szerződés létrejötte, megszűnése, továbbá díjhátralék esetén. A kárnyilvántartások nem minden esetben tartalmaztak teljes körű, valós, naprakész adatokat, és a károsultak nem mindig kaptak határidőben kellően megindokolt kártérítési javaslatot vagy választ kártérítési igényükre.

Az informatikai biztonsági rendszernél hiányzott a kockázattal arányos vírusvédelem, a riasztások megfelelő kezelése, illetve a nem támogatott rendszerek teljes körű kivezetése. Nem biztosítottak megfelelő erőforrásokat a belső ellenőrzési feladatkör maradéktalan ellátásához, a megfelelőségi vezető pozíciója egy ideig betöltetlen volt, illetve hiányosságok merültek fel a belső szabályozottság kapcsán is – ismertette a jegybank.

A közlemény szerint a Wáberer Biztosító kgfb-díjkalkulációja nem tartalmazott minden kötelező elemet, valamint nem megfelelően írták le a felszámított partnerpótdíj jellemzőit sem. Az ügyfélpanaszok kezelése során nem mindig rögzítették megfelelően a szóbeli panaszokat, egyes panaszokat nem válaszoltak meg teljeskörűen, illetve a panasz elutasításakor nem minden esetben nyújtottak megfelelő tájékoztatást a fogyasztóknak a jogorvoslati lehetőségekről.

Az MNB a feltárt jogsértések miatt szabta ki a 14 millió forint felügyeleti és az 1 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot. Emellett a biztosítót kötelezték arra, hogy 2024. január 31-i határidővel írásban számoljon be a megtett intézkedésekről.

A bírság összegénél egyebek mellett súlyosító körülménynek minősült, hogy a kgfb-hez kötődő problémák az egész hazai kgfb-piacra kihathatnak, illetve, hogy a kárrendezés és az informatikai biztonság terén az MNB több jogszabálysértést is feltárt. Enyhítő körülménynek minősült ugyanakkor, hogy a biztosító több jogsértés kapcsán azok korrigálásáról vagy annak tervéről már a felügyeleti vizsgálat lezárását megelőzően számot adott – közölte a jegybank.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. március 19.

12 millióra bírságolta az ING Bankot az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 12 millió forint bírságot szabott ki az ING Bank fióktelepére a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) felé történő adatátadásban feltárt hiányosságok miatt.
2021. január 26.

150 milliós büntetést kapott egy angliai hátterű cég az MNB-től

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 150 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az angliai Goldsten Limitedre, és 25-25 millió forintot a társaság egy korábbi magyar vezető tisztségviselőjére, illetve egy magánszemélyre betét vagy más visszafizetendő pénzeszköz jogosulatlan gyűjtése miatt.