A munkavállalók negyedét érinti a stressz


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A munkahelyi stressz okozta egészségügyi kockázatok a magyar munkavállalók több mint negyedét érintik, az ebből fakadó költségeket, az egészségkárosodás mellett a gazdaságnak okozott károkat évente 440 milliárd forintra becsülik – hangzott el azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyet a munkavállalók egészségi állapotáról szóló konferencia alkalmából tartott a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Munkavállalói Kérdések Európai Központja (EZA) Miskolcon.


Felszeghi Sára foglalkozás-orvostan országos szakfelügyelő a sajtótájékoztatón azt mondta: a statisztikák szerint Magyarországon a munkavállalók több mint fele szív és érrendszeri, tumoros és emésztőszervei, mozgásszervei betegségben hal meg, ezeket „el lehet és el is kell kerülni”. Hozzátette: elsősorban a fokozott stressz okozza ezen betegségek többségét.

Mint mondta: jogszabály írja elő, hogy a munkáltatóknak kötelességük a munkahelyi pszichoszociális kockázatokat felmérni és kezelni, ennek ellenére ez nagyon sok helyen nem történik meg, vagy azért, mert a munkaadó nem tartja fontosnak, vagy azért, mert a munkavállaló sem érzi úgy, hogy ebben együttműködjön, mert tart a munkahelye, munkája elvesztésétől.

Fontos lenne, hogy mind a munkaadó, mind a munkavállaló, mind pedig a foglalkozás egészségügy és a munkabiztonság összefogjon, és olyan stratégiát dolgozzon ki, amivel ezen hiányosságok felszámolhatók.

Munkajogi kiskönyvtár sorozat

A munka díjazása – 2. átdolgozott kiadás – dr. Kártyás Gábor

Külföldiek magyarországi foglalkoztatása – dr. Ács Vera Judit

Munkajogi kárfelelősség a gyakorlatban – dr. Hanyu Henrietta

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: több és jobb munkahelyért rendezték meg a konferenciát, amelyen a résztvevők, az Európai Unió munkahelyi biztonsági szakemberei a munkahelyi egészségügyre, a munkahelyi biztonságra fókuszáltak elsősorban.

Mint mondta: azon munkálkodnak, miként lehetne az unió országaiban olyan munkaviszonyokat teremteni, hogy a munkavállalók egészségben éljék meg a nyugdíjas korukat, a téma aktualitását a korkedvezményes nyugdíj eltörlése utáni lehetőségek napirenden tartása még aktuálisabbá teszi.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

A vállalkozások 80 százaléka megy csődbe az alapító halála után

Ma már ismert tény, hogy a rendszerváltás utáni évtizedben alapított vállalkozások alapító tömegesen mennek nyugdíjba, elindítva ezzel a rendszerváltó régióra jellemző generációváltás hullámot. Egy friss kutatás szerint ráadásul a vállalkozók 61 százalékának semmilyen terve nincs az utódlással kapcsolatban, ami számos problémát vet fel.

2023. szeptember 28.

A bíróság módosíthatja-e a megkötött szerződést?

Ha a felek között felmerül egy szerződéses vita, az érvényes kontraktus tartalmától még a bíróság sem térhet el. Ugyanakkor a polgári törvénykönyv rendkívül szűk körben, de ismeri a bírósági szerződésmódosítás intézményét.