Az igazságügyi miniszter és a Gazdasági Versenyhivatal elnöke az infláció elleni lépésekről egyeztetett 


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A közlemény szerint a felek egyetértettek abban, hogy az infláció letörése érdekében szükséges olyan új, a fogyasztók érdekeit szolgáló rendszerek kialakítása, amelyek hozzájárulnak az átláthatóság és a piaci verseny további növeléséhez.

A GVH felidézte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a versenyhivatal márciusi bejelentését, amely szerint közös munkacsoportot hoznak létre a lakosság számára is elérhető online árfigyelő adatbázis, illetve az ahhoz kapcsolódó webes alkalmazás mielőbbi kifejlesztése, valamint a szükséges jogszabályi környezet kidolgozása érdekében. A rendszertől azt várják, hogy erősíti az átláthatóságot, hozzájárul a piaci verseny fokozásához, a túlárazás megakadályozásához, így összességében elősegíti, hogy az infláció az év végére egyszámjegyűre mérséklődjön.

Az online árfigyelő adatbázis megvalósítását koordináló munkacsoport már dolgozik a rendszerhez szükséges jogszabályi környezet kialakításán, ehhez a munkához csatlakoznak az Igazságügyi Minisztérium szakértői is.

A fogyasztóvédelem szakmai irányítását végző igazságügyi tárca és a nemzeti versenyhatóság céljai azonosak: mielőbb le kell törni az inflációt, amihez összehangolt lépésekre van szükség – emelték ki a közleményben. Varga Judit a megbeszélésen hangsúlyozta: „a szankciós infláció letörése, a családok és a gazdaság megvédése érdekében azért dolgozunk, hogy tovább erősítsük és kiszélesítsük a fogyasztóvédelem szerepét”. Hozzátette, hogy a célzott fogyasztóvédelmi ellenőrzések ezért húsvét után is folytatódnak.

„A célunk az, hogy a fogyasztók és a tisztességes vállalkozások érdekében kiszűrjük azokat, akik trükközni próbálnak az árstopos árukörrel, illetve túláraznak egyes termékeket. Az igazságügyi tárca és a versenyhivatal mindenben együttműködik, ami a fogyasztók és a tisztességes vállalkozások érdekeit védi” – mondta az igazságügyi miniszter. Varga Judit a megbeszélésen rámutatott, hogy a lakosság, a vásárlók helyzetbe hozásával, a tudatos döntések ösztönzésével, a versenyhelyet fokozásával megállítható a túlárazás, így tovább csökkenthető az infláció.

A GVH elnöke kiemelte: a nemzeti versenyhatóság, ahogy eddig, úgy ezután is minden rendelkezésre álló eszközét be fogja vetni azért, hogy a verseny tovább erősödjön. Ezt fokozhatja a fogyasztói árak összehasonlíthatósága, ami hosszabb távon is mérséklő hatással lehet az árakra, illetve erősítheti a vásárlói tudatosságot is.

„Szövetségeseinkkel azért dolgozunk, hogy az infláció az év végére egyszámjegyűre csökkenjen Magyarországon” – fogalmazott. Rigó Csaba Balázs elmondta azt is, hogy a versenyhivatal hamarosan társadalmi vitára bocsátja a tej- és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatról szóló jelentéstervezetet. A GVH szakértői azt vizsgálták, hogy a teljes értékláncban – a termelőktől, a feldolgozókon és a kereskedőkön keresztül egészen a fogyasztókig – milyen tényezők járulhattak hozzá az infláció fokozódásához, illetve szükséges-e valamilyen piaci beavatkozás a magyar fogyasztók és termelők védelme érdekében.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. április 6.

Az Országgyűlés elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal 2022-es beszámolóját

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága elfogadta a nemzeti versenyhatóság 2022. évi tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazásával összefüggő tapasztalatairól szóló beszámolóját. Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke az ülésen hangsúlyozta: a magyar emberek 2023-ban is számíthatnak a Gazdasági Versenyhivatalra.