Másfél millió lengyel vándorolna ki idén


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Leginkább a fiatalok és az alacsony képzettségűek vállalnának munkát külföldön. 


Mintegy másfél millió lengyel vándorolna ki idén munkavállalás céljából, többségükben fiatalok és alacsonyabb képzettségűek – derül ki a Millward Brown közvélemény-kutató cég kedden közzétett felméréséből.

A 671 fős mintán végzett felmérés a Work Service munkaközvetítő ügynökség számára készült március elején.

A Millward Brown szerint a felnőtt lengyelek 13 százaléka, vagyis csaknem 4 millió ember fontolgatja, hogy munkavállalás céljából átmenetileg távozik hazájából. A felnőtt populáció 7,1 százaléka, vagyis mintegy 1,5 millió lengyel már el is döntette, hogy kivándorol, mégpedig egy éven belül.

Amiről biztosan szó lesz:

  • A munkavállalók személyes adatainak védelme a nemzetközi jogi normák és az európai uniós jog keretében
  • Az adatvédelmi szabályozás fejlődése a magyar munkajogban
  • A munkavállaló ellenőrzésével összefüggő

Időpont: 2016.06.02.
Előadó: dr. Arany-Tóth Mariann
Helyszín: Hotel Hungária City Center (Budapest VII. ker., Rákóczi út 90.)
 

A jelentés szerint a kivándorolni szándékozók többsége – 78,8 százaléka – a magasabb fizetés kedvéért, 58,9 százalék pedig a magasabb életszínvonal végett távozna. 44 százalék viszont az utazást, a világ megismerését jelölte meg legfőbb indítéknak.

A kiutazást a leggyakrabban – az esetek 62 százalékában – a fiatalok fontolgatják. A legtöbben átmenetileg vállalnának munkát külföldön, csak 17,4 százalék telepedne is le ott. A kivándorolni szándékozók között csak 20 százalékos arányban vannak képviselve az egyetemi, illetve főiskolai képzettséggel rendelkezők, ami a Work Service elnöke szerint arról tanúskodik, hogy javulnak a lengyelországi munkapiac feltételei.

A kivándorlás célországai a leggyakrabban az Európai Unió nyugati tagállamai, a munkavállalók 34 százaléka Németországba, 18 százalékuk pedig az Egyesült Királyságba utazna ki. Ezekben az országokban jelenleg is jelentős lengyel közösségek élnek. A kivándorlási szándékra az esetek többségében – 73 százalékban – nincs befolyással a szociális támogatásoknak az egyes nyugat-európai országokban beharangozott korlátozása.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

A vállalkozások 80 százaléka megy csődbe az alapító halála után

Ma már ismert tény, hogy a rendszerváltás utáni évtizedben alapított vállalkozások alapító tömegesen mennek nyugdíjba, elindítva ezzel a rendszerváltó régióra jellemző generációváltás hullámot. Egy friss kutatás szerint ráadásul a vállalkozók 61 százalékának semmilyen terve nincs az utódlással kapcsolatban, ami számos problémát vet fel.

2023. szeptember 28.

A bíróság módosíthatja-e a megkötött szerződést?

Ha a felek között felmerül egy szerződéses vita, az érvényes kontraktus tartalmától még a bíróság sem térhet el. Ugyanakkor a polgári törvénykönyv rendkívül szűk körben, de ismeri a bírósági szerződésmódosítás intézményét.